Benvenuti, Teran, 2011.

Cijena: 139,25 kn

Benvenuti_Teran_2011Vino je ljubičasto dok ga točim iz dekantera u čašu. Sat vremena dekantiranja i još uvijek se pokazuje vrlo koncentirarano voće na nosu uz oštrinu alkohola. Vrlo „spicy“…

na nepcu se osjeti kako je omekšano, vjerojatno dugim ležanjem u drvenim bačvama. Pomalo mi i nedostaje one sirove energije Terana, ali Benvenutijev Teran je drugačiji i nadomještava tu stranu vrlo konkretnim mineralnim karakterom. Više podsjeća na dobar zreli Refošk, ali dobar.

Jer i kiseline su neočekivano uklopljene i nimalo izražene za jedan Teran. Voće je još jako koncentrirano, ali i lijepo fokusirano na nepcu. Tijelo je skladno. Unatoč suludih 14,7% alc. Koji se u ustima ne osjete !? Daleko više osjeti se tanin, stvara „gustoću“, omamljuje više od alkohola i rastapa „višnju“ u trajan završetak.

S još malo vremena u dekanteru i čaši, vino pokazuje i „hladnu kvalitetu“, nešto eterično i vrlo probavljivo…

77 misli o “Benvenuti, Teran, 2011.

 1. buonsangue 07/07/2014 / 22:14

  Kae ovo, skoro dvadeset jevra?! Nije da su jedini u RH, ali ovi su isto zesce pali na glavu…

 2. Tibor 08/07/2014 / 09:48

  Umjesto da se cijene korigiraju, pritom mislim snižavaju, s obzirom na ogromnu konkurenciju s EU tržišta, neki naši bogomdani vinari napuhuju cijene u nebo. Do kad, do kud?!

 3. vinopija 08/07/2014 / 16:55

  Milijunti put ću iskoristiti priliku da ponovom omiljenu definiciju cijene kao iznosa koji je netko spreman platiti.
  Ova konkurencija s EU tržišta zapravo nije prisutna u domaćoj distribuciji, između ostalog i stoga što se dobre, a cjenovno pristupačne stvari popiju u domicilnim zemljama i tu niti jedan domaći distributer ne može ili nema interesa ući u dil… nema tih spektakularnih vina za 5 ili 7 Eur osim ako ne odeš sam po njih ili ih naručiš preko nekog web shopa ili sl. Putovati samo po vino se konzumentima ne isplati osim ako ne kupuješ ozbiljnu količinu i obično posjeti vinskim cestama vinskih regija uključuju turističku, a ne trgovačku, komponentu pri čemu je kupovina vina više suvenir negoli nabavka. (ovdje govorim o dominantnom obrascu, a koji svejedno nije univerzalan, ali da se malo ogradim ipak). Naručivanje preko web shopa će vjerojatno rasti, ali pomaže ako znaš točno što kupuješ i uvijek će ostati taj ritual neispunjen, taj čin primanja boce u ruku i iščitavanja etikete makar pojma ne imao u što bi uopće gledao…
  Nadalje, premda nikad nisam dobio konkretne potvrde, vrlo sam sklon ustanoviti kako su određena vina namjerno pozicionirana cjenovno u “prestižnoj kategoriji”. Topla voda jelda 😉 Sasvim je moguće da uopće nisu zamišljena za prodaju maloprodajnim kanalima i najčešće ih maloprodajni dućan ima u malim količinama ako se netko baš zaleti baš to uzeti nekome za poklon (baš bi recimo volio znati koliko se vina kupi/proda s namjerom poklanjanja) ali je tada lakše dogovarati plasman s restoranom, onim u koji dolazi publika koja poznaje cijene, makar “red veličina”. Sjećam se kako sam pred koju godinu s nevjericom odabrao Roxanichev Merlot u jednom zagrebačkom lokalu jer je imao na karti cijenu neznatno višu nego u dućanu dok su sve ostale butelje bile osjetno (duplo, troduplo) više cijene… premda nije bio najjeftiniji na karti, bio je “najpovoljniji” na karti… i nije mi bilo žao kao ni društvu za stolom koje mi je povjerilo odabir.
  Dosta pratim što se zbiva po tom pitanju i tek sam zagrebao po površini, ali za potrebe komentiranja ili ev diskusije, ovo sam odlučio podijeliti.

 4. pijanček 08/07/2014 / 17:11

  Kad sam već sve ovo pročitao, pitao bih cijenjenog Vinopiju ima li dobra iskustva s naručivanjem iz neke od inozemnih online vinoteka? Postoji li online vinski dućan s normalnim troškovima dostave za Hrvatsku? Hvala!

  • vinopija 08/07/2014 / 17:21

   Nemam pojma. Totalna sam pljuga po tom pitanju. Evo, nakon tisuću dojmova možda krenem u neki istraživački projekt, obećajem 🙂 Jedino što sam ja naručivao na taj način su nejestivi predmeti, a i njih “šnjofam” redovito, npr. knjige 😉

 5. ifke 08/07/2014 / 21:49

  “Milijunti put ću iskoristiti priliku da ponovom omiljenu definiciju cijene kao iznosa koji je netko spreman platiti.” Kao prvo, to nije istina….cijena je iznos za koji je vinar spreman prodati to vino….to još uvijek ne garantira kupca. Ali, na stranu to…None je na žalost u pravu kaj se tiče uvoza kao konkurencije domaćima. Više manje je to sve šrot ili turbo preskupo. Dakle, još uvijek treba potegnuti autom do inozemstva za neko ozbiljnije krcanje.
  Al opet….zajebi stranu konkurenciju. Kakvo je to vino u odnosu na HR ponudu općenito, ponudu Istre i onda ponudu terana? Ak zakeljiš na etiketu – pino noar ne smiješ stavit cijenu ispod 70 kuna jer je to jebeni PN. Ok, dobro, al onda ak zakeljiš – teran, onda nemre bit iznad 70 kuna jer je to još uvijek samo jebeni – teran.
  Nadalje, ne kužim ak neko u komentarima popljuje cijenu vina, zakaj ti odma osjećaš potrebu da “uravnotežiš” stvar definicijom “cijene” i sl. A sam svoju eventualnu paperjastu kritiku sakrivaš između redova. Halo, jel ovo još uvijek dnevnik “običnog” vinopije?

  • vinopija 08/07/2014 / 22:29

   A kaj tebe briga zakaj ja osjetim potrebu za kontrom 🙂 Pa normalno da potičem diskusiju… ako me baš tjeraš da se izjasnim da li je meni cijena pretjerana – je. Ali ne zato jer je to “jebeni teran” i treba koštati do 70 kn. A taj razlog je meni važniji od konstatacije. Ljudi su uredno prolazili kraj police na kojoj se preostalih 22 boca Stagnuma 05 prodavalo po 50 !?! dakle pedeset kuna. Dok nismo došli Marko i ja i odnijeli sve. Nije sad važno gdje je to bilo. Važnije je zašto se to vino izlistavalo s police. Zato jer bi tamo moglo stajati još sto godina.
   Nego zakaj ti odma osjećaš potrebu naglasiti vinara kao prodavača vina? Ako tvoja definicija još uvijek ne garantira kupca, onda cijena ne znači ništa.

