Freigut Thallern, Rotgipfler Selektion, 2012. vs Freigut Thallern, Rotgipfler Student Reserve, 2011.

Cijena Selektion: 8,80 Eur

Cijena Student Reserve: 15,90 Eur

freigut thallern_Selektion_Rotgipflerfreigut thallern_Student Reserve_RotgipflerNedavno sam u sherry`s wine baru moderirao degustaciju Freigut Thallern, najdugovječnije austrijske vinarije. Drugim riječima, ima jedna starija od 1141. godine :-), ali Freigut Thallern je radila bez prekida i tijekom pošasti filoksere. Austrija nema velike proizvođače poput mnogih zemalja. Zato ima nekih 9 tisuća obiteljskih vinarija i Freigut Thallern je zapravo veći proizvođač u takvom kontekstu.

Složio sam line up Rotgipflera neviđen na ovim prostorima 🙂 Naravno, Rotgipfler je ekskluzivna sorta Thermenregiona odakle je Freigut Thallern. Thermenregion pripada ponajvećoj regiji Niederösterreich, ali nije toliko prestižan poput čuvenih Wachau, Kremstal i Kamptal. Dobra vijest za lovce na value-for-money. Thermenregion ima svoje adute koji počivaju na autohtonim sortimentima poput Rotgipflera (drugi je Zierfandler, a često su zajedno u tzv. Spätrot-Rotgipfler kombinaciji). Rotgipfler je prirodni križanac Traminera i Roter Veltlinera.

Selektion je u optimalnoj fazi sa svojom koricom limuna, grejpom i zelenom kruškom u mirisu dok je Student Reserve primjer kako se koristi drvo u odgoju vina, uopće se ne osjeti. Daje mu tek određenu pedantnost. Osjeti se kako drugačije diše, kako voćne senzacije breskve i dunje idu puno dublje i već na nosu daju naslutiti mineralan karakter u ustima… pomalo miriši na kišu što trenutno možda i ne djeluje appetitlich obzirom na neprestane oborine 😉 ali osobno jako cijenim…

Na nepcu, Selektion je sočan, voćan i osvježavajući, ali sa zavidnom zrelošću materijala i opet tim neprimjetnim školovanjem. Tako pravilno i elegantno posloženo da sam to nazvao „bečkom školom“. Znamo što to znači (premda vinarija nema veze s glavnim gradom Austrije osim što vjerojatno ima brojna vjenčanja i izletnike iz nedalekog Beča).

Mogu zamisliti pedantne linije u vinogradu dok ispijam vino. Preciznost i posvećenost.

Student Reserve, premda opulentniji i opušteniji također posjeduje prekrasnu ravnotežu koja se čini toliko jednostavna. Ostavlja borovnice u retrokusu, svakako neke „crvene“ arome. Ostatak sladora ne samo da nije puno viši, već analitika pokazuje da je niži (!) u odnosu na Selektion. Odakle onda ta izrazita slast kod ispijanja? Zrelost materijala i pravi odgoj dio su odgovora. Međutim, niti u jednom trenutku nema naznaka prezrelosti. Opulentnost bez težine.

Istini za volju, alkoholi nisu mali. Od bijelih vina Austrije ne očekuješ 13,5% (osim ako nisi ifke), ali ti su alkoholi tako uklopljeni da ne ometaju doživljaj. Pravilnost. Jasnoća. Prekrasno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s