Galić, Bijelo 9, 2011.

Cijena: 104,50 kn

Galić_Bijelo 9_2011breskva, dunja, malo putra, malo soli…

školovanje u drvu naslućuje se u vidu vaniliziranog okvira u kojem ima dosta prostora da diše blago macerirana cjelina.

Produljena maceracija ovdje ne znači da se radi o ikakvom narančastom vinu, što je prilično očito, zbog čega sam vino točio u tulipan čašu, ali nešto veće zapremine. Ovdje se radi o temperaturno kontroliranom ležanju na vlastitom talogu uoči fermentacije. To je osiguralo pravi začin dobrom materijalu.

U spoju Chardonnaya i Graševine, Chardonnay je evidentno aromatski i u svakom pogledu dominantan. Ali, cjelina je elegantna. Gladak gutljaj i citrični slad. Odnosno, visoka integriranost komponenti. Skladna priča koja priziva novi gutljaj. Zato što uspješno izbjegava prijetnje sporosti i težine ekstrakta. Čak posjeduje određenu dinamiku na nepcu…

premda nije riječ o nekom energičnom vinu. Ovdje nema tenzija, niti velikog naboja. Sve je vrlo mirno, uglađeno, pod kontrolom. Smjer kojim je zaplovio Slaven Jeličić dao je meni dosad možda najdraže vino vinarije Galić, a bilo je tu ovisno o godini ponajboljih Sauvignona, Chardonnaya pa i Graševina i rose-a ne samo Kutjeva, već i Hrvatske.

Dosta karaktera koji se otkriva na pravoj temperaturi, nakon nekog vremena u čaši.

Persille du PiemontPersille di Piemonte naziv je sira kojeg sam pripremio isporbati uz Galićevo Bijelo 9. Persille di Piemonte je moćan 🙂 Ostavlja okus u ustima deset minuta nakon zalogaja. Nije ni čudo kad je to Gorgonzola Piccante „špricana“ Chardonnay-em. Slatko i voćno, intenzivno, ali bez oštrine (!) kakvu znaju imati „buđavi“ sirevi 😛 Hvala Fromagerie Jabuke i ruže na još jednom sirnom otkriću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s