   • ifke 09/07/2014 / 11:42

    Zlobniče, sad mi vadiš mast sa tim Stagnumom… 🙂 A cijena dal ne znači ništa? Znači pokušaj dogovora. Nebi li tebi bilo drago da tvoj blog dade doprinos u podizanju vinske kulture u HR? Nije li shvaćanje odnosa cijene i kvalitete vina važan segment te kulture? Ako zdravoseljački ogolimo do kraja jedino kaj me zanima je kolko je vino dobro i kolko košta. Ako nekoliko komentatora zagrmi na cijenu vina, a ti počneš relativizirat radi ….ne znam…pristojnosti, dobrog odnosa sa svima, Schillera, duginih boja….stvara se pluralizam mišljenja tamo di ga ne bi trebalo bit, cijela slika se zamagljuje i ljuljaš temelje za razvoj bloga u tom jednom segmentu, što je šteta……jer kao bloger si mi zanimljiv, a kao diplo-polito-prezentator u Šerisu….mmmm, not so much. I, najvažnije, Tvrle će na kraju popizdit i otić kod brutala ili kod kultnih…pogotovo ak njegovi izgube od Argentine 🙂

    • vinopija 09/07/2014 / 13:08

     imaš pravo, kakvi pluralizmi i odlučno možda 😉 sve u đuture satrat i gotovo…
     ali zašto me to podsjeća na 2006.-u i komentar tadašnje kolegice da su cijene stanova previsoke. Moj “utješni” odgovor je bio otprilike “ako ikada padnu, tek si ga onda nećeš moći priuštiti”
     Stvarno ga mogu mlogo filozofirati jelda? 😉

 6. buonsangue 09/07/2014 / 11:13

  Po milijunti put cu onda i ja ponoviti svoju najcescu omiljenu definiciju cijene vina na hrvatskom trzistu: “Vinareva procjena da mu ciljna skupina ima jednoznamenkast kvocijent inteligencije”. (Nazalost, uglavnom su u pravu).
  A ti, Trifunovicu, ukoliko mislis da CRO vinsko trziste i cijene na njemu mogu objasniti/funkcioniraju prema nekim principima koje je moguce ekstrapolirati iz osnovnih ekonomskih teorija koja vrijede za neka druga trzista negdje drugdje ili da se ta veoma specificna problematika moze objasniti dosjetkama iz poznatog priruchnika “Bluff Your Way Through Economics (For About 10 Secs Before Your Cover Is Inevitably Blown)”, fakat si se najeo koke.
  Mlogo filozofiras. Obzirom na to da, za razliku od tebe i svih ostalih u Hrvatskoj koji o toj teme ne razumijete golog penisa, imam dosta iskustva s formiranjem i kretanjem cijena, cjenovnim razredima itd. na drugim vinskim trzistima, mogu ti kratko, jer nemam cijeli semestar na raspolaganju, tek jos jednom ponoviti… Jednostavna istina, koju nema neke velike potrebe, kao sto ti inzistiras, ad nauseam, uglavnom redundantno i pomalo neprecizno, elaborirati jest sljedeca: to je trziste na kojem su mnogi zesce pali na glavu, tocka. To ti je glavno sto bi kao “obichni vinopija” trebao naglasiti, sve drugo su potpuno nebitne finese koje i tebi i drugima samo odvlace pazhnju od onog vazhnog.

  • ifke 09/07/2014 / 11:55

   🙂 🙂 Haaaaa, care. Daću ti Skarlet na jednu noć za ovo. Jedino, to ti je jasno, ovim postom si izgubio i najmanju šansu da vodiš lajn-ap najboljih HR žutih plaveca u Šeratonu… 🙂

   • Alejandro 09/07/2014 / 12:53

    da se zna…meni je rumeni plavec ok 🙂 budem ja moderirao

    • vinopija 09/07/2014 / 13:11

     može, ja sam ionako davno prestao biti anonimni bloger pa bi bilo vrijeme za vas dvojicu, nešto kao Indijski začin na “austrijski” način 🙂

 7. torro 09/07/2014 / 22:47

  interesantno, na stranu cijene, tko je pao na glavu itd, ali ovaj buonsangue ima ozbiljnih problema sa Benvenutijima…nikad ništa od njih mu ne valja, sve mu je “half-decent”, “daleko od pristojnog” i sl. etiketama koje je ljepio Coroni Grande, koje je btw izvrsno vino, a nije niti vrh njihove ponude, San Salvatore linija može na najbolje svjetske stolove …”s tim cijenama mogu ključ u bravu”…samo ne znam kako onda Benvenutiji redovito sve prodaju, niti kako sa tim “half decent” vinima osvajaju medalje na Decanterovim natjecanjima i vinskim festivalima

  • Ivan 10/07/2014 / 00:13

   e moj torro, sad si ga naje… 🙂

  • buonsangue 10/07/2014 / 02:17

   “interesantno, na stranu cijene, tko je pao na glavu itd, ali ovaj buonsangue ima ozbiljnih problema sa Benvenutijima…nikad ništa od njih mu ne valja, sve mu je “half-decent”, “daleko od pristojnog”” ____ Konstatacije koje barataju s apsolutima poput “nikad nista” dok govore o temama u koje nemaju bas tako savrshen uvid cesto promashe cilj :-). Nije bas istina da mi od Benvenutija nikad nista nije valjalo. Tu i tamo su znali napraviti OK baznu malvaziju. Ovaj Teran je isto OK i simpaticno vino, problem je samo u tome da se (izmedju ostalog i cijenom) forsira percepcija da je nesto vise od toga, a nije. Dakle, kad vec pitash :-), objektivno sam zapravo na nekoj sredini (pa eventualno malo nizhe 🙂 ) izmedju toga da mi “nikad nista” ne valja i toga da sam u totalnom afanu od te vinarije. ________ ” i sl. etiketama koje je ljepio Coroni Grande, koje je btw izvrsno vino” ____ Btw izvrsno vino mozda tebi. Btw meni bas uopce i ne. S druge strane, tko zna, da si standarde tijekom mnogo godina razvijao na kasno branim i desertnim vinima na kojima sam ih brusio ja, tko zna, mozda bi se i tebi cinilo ne bas toliko izvrsno, nego prije bezveze i srachunato na relativno jednostavan efekt. Nikad necemo saznati, al daj bar dopusti da postoji i ta mogucnost 🙂 _________________ “”s tim cijenama mogu ključ u bravu”…samo ne znam kako onda Benvenutiji redovito sve prodaju, niti kako sa tim “half decent” vinima osvajaju medalje na Decanterovim natjecanjima i vinskim festivalima” ____ Odgovor na prvo pitanje: znas onu americku poslovicu “there’s a sucker born every minute”? Odgovor na drugo pitanje: ne znam koliko ti je bas tocno jasno kako funkcioniraju a) Decanterove nagrade, b) vinski festivali, ali ocito ti uopce nije nimalo jasno kako ja vrednujem vina :-). Mene u mojim sudovima iz mnooogo razloga ni na koji nachin niti zanima niti obvezuje bilo sto od stvari koje si naveo. A tebe pak moji sudovi jos manje obvezuju na bilo sto, pa mi stvarno nije jasno sto si se toliko uznemirio :-). No, hvala ti na pokusaju analize i na tome sto si se javio (ovo mislim bez trunka ironije).

