Freigut Thallern, Rotgipfler Selektion, 2012. vs Freigut Thallern, Rotgipfler Student Reserve, 2011.

Cijena Selektion: 8,80 Eur

Cijena Student Reserve: 15,90 Eur

freigut thallern_Selektion_Rotgipflerfreigut thallern_Student Reserve_RotgipflerNedavno sam u sherry`s wine baru moderirao degustaciju Freigut Thallern, najdugovječnije austrijske vinarije. Drugim riječima, ima jedna starija od 1141. godine :-), ali Freigut Thallern je radila bez prekida i tijekom pošasti filoksere. Austrija nema velike proizvođače poput mnogih zemalja. Zato ima nekih 9 tisuća obiteljskih vinarija i Freigut Thallern je zapravo veći proizvođač u takvom kontekstu.

Složio sam line up Rotgipflera neviđen na ovim prostorima 🙂 Naravno, Rotgipfler je ekskluzivna sorta Thermenregiona odakle je Freigut Thallern. Thermenregion pripada ponajvećoj regiji Niederösterreich, ali nije toliko prestižan poput čuvenih Wachau, Kremstal i Kamptal. Dobra vijest za lovce na value-for-money. Thermenregion ima svoje adute koji počivaju na autohtonim sortimentima poput Rotgipflera (drugi je Zierfandler, a često su zajedno u tzv. Spätrot-Rotgipfler kombinaciji). Rotgipfler je prirodni križanac Traminera i Roter Veltlinera.

Selektion je u optimalnoj fazi sa svojom koricom limuna, grejpom i zelenom kruškom u mirisu dok je Student Reserve primjer kako se koristi drvo u odgoju vina, uopće se ne osjeti. Daje mu tek određenu pedantnost. Osjeti se kako drugačije diše, kako voćne senzacije breskve i dunje idu puno dublje i već na nosu daju naslutiti mineralan karakter u ustima… pomalo miriši na kišu što trenutno možda i ne djeluje appetitlich obzirom na neprestane oborine 😉 ali osobno jako cijenim…

Na nepcu, Selektion je sočan, voćan i osvježavajući, ali sa zavidnom zrelošću materijala i opet tim neprimjetnim školovanjem. Tako pravilno i elegantno posloženo da sam to nazvao „bečkom školom“. Znamo što to znači (premda vinarija nema veze s glavnim gradom Austrije osim što vjerojatno ima brojna vjenčanja i izletnike iz nedalekog Beča).

Mogu zamisliti pedantne linije u vinogradu dok ispijam vino. Preciznost i posvećenost.

Student Reserve, premda opulentniji i opušteniji također posjeduje prekrasnu ravnotežu koja se čini toliko jednostavna. Ostavlja borovnice u retrokusu, svakako neke „crvene“ arome. Ostatak sladora ne samo da nije puno viši, već analitika pokazuje da je niži (!) u odnosu na Selektion. Odakle onda ta izrazita slast kod ispijanja? Zrelost materijala i pravi odgoj dio su odgovora. Međutim, niti u jednom trenutku nema naznaka prezrelosti. Opulentnost bez težine.

Istini za volju, alkoholi nisu mali. Od bijelih vina Austrije ne očekuješ 13,5% (osim ako nisi ifke), ali ti su alkoholi tako uklopljeni da ne ometaju doživljaj. Pravilnost. Jasnoća. Prekrasno.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s