   • torro 10/07/2014 / 10:51

    nisam se uznemirio, nego smatram da ljudi rade dobar posao i glupo mi je čitati da ih tako omalovažavaš u nekim komentarima…Corona Grande sigurno nije Chateau d’Yquem, ali se kao takvo niti ne prezentira, a bogami još manje košta kao jedan d’Yquem… jasno da te ne obvezuju Decanteove nagrade, ali ipak nekog vraga govore o kvaliteti tih vina i vinarije, i sigurno se ne dodjeljuju “half decent” vinima i onima koji su “žešće pali na glavu” 😉

    nego, vinopijo, hoće li biti kakve recenzije Benvenutijeve San Salvatore linije, muškata i malvazije? 🙂

    • vinopija 10/07/2014 / 12:03

     San Salvatore poznajem, ali nije mi u planu u skorijem periodu. Inače, Corona Grande koja se pojavila prošle godine je bitno uvjerljivija, uspješnija kao vino i napisao sam vjerodostojan doživljaj prije cca godinu dana. Ne znam da li je buonsangue probao tu ediciju i prije bi rekao da nije.

     • torro 10/07/2014 / 12:17

      čitao sam, krasno vino, slažem se…a San salvatore linija, konkretno muškat, je još koplje iznad te Corone, med i orasi 🙂

      • buonsangue 10/07/2014 / 13:17

       Tja, slushaj, nije bas jeftin taj San Salvatore mushkat, a dobrog meda i oraha imas cesto i na placu jeftinije… 🙂

      • ifke 11/07/2014 / 02:22

       btw…torro…kad već drkaš po aromatskim tablicama…..kakvi med i orasi u muškatu? bokte, ko da biftek samelješ i napraviš punjene paprike…

     • buonsangue 10/07/2014 / 13:15

      “Ne znam da li je buonsangue probao tu ediciju i prije bi rekao da nije.” ____ Obzirom na okolnosti, na tvom bih se mjestu, uz duzhan respekt, ipak zadrzhao na onom prvom, najlogicnijem i najtocnijem, tj. da ne znash 🙂

    • buonsangue 10/07/2014 / 13:13

     Omalovazham? Ja pishem sto mislim, a to sto mislim, mislim s dobrim razlozima. Medju (naglashavam: ne nuzno vaznijim) stvarima koje mi daju pravo na to jest izmedju ostalog i potpuna neovisnost od tzv vinske scene i cinjenica da sve, ama bas sve, placam sam. Druga je stvar sto je publika (ukljucujuci same proizvodjace) jako osjetljiva na negativne osvrte i naviknuta, nazalost zbog citavog niza dugorocno nesretnih okolnosti, na sasvim drugi diskurs i jedno, ehm, kako bih to rekao a da ne narushim tvoju senzibilnost, iz hrpe objektivnih i subjektivnih razloga malo sputanije mishljenje. Sto se tice toga da ti mislis da oni rade dobar posao, ne samo da ti imas potpuno pravo na to mishljenje, nego je opcenito jao dobra stvar da se ljudi javljaju s nekim normalnim, pristojno formuliranim, i formiranim misljenjima o takvim temama: ja to prvi pozdravljam opcenito, kao sto sam konkretno pozdravio i tvoje javljanje. Povrh toga, drago mi je opcenito i da se ljudima svidjaju vina, i do smrti cu, majke mi, voltaire-ovski braniti tvoje pravo na to da ti se svidja vino koje sam smatram “half-decent” :-). A to sto ti je glupo citati moje (svidjalo se to tebi ili ne) uglavnom vrlo utemeljene sudove, tu ti ne mogu pomoci ni sada ni u buducnosti, nadam se da ces se na kraju nekako naviknuti 🙂 . ____ “Corona Grande sigurno nije Chateau d’Yquem, ali se kao takvo niti ne prezentira, a bogami još manje košta kao jedan d’Yquem” ___ Ti si isto malo pao na glavu ukoliko si i na trenutak pomislio da kao reper koristim Yquem (usput, ne znam zanima li te to, no ta se vinarija citira ili kao “Chateau d’Yquem”, sto si napisao ispravno, ili kao “Yquem”, ali ne kao “d’Yquem”). ______________ “jasno da te ne obvezuju Decanteove nagrade, ali ipak nekog vraga govore o kvaliteti tih vina i vinarije, i sigurno se ne dodjeljuju “half decent” vinima i onima koji su “žešće pali na glavu”” ___ Sve super, you go on believing that. Ja doista, vjeruj mi na rijec, i bez obzira na to sto ce ti to vjerojatno biti glupo procitat, imam malo drukciji pogled na te stvari, nemoj mi zamirit 🙂 (usput, konkretna referenca na zesce padanje na glavu bila je izrechena u odnosu na cijenu, bilo bi lijepo od tebe da to uzmes u obzir, a ne ovako sve u dzhuture, kosto kaze dr. Trifunovic). Zhivio!

     • torro 10/07/2014 / 14:28

      sve 5…ipak, volio bih pročitati ponekad, obzirom da očito imaš ogromno znanje o vinima, i neku malo “mesnatiju”, konkretniju kritiku i osvrt na neko vino od šturih “half decent” i “ključ u bravu” kritika… bez trunke ironije 🙂

      • buonsangue 10/07/2014 / 16:03

       Tja, chuj, sve je stvar perspektive :-). Obzirom na to da je sasvim moguce braniti “tezu” da u virtualnom prostoru na hrvatskom jeziku o vinu nitko nije napisao vise od mene relevantnih stvari kakvih se na balanijim mjestima tesko moze naci, tri su mogucnosti: a) ili ne pratis bas dugo/narocito pomno, b) ili bas nisi skuzio da ja kao komentator ili sto li vec malo drukcije funkcioniram i nastupam s malo drukcije pozicije u odnosu na sve drugo u CRO virtualnom vinskom prostoru, c) ili moje kritike i osvrti zapravo bas nisu ono sto ti trazis i volio bi procitati :-). Ono pod a) je eventualno razumljivo, ono pod b) mi se cini vjerojatnim, a ono pod c) je potpuno legitimno 🙂

       • buonsangue 10/07/2014 / 16:06

        (Ali ajde, sve sam se nachisto razveselio da je i mene netko jednom optuzio za “shturost” 🙂 🙂 🙂 Direktore Trifunovicu, jeste li chuli? Dosta vishe s tim ogranichavanjem bandwidth-a za moje komentare! 🙂 )

        • torro 10/07/2014 / 16:21

         mislio sam prije svega na komentare i kritike na ovom blogu….vrlo se živopisno “braniš”, ali to nije vinska kritika i recenzija na kakvu sam ciljao :)…znam za tvoj blog, ali nažalost ne parlam talijanski i nedostaju mi recenzije domaćih vina 🙂 …dakle, konačni odgovor bi bio pod c)

         • buonsangue 10/07/2014 / 20:16

          “.vrlo se živopisno “braniš”…” ____ Ne, samo se iz pristojnosti razgovaram s tobom kao s ravnopravnim sugovornikom i pokusavam, iskljucivo iz spremnosti na civilizirani dijalog, ponuditi odgovore na tvoja pitanja/opservacije. Ali vidis, to je tako: kad covjek neumotano iznese par kritickih sudova, onda, prema tvojoj interpretaciji, “ima problem” i “omalovazhava”. A kad se razgovara fino i prijateljski, onda se “zivopisno brani” :-). Obzirom na to da ni jedno ni drugo nije tocno, mogu ti reci da je to sa stanovista nekoga tko se odlucuje s pozicije iskustva i znanja ovdje dragovoljno ponuditi odredjene sudove, razmishljanja, ili dijalog pomalo nezahvalna pozicija, 🙂

          • torro 10/07/2014 / 21:53

           znao sam da ćeš se uhvatiti za ovo živopisno branjenje, pa sam upravo zato stavio to “branjenje” pod navodnike…ali vidim da nije upalilo :)…inače, daleko smo mi od ravnopravnih sugovornika, barem što se vina tiče…ja sam laik na kvadrat, zato sam rekao da bih volio pročitati tvoju recenziju nekih meni interesantnih vina 😉

 8. torro 11/07/2014 / 00:18

  kad smo već spomenuli Coronu Grande , evo što Decanter kaže za 2013 godište : “Nectarine, mandarin aromas with golden raisin. Complexity ranges from extreme sweetness to savoury laurel leaf, tobacco and thyme. Honeyed, yet crisp orangey acidity refreshes. Ends on a hot, herby and candied lemon note. Fabulous price-quality ratio.” …nije loše za nekoga tko je malo žešće pao na glavu u pogledu (pre)cijene svojeg vina 🙂

  • buonsangue 11/07/2014 / 00:51

   Gle, uzhasno si uporan, a ja bas nemam vremena… A sto ti tocno mislis da ta atomisticka taksonomija bedastih i repetitivnih vocnih i (djelomice) herbalnih metafora koju navodis dokazuje o tome sto je ili nije loshe, i koliko je sto tocno dobro? Tvoje citiranje arbitrarne degustacijske zabiljeske u Decanter-u (sto ocito smatras u najmanju ruku nechim ekstremno mjerodavnim, da ne kazhem, obzirom na ponovljeno pozivanje na tu publikaciju, pomalo i ekvivalentom Svetog Pisma, a sto pak svjedoci o, kao sto i sam kazes relativno bazicnom stupnju poznavanja problematike) u prilog nechemu sto bi trebalo prokazati moj sud o nekom prethodnom godishtu tog vina je otprilike kao da platonovsku majeutiku pokushash dezavuirati citiranjem udzhbenika logike Gaje Petrovica za prvi srednje, a jos si pritom i pogrijeshio tochan datum Dana Republike i odluchio ga slavit ina Badnjak. Sve to ti ocito ne razumijes, Ali ja sam ti pokushao pristojno ukazati na to, i na to sam sad vec potroshio mnogo vremena, a ti nikako da se smirish s raznoraznim bazichnim glupostima. Pomalo gubim strpljenje. A kad ti odgovorim malo direktnije, nitko me nece moci optuziti da nisam pokushao lijepo, strpljivo i pristojno.

   • ifke 11/07/2014 / 01:29

    Uffffff……ovakva citiranja dekantera ti neće dobro proći na ovom blogu…u biti Torro anbelivabli podsjeća na juricu + osnove bon tona. Nonius Trifunatus Pilatus naravno šuti i zlobno se smješka ko poručnik Draguljče… 🙂

    • ifke 11/07/2014 / 01:54

     …ali opet, zdruge strane, ni meni fakat nije jasno kak se Tvrli ne sviđa vino kad je dekanter ljepo reko da vino fakat fino miriše na mandarine..da se nebi taki incidenti ponavljali nek Vinopija rokne koji link za popise kojekakih nagrada da recimo ja il kaki drugi nabrijani divljak znamo koje vino popljuvat a koje fakat fino baca na mandarine…šteta to drug Tito nije više živ, sad svi moramo mislit sami…..

    • vinopija 11/07/2014 / 08:38

     🙂 Quid est veritas?

 9. ifke 11/07/2014 / 02:01

  Btw, ljudi, jeste skužili da je ovo jedno malo čudo, B. je očito u zen fazi, obuzela ga je totalno dobrota, ljubaf i tolerancija. Strpljenje do totalnog ibera! To može značit samo jedno….ovo je posto kultni blog……yeaaaah! 🙂

  • vinopija 11/07/2014 / 08:35

   Ja sam se malo pogubio ifke, što je half-decent, a što živopisno branjenje, što su med i orasi, što malvazija što muškat, što Sveto Pismo, a što kultni blog 🙂 ali da je B. ovako pristojan nakon pušione Oranja u polufinalu me skroz zateklo 😀

 10. torro 11/07/2014 / 08:19

  da, pokušao sam isprovocirati bar nekakvu obrazloženu kritiku citiranjem Decantera (koliko god bio relevantan ili nerelevantan izvor, koga da citiram, svoju mamu?) ali opet nisam dobio nikakav smisleni odgovor niti kritiku zašto je to vino half decent, osim standardnih krležijanskih litanija kako je to sve arbitrarno, bedasto i glupo…odustajem, lijepi pozdrav 🙂

  • buonsangue 11/07/2014 / 12:13

   Cini mi se da se rijec “krlezhijansko” doista preko svake mjere zlorabi u uvjetima niskih standarada svakodnevnog dikursa na hrvatskom jeziku. Obicno vise od bilo chega drugog govori o attention span-u onoga koji ju rabi kao svojevrsnu pejorativnu i omalovazavajucu kvalifikaciju. Ali, ok, torro, I’ll play. Kad stignem, nadam se mozda jos popodne, dobit ces konkretan odgovor na to “zasto je to vino half-decent”. Tj, da budemo precizniji, zasto je ta konkretna berba na koju sam se tada (pred dvije-tri godine ili kad vec?) negativno osvrnuo po mom mishljenju bila “half-decent”. To ti je jos jedna “krlezhijanska” kvaka: kod komentiranja vina u najvecem broju slucajeva moramo paziti na doasdne detalje, primjerice, o kojoj se berbi tocno radi. I don’t want to rub it in, ali tvoj prethodni citat Decanterove degustacijske biljeske Grande Corona iz 2013., kojim si ocito zelio pruziti po tvome mishljenju autoritativnu protutezhu mojem negativnom dojmu, vec zbog toga u smislu ciste dijahronijske logike ne funkcionira: moj negativni dojam i Decanter-ov TN odnose se, najjednostavnije receno, na dva razlicita vina iz serije Grande Corona.

 11. GoranAPP 16/07/2014 / 21:50

  Prvi put sam naletio na ovaj blog i baš je simpatičan.

  • vinopija 17/07/2014 / 08:34

   Veliko hvala svima koji podržavaju ili na bilo koji način prate Dnevnik vinopije i spremni su podijeliti ovakvu osobnu pohvalu.
   Premda nikad nisam smatrao potrebnim uvoditi nekakva “pravila ponašanja na forumu”, zbog ranijih iskustava, ne mogu i ne smijem dozvoliti “osobne” napade/uvrede/kritike, zbog čega sam odlučio takav sadržaj ukloniti iz komentara. To nitko ne bi smio zamjeriti.

 12. buonsangue 17/07/2014 / 14:44

  OK, now that the air is relatively clear, jos samo zadnji komentar koji sam ostao duzhan poster-u torro, koji od mene ocekuje nekakav “smisleni odgovor ili kritiku” za moj negativni dojam o CG 2009. od prije ne znam koliko godina. Jasno mi je, naravno, da pravi cilj njegovog inzistiranja nije bio to da dobije bilo kakav odgovor na to, vec da je uglavnom taj konkretan upit, kao i ostalo sto pise, bio vjerojatno tanki paravan da, kao i ostali veseljaci koji su se odlucili javiti, malo pljucka i iznosi svoje meritorno misljenje o “diskutantu buonsangue-u”, no bio je za nijansu pristojniji od ovih nekih drugih, pa eto odgovora…

  Nema, prijatelju moj, tu neke velike misterije. Odgovor je, u slucaju tog konkretnog vina, banalan i jednostavan (zato sam i bio toliko neuzdrzhan u negativnoj kritici). Corona Grande 2009. (vino o kojem se radilo) bila je relativno klasichan primjer loshe poslozhenog vina unutar vlastite tipologije.

  Kao prvo, u totalu mnogo previshe svega, i to vecim dijelom potpuno raznorodnog, za bilo kakvu eleganciju i harmoniju (uostalom, kad pokusham zamisliti sve elemente iz, inace fantasticno fiktivnog i potpuno metaforichkog, Decanter-ovog TN-a u nosu i ustima odjednom: rezultat ne bi bio “ooo, buaz, tu fakat ima svega” nego “jebote, buaz, koji kaos, ovo fakat nema ni glavu ni rep”).

  Kao drugo, pojedini elementi krichavo iskachu kao nedisciplinirani, loshe ugodjeni instrumenti u loshe uvjezhbanom orkestru (preintenzivna slatkoca, vishe od loshe uklopljenog zaostalog secera nego od dojma zdrave zrelosti voca, reski i izolirani osjecaj isto tako loshe apsorbirane alkoholnosti koja je plod nedostatka harmonije vishe nego samih po sebi deklariranih, ako se dobro sjecam, nesto ispod 16%).

  Kao trece, sumnjiva kvaliteta pojedinih elemenata (sjecam se, npr., vrlo jasno izrazito neugodnih estera koji ostavljaju pomalo boleciv dojam “of something not being quite right”, narocito ukoliko ti je nepce izvjezbano i ugodjeno na esterske frekvencije iole dobrih, ili cak velikih, vina tog tipa kod kojih taj element igra u organoleptickoj slici kljucnu ulogu na maestralan nachin: primjera je mnogo… Zatim, osjecaj prezrelosti poentilistickih vocnih nota koji je vishe “pourriture” nego “noble”, itd.).

  Kao cetvrto, dramatichan nedostatak kohezije i “underlying” strukture (radi se o osjecaju koji steknes dugim degustacijskim iskustvom prvo mladih vina, a nakon toga tih istih, ili donekle analognih, vina dok se grade, odlezavaju, razvijaju, rastu, te tijekom tog procesa artikuliraju same sebe: prateci ih tako, naucis do odredjene mjere prepoznavati prisustvo te kod mladih vina cesto elevacijskim i primarnim slojevima prekrivene dinamike koja se “preslaguje”, bubri ispod povrshine mladog vina, a pretvorit ce se u nekom trenutku u nesto transparentno, organizirano, pregledno i smisleno).

  Kao sto vidis, nakon dva uzastopna probavanja tog vina u razmaku od cca pola godine, meni kod CG2009. nije shtimalo gotovo nishta. Na temelju navedenog, zakljucio sam da kod tog konkretnog vina, onkraj disharmonicnog i neugodnog dojma u toj fazi, ni ne postoje preduvjeti za ispunjavanje necega sto je, iz niza razloga, prakticki conditio sine qua non gotovo svakog kasno branog/desertnog vina, a to je bar srednjerocni razvoj/smisleno odlezavanje.

  Ukratko, s mojeg stanovista, za tip iskustva koje je to vino bilo u stanju ponuditi meni osobno uopce ni ne treba vino: isti se “efekt” lakse, jednostavnije, neposrednije i jeftinije moze dobiti i na drugim adresama.

  Eto, u tome ti se sastoji taj “problem” koji je onaj buonsangue imao s tom konkretnom bocom CG2009.

  Za kalibriranje mog dojma mozes slobodno uzeti u obzir da sam zbog iskustva s relevantnom materijom prilikom degustacije vino u strukturnom smislu u stanju iscitati mnogo bolje nego u najmanju ruku ogromna vecina degustatora na hrvatskom govornom podrucju. Ako ti, ili bilo tko drugi od ovih simpaticnih ljudi koji se javljaju, pravo na sud i kritiku vina sporis meni, ne znam tko bi onda o tome tamo nesto trebao reci. To je cinjenica, a ne “mishljenje”: svidjalo se to nekom ili ne. (Raspitaj se malo, ako te bas zanima, kod ovih koji me malo bolje znaju, ukljucujuci i vrlog autora ovog rajskog vrta od bloga, koji se, doduse, to bas, iz ocitih razloga :-), i ne usudi priznati u javnosti: poznata je, izmedju ostalog, urbana legenda da sam jednom otvoreno sugerirao da je jedno konkretno hrvatsko vino koje se prodavalo kao Cabernet Sauvignon zapravo Cabernet Franc, da bi i sam vinar, nakon nekog vremena, od dobavljaca od kojeg je bio kupio grozdje doista i doznao da mu je bio prodao CF, a ne CS. Or something along these lines :-). I mnogo drugih slicnih slucajeva… )

  Druga je pak stvar da je vino uvijek skliska tema i postoji mogucnost da se bilo tko, koliko god dobro potkovan, naprosto prevari u kritickom sudu: meni u svakom slucaju ne bi bilo prvi put, daleko od toga. Povijest vinske recepcije i kritike prepuna je slucajeva u kojima se ljudi koji o vinu nedvojbeno znaju mnogo grubo prevare, ne bih bio ni prvi ni zadnji.

  Stoji, naravno, i to da je vino koje sam upravo opisao meni mozda katastrofa, a tebi bi, zbog drukcijeg nepca, drukcijih ocekivanja, potreba, ukusa, to isto vino sasvim legitimno mozda bilo nesto sasvim drugo nego meni. Samo onda se to moze formulirati na sljedeci jednostavan nacin: prvo ti kazhes “Vidis, vidis, meni je ovo vino jako dobro, a buonsanguetu ocito nije (i tko sam ja, uostalom, da mu sporim pravo da to jasno i glasno i kazhe)”. Nasto ja odgovaram: “mashala, prijatelju, knock yourself out, sorry but I won’t be joining you on this one”, i to je to. (Primjer sam dao tek radi poante: inace, kao sto sam vec prije naglasio, ti i ja, za pocetak, uopce nismo ni govorili o istom vinu…)

  No, ni jedno ni drugo od ove potonje dvije stvari nisu nikakav razlog da se, ukoliko to nekog uopce i zanima, o vinu bar ne pokusa razgovarati ozbiljno, ambiciozno i detaljno.

  A bilo kakvo ozbiljno zauzimanje pozicije ukljucuje, per necessitatem, osobni angazhman i intelektualni rizik. Sve ostalo je tek puko chavrljanje i niz sharenih reklama.

  A ja sam, vjerovao ti ili netko drugi to ili ne, javljanjem ovdje jedino i iskljucivo nastojao stvoriti malu nishu kakva, nazalost, na ostatku scene u Hrvatskoj, koju odlikuje niska razvojna razina jednog “mainstream” diskursa u samom neumivenom zametku i opterecenost sitnim interesima i lazhnom politickom korektnoscu, uopce ne postoji. Nishu unutar koje se o vinu povremeno moze progovoriti i na jedan drukciji nacin.

  Radio sam to prvenstveno zbog odredjenog broja ljudi koji su od toga imali, ili su potencijalno mogli imati, neke koristi i zabave, a takvih je takodjer, koliko god to ti ili netko drugi ne bio u stanju vidjeti/pojmiti/vjerovati, te koliko god najmanji zajednicki nazivnik neumoljivo dominira, bilo i ima.

  Koga je nerviralo ili naprosto nije ni zanimalo, ntiko ga nije tjerao da chita. Kao sto u paklu kod starog Dante-a Vergilije na jednom mjestu lijepo kazhe: “Non ti curar di loro, ma guarda e passa”. Ili, kao sto kazhe nash duhovit narod: “Jebi i prolazi” 🙂

  Nadam se da ces, prije no sto moj odgovor okarakteriziras kao tek jos jednu “krlezhijansku zavrzljotinu”, bar pazhljivo procitati, a nakon toga, tko zna, mozda uociti i neplaceni trud 🙂 koji je ulozhen u ovaj pokusaj razloznog odgovora, ukljucujuci i konkretno objashnjenje koje si, navodno, zhelio vidjeti :-). A komentare na raznorazne druge ne bas toliko jednostavne teme kojih si se lateralno dotakao, kao npr. organizacija Decanter-ovih degustacija, degustacijski principi Decanter-ovih panela, i poetika iz tih degustacija proizlazecih TN-ova, rado cu ti dati jednom usmeno, tko zna, mozda uz bocu Corona Grande 20i neke 🙂 🙂 🙂

  Zhivio ti meni, torro, te hvala ti na razgovoru ugodnom naroda slovinskoga – tebi, a i svima ostalima 🙂

  • Ivan 18/07/2014 / 00:04

   “poznata je, izmedju ostalog, urbana legenda da sam jednom otvoreno sugerirao da je jedno konkretno hrvatsko vino koje se prodavalo kao Cabernet Sauvignon zapravo Cabernet Franc, da bi i sam vinar, nakon nekog vremena, od dobavljaca od kojeg je bio kupio grozdje doista i doznao da mu je bio prodao CF, a ne CS.”

   – hahaha, faking care, svaka cast! nekako mi smrdi da se ovo desilo u istri..

   i nakon opisa ovog dojma o CG2009 jos ne mogu vjerovat da se “tom liku” svidio moj priprosti Skrlet.. znaci da je FAKAT dobar! 🙂

   • ifke 18/07/2014 / 00:32

    Keep up the good work, Kosovec, upravo te pijem. Jesi počo prodavat ’13? Na kojem kontinentu se može nabavit?

   • buonsangue 18/07/2014 / 01:38

    Na stranu to sto zajebavas :-), drago mi je jos jednom, sjecajuci se tih vina, naglasiti: oni tvoji Skrleti koje sam ja svojedobno probao apsolutno ni po chemu nisu “priprosta” vina, vec upravo obrnuto. Koliko se sjecam, to sam tada toliko podrobno prokomentirao da mi valjda ni torro ne bi mogao predbaciti da nisam predochio “smislenu kritiku” :-). Medju ljudima koji su sposobni na pravi nacin “snimiti” i kontekstualizirati vino, ta dva Skrleta mogu biti stavljeni na stol s bilo chime veoma probranim, sto sam odredjen broj puta (jednom cak i u Zagrebu: evo, decki se mozda sjecaju :-)) i uchinio: mozda bi ti cak i bilo drago da znas u kakvom su se drustvu kochoperile boce s tvojom etiketom, od Benantijeve Pietramarine do Egona Mueller-a.
    Ne znam sto radis od tada, ali na temelju ta dva vina iz, ako se dobro sjecam, 2011., vidio sam dovoljno da mogu sa sigurnoscu iskljuciti faktor slucaja: quite the opposite. Kad i ako budem u prilici, kupujem naslijepo i s povjerenjem, kao sto sam tada preporucio i drugima.
    Ubi maior, minor cessat. Ili, na hrvatskom, kao sto su i veci ljudi od mene vec rekli: “keep up the good work” 🙂

    • buonsangue 18/07/2014 / 02:20

     Samo jos da, jednom za svagda, kontekstualno pojasnim jednu stvar, za one kojima to iz kojeg god razloga nije jasno, a ocito ih jako svrbi. Nije mi ni u kom trenutku bio cilj nesto posebno u negativnom kontekstu izdvajati vinariju Benvenuti. Naprosto sam se nekoliko puta osvrnuo na neka njihova konkretna vina i neke njihove cjenovne “odluke”. Sve sto sam, neki put u neformalnom i kolkvijalnom tonu, o tim konkretnim stvarima komentirao, utemeljeno je na pazhljivo promishljenim dojmovima i cinjenicama, svidjalo se to kome ili ne.
     Moramo poceti od toga da kazhemo bobu bob i da o mnogim stvarima, a u nashem slucaju mozemo poceti od vina, razgovaramo ozbiljnije, a ne oslanjajuci se na percepcije koje se u Hrvatskoj u tom kontekstu uglavnom temelje na kurcu od ovce i na tome tko je kome koliko sexy, tko se s kime skompao na nekom sajmu i nakon toga se slikao u s partijanerima u Sherry’s ili na nekom tulumu gdje Vodopija s nekadashnje Vinske Priche naokolo paparazzira i slika sve sto se miche i krevelji, i tko ima kakvo mishljenje o sebi i, sto narocito kao objashnjenje i opravdanje navoditi voli nash profundni, hrabri i domisljati Trifunovic, na cesto ekstremno cinichnim procjenama toga sto trziste ili glupa publika mogu progutati, tj. sto im se, u danim uvjetima, moze prodati.
     Get a fucking grip, people.
     A sto se vinarije Benvenuti i mojeg navodnog “problema” s njima tice… that, of course, is total bullshit and insinuation. Ukoliko je nekome problem da ne dijelim u Hrvatskoj i na Otkanterovim tejstinzima, chini se, prilichno rashireni afan povodom njihovih vina, well, what can I say, live with it, biatch. S druge strane, daleko od toga da su svi moji dojmovi o njihovim vinima bili negativni, bilo je tu i simpatichnih vina koja sam, uostalom, kupnjom na najkonkretniji moguci nachin podrzhao i sam… Zhelim im sve najbolje i vjerujem da su sposobni i za daljnje brushenje i profiliranje vlastitih vina prvenstveno u vinskom, a ne samo marketinshkom, smislu. Tko sretniji od mene da mi na stol u nekoj buducoj berbi sleti neka odlicna Corona Grande koju cu bez oklijevanja, kao npr. Kosovchev Skrlet i niz odredjenih drugih hrvatskih vina, moci staviti na stol ljudima kojima se, za razliku od tzv. domace struke i scene ili mega-tasting panela koji quasi-kushaju 1624556 razlicitih vina u jedno jutro, tesko mogu prodavati muda pod bubrege –

 13. buonsangue 17/07/2014 / 15:25

  (Eh da. Ako ti se ne da citati ova besciljna krlezhijanska tragedija, kratak odgovor na to zasto mi CG2009 nije bila dobra glasio bi: “Nije mi bilo u njoj dovoljno dinje i breskve na podlozi od marelice, a finish je trajao samo 18, umjesto predvidjenih 36, sekundi”. Eto, tako, da me ceo svet razume 🙂 )

  • ifke 18/07/2014 / 00:38

   Evo, torro, kratak i lijep Otkanter, arrivederci a Bevenuti… 🙂

   • buonsangue 18/07/2014 / 01:43

    Otkanter, hihi 🙂 E, da tebe nema, direktore, fakat bi neki put pomislio da bas svi rvati imaju smisao za humor i burlesku ko Bela Lugosi…

 14. buonsangue 17/07/2014 / 19:02

  (( …Kulturoloshki gledano, pitam se, kazhem, neki put zasto su lokalnoj publici prakticki svaka malo slozhenija rechenica ili argument odmah “krlezhijanski”. Moguce je da je to naprosto zbog toga sto je Krleza slucajno bio jedan od sve skupa valjda ne mnogo vishe od 5-10 opismenjenijih ljudi koje su hrvati, pritrujeni, morali u vlastitim redovima istrpjeti tijekom bremenite povijesti, pa im se sada svaki put kad se suoce s primordijalnom stravom potrebe da na vishe od tri stotinke rastegnu svojih skromnih prosjecnih 40-44 apoena IQ i jos tanji attention span, prividja duh zloga Mire s Gvozda. Oj Cirile, oj Metode, pobrali ste lovu…))

  • Alejandro 17/07/2014 / 20:55

   Javi se za neko druženje na 16 meridijanu, pa možemo polako o svemu….o razlici između breskve i marelice, Vrdoljaku i Glembajevima, teranu za 20 EUR, austrijskom wannabe Sancerru, KHL ligi i Oliteu….
   IQ u svemu ovom ne znači previše, ali ti to i sam znaš 🙂

   • ifke 17/07/2014 / 23:26

    IQ ne znači previše…..? kak ne znači? Pa jel znaš ti kak je teško zaslužit markicu IQ……Istrian Quality! 🙂 btw Torro se niš ne javlja, brijem da ili još čita poveći Tvrletov post ili je s Ponchom na pivi…

    • buonsangue 18/07/2014 / 02:23

     GoranAPP mi isto malo nedostaje. Mozda mu je, “normalnom” kakav vec jest, u medjuvremenu ponovo pozlilo, pa je, u drustvu svih ostalih “normalnih” ljudi, kojima je takodjer od moje suptilne kvarnosti zlo, prikovan za WC. Mora da je fakat guzva… 🙂

     • vinopija 18/07/2014 / 08:44

      Taman te fenomenalno krene (uz dobrodošlo usputno podjebavanje/prcanje/ifkanje na moj račun) ali na kraju valjda ne bi bio b. da ne pretjeraš.

      • buonsangue 18/07/2014 / 12:30

       Nemam pojma o kakvom “pretjerivanju” govoris. “Pretjerivanje” is in the eye of the beholder, obviously. Ti, recimo, za svoju “urednicku politiku” ocito mislis da je bijelja od netom palog svjezheg snijega prshicha, a ja mislim da vec jako dugo s veoma loshim razlozima tjera mak na konac (i, kao sto znas, nisam jedini). No, to je tvoj problem, a ja sam se ionako u ovom thread-u dodatno javio samo s ciljem da poster-u kojem sam bio obecao odgovor taj odgovor, s malim zakashnjenjem, i dam i, obzirom na to da se u daljnjim thread-ovima na ovom blogu, kao sto sam ti i najavio, vise ne kanim javljati, usput zaokruzhim tu temu i njeno neposredno tematsko polje. A sad definitivno ciao amore :-). Let the universal love fest begin!

       • ifke 18/07/2014 / 13:31

        None, reci samo di i kad……ja donosim kurtone, ti rozeje… 🙂

       • clemens 18/07/2014 / 20:31

        “na to da se u daljnjim thread-ovima na ovom blogu, kao sto sam ti i najavio, vise ne kanim javljati,” ——— neeeeeeeeeeeeee! joj ekipa, ne znate što činite! buonsangue, “keep up the good work” 😉 uz prigodni internet hit: https://xkcd.com/386/

      • ifke 18/07/2014 / 12:33

       Ej, halo…..štaeovo…mislim, nije da se nisam nado da će se jednom nekaj zvati po meni, ulica, komet…koitalni položaj…ali podjebavanje?! I’m underfucker? Sva sreća da produžna nastava još traje, iskoristi to… 🙂

      • buonsangue 18/07/2014 / 12:36

       (Usput, bilo bi naravno razumnije, prikladnije i pristojnije da, umjesto da priglupo izigravas tetu uciteljicu, na ovom mjestu kazes nesto u stilu: “hvala ti, o buonsangue, na jos deset kartica pismenog i relevantnog materijala koje si upravo po ne znam koji put ekskluzivno poklonio mom blogu”. Ali ne, ti se sitno kurchish… Majstore! Shiroko ti polje! 🙂 )

       • vinopija 18/07/2014 / 18:14

        u pravu si i što se ovog tiče 😦 nekako sam mislio da tebi ne treba moja javna zahvalnost…
        ovo je bio odličan thread, vrhunska literatura, što bi rekao ifke… vjerojatno zaista nije bilo potrebno da “interveniram”

        • buonsangue 18/07/2014 / 23:40

         To sta meni “treba” nije predmetno, niti od tebe ocekujem da razmisljas o tome. Narocito u situaciji gdje je valjda i babi Mari kristalno jasno tko je tu od chega vishe imao/profitirao. Ono sto jesam rekao jest jednostavno to da bi takva reakcija u ovoj situaciji svakako bilo daleko vise na mjestu nego da ti si ti, maksimalno suspektan u citavoj ovoj situaciji, uzimas za pravo suditi jesam li ja “pretjerao” ili ne. Think again.

         • djed Maroje 19/07/2014 / 00:28

          Što više razmišljam, pitam se… tko je ta baba Mara 😛

       • vinopija 18/07/2014 / 19:04

        Slažem se sa svime što si napisao pri čemu dodatnu težinu daje činjenica da sam stvarno razumio sve što si napisao 🙂 Na čemu opet mogu tebi zahvaliti. U svakom slučaju, to se zove argumentirani komentar.
        Mogu samo dodati da su nove Corone Grande nešto drugo (o čemu sam i pisao i čak se usput osvrnuo na izneseno što je vjerojatno skužio jedan i pol čovjek).
        Nisi ipak odgovorio na početno “pitanje”. Iz kojih razloga smatraš previše 140 kn za ovaj Teran?
        Publika, većina publike (jer nisam još upoznao nikog tko bi ti mogao parirati, a upoznao sam puno ljudi) vole pokupiti retoriku bez smisla i onda ti za bilo što iznad neke psihološke granice komentiraju “o.k., nije loše, ali mislim da je cijenom ipak malo precijenjeno” 😉
        Popu pop, bobu bob? Ajmo onda na ovom primjeru, koji meni nije baš tako jednostavan.

        • buonsangue 19/07/2014 / 00:38

         CG20013 sam, stjecajem okolnosti, preko skoro tjedan dana temeljito izdegustirao, i… recimo samo da ne zelim dodavati sol na ranu. Is it better than the 2009? Yes. Does it amount to much? No. Pa ipak… suspension of disbelief and all that… To je vino po meni u ovom trenutku jos debelo “work in progress”. Stoga, osobno mislim da bi im bilo dobro da spuste durbin (ponajprije cjenovno) i dalje rade. No… to mislim ja, a ocito ima vise nego dovoljno ljudi koji misle drukcije. So, who cares about what I think… and rightly so.
         A u ovo komentiranje Benvenutijevog terana ti se necu upustati, tu si se malo preracunao. Tu sad palicu od mene moze preuzeti npr. GoranAPP, ili koji vec kurac, kojem se tako dirljivo, opcedopadljivo i pristojno zahvaljujes na lijepim rijecima i na pracenju Dnevnika Vinopije, ili any number of morons koje si, kao moderator, godinama pushtao da proizvoljno pljuckaju po meni u ime svoje ideje otvorenosti i demokraticnosti i mutnih predozhbi o dobrobiti vlastitog projekta (koliko god iz moje perspektive bile mutne, imas, naravno, svako pravo na to: ja cu ti to zadnji osporiti). Prihvatio sam, against my better judgement i na shtetu vlastitog vremena, tvoja pravila igre. Crtu sam podvukao tek u trenutku kad si mi uskratio mogucnost da se sam, na stetu vlastitog vremena, do dugmica razrachunam s jednim takvim, sto je, kao sto sam ti privatno rekao, bio minimalni standard.
         A sad, zhivio rajski vrt, simpaticnost koju mogu dozivjeti svi “normalni ljudi”, uglavnom spam komentari, i povremeni, a ponekad ucestali, osjecaj lagane besmislice i trecerazrednog sadrzaja. Mene je, drugari, vjerovali ili ne, u medjuvremenu zastito UNESCO 🙂 🙂 :-). Quindi…ciao 🙂

 15. madiraza 18/07/2014 / 11:57

  e zgleda buš išel buonsanque na ignore…hehehe… preveč si pisal 🙂

 16. torro 18/07/2014 / 22:32

  sad tek vidim komentar, kasnim sa odgovorom jer sam mislio da si odustao od recenzije… lijepo si to opisao, kao i obično vrlo živopisno…kao vinski laik i neravnopravan sugovornik, bilo bi bedasto reći da sam razumio baš sve što si napisao, ali upravo zato sam i pokušao iz tebe izvući takav osvrt, jer na takvim recenzijama se djelomično uči o vinima, što znači loše uklopljeni zaostali šećer, zrelost voca, loša alkoholnost koja se nije dobro apsorbirala itd itd…u svakom slučaju korisnije od “ovi su pali na glavu” i sl. kad si već takav znalac, šteta je tako šturo pljucnuti na neko vino ili vinara

  također, ne mislim da su Benvenutiji sveta krava, kao što sam i znao da je riječ od dvije različite berbe Corone Grande (2009. i 2013) koje su bile recenzirane

  ipak, nije točno da je jedini cilj mojeg prozivanja tebe bio da “malo pljucnem” (djelomično jest, ali bez malo provokacije nema niti tražene reakcije :p bez brige, odavno sam prerasao net prepucavanja, 10 godina sam moderator na jednom forumu potpuno druge tematike, svega sam se načitao i takva komunikacija nije my cup of tea, not anymore :), već sam zbilja htio pročitati ovako nešto

  ako ti se bude dalo, volio bih čuti tvoje preporuke slatkih vina i što smatraš da spada u vrh, od naših i inozemnih vinara, npr Bodrenova, jesu zbilja takav vrh kakvim ih predstavljaju?

  pozdrav i hvala na odvojenom vremenu i recenziji

  • buonsangue 19/07/2014 / 00:11

   Sve 5, prijatelju. Nema na chemu. Ali, sto se tice “povrshnih” negativnih osvrta na neko odredjeno vino ili (rijedje) vinara u cjelosti, moras uzeti u obzir jednu stvar. Bez obzira na to sto tko mislio o meni, ja tu i tamo doista pokusavam i biti obziran. To, naravno, ne znaci da tu i tamo ne signaliziram da je neko vino osrednje ili loshe, ali u pravilu me vise veseli biti opshirniji/detaljniji kad imam reci sto afirmativno, pozitivno ili lijepo. Iako se vjerojatno vishe pamte i primjecuju moje tirade (jebiga, takva je ljudska senzacionalisticka priroda…), takvih je primjera srazmjerno mnogo, ukljucujuci npr. i ovdje spomenute Kosovcheve Skrlete. Za po meni neuspjelu CG2009 ipak je mnogo bolje da je prokomentiram u prolazu, kolokvijalno i na brzinu , even if in less than flattering terms, nego da ju idem, kao ovdje, na tvoj poticaj, rastavljati na dugmice, jer tada a) sve izgleda jos puno gore, b) postaje jasno da za negativnu kritiku po svoj prilici postoje veoma solidni razlozi… To u slucaju vina/vinarija u pravilu radim samo kod jako eklatantnih slucajeva (a kod sugovornika samo ako je netko jako bezobrazan, ocito rdjavo intencioniran i eklatanto stupidan), a vinarija Benvenuti, kao sto sam gore objasnio, bez obzira na to sto mislim da im nije bas uvijek sve genijalno, ne spada u tu kategoriju: dapace, mislim da je, opcenito govoreci, vrijedna pracenja.
   Sto se tvog posljednjeg pitanja tice, sigurno je i tebi jasno da je tema preshiroka da bih ti ovdje sumarno odgovorio na to. Mogu ti ukratko reci da mislim da su vina Bodren prije svega vrlo karakterna vina (na kojima sasvim sigurno nikad neces naici na relativno ocite i pocetnicke greshke i disharmonije kao kod CG2009), ali ih sam uglavnom ne kupujem jer mislim da su, u relativnom smislu i u globalnijem kontekstu, ipak mozda malo precjenjena (no, to je vjerojatno djelomice zato sto ja biram i kupujem manje-vise sto hocu). U Hrvatskoj po meni bez ikakve sumnje spadaju u sam vrh produkcije.
   A o svemu ovom drugom, kao sto rekoh, jednom, nadam se, usmeno i nevezanije, uz neku (ili po svojoj prilici nekoliko 🙂 ) nedvojbeno dobrih boca vina.
   Zhivio!

 17. torro 19/07/2014 / 00:23

  pošteno 🙂 hvala još jednom i do čitanja!

  • buonsangue 19/07/2014 / 01:01

   (Evo, druzhe torro, na brzinu jedan tip: za pocetak, idi u Austriju, mozes kod Hannesa Ehmanna u Deutschlandsberg nedaleko od Zgb, i kupi npr. za 15 jevra Beerenauslese od Feiler-Artingera. Drink slowly after dinner with cheesecake. Mislim da postoji znatna vjerojatnost da ce ti nakon toga biti bar djelomice jasno zasto Corona Grande, u relativnom smislu, ni priblizno nije neki big deal. Enjoy! I oprosti ako ti se u bilo kojem trenutku ucinilo da te ne tretiram kao ravnopravnog sugovornika. Za dobar razgovor o vinu nije potreban gremium shashavih geek-ova s fotografskom memorijom poput mene, vec samo dva covjeka sa zajednickim interesom, otvorenim umom, i bez kompleksa i glupih, jednostanicnhih namjera. Zhivio!)

   • Alejandro 19/07/2014 / 04:27

    Tko bi rekao da Rust u tebi pobuđuje Umami 🙂

    • ifke 19/07/2014 / 14:38

     Ili kako bi zagangali imoćani……NAŠA ZEMLJA PREDIKATIN PUSTAAAAA…..ZATO TRIBA POTEGNIT DO RUSTAAAAA OOOOOJJJJJ……..il ovako……SVAKO SLATKO U NAS JE BEZVEZEEEEEEE….ZATO PIJEN FAJLER AUSLEZE….OOOOJJJJJ

     • buonsangue 19/07/2014 / 15:05

      You alone are worth the price of admission to this Garden of Eden 🙂 🙂 🙂

      • ifke 19/07/2014 / 16:13

       Same from here, bro… 🙂 don’ go anywhere, man…there’s still too much bullshit to crush into little pieces…so much fun….ifke so happy….and the night is still young… 🙂

 18. torro 19/07/2014 / 08:42

  kad si već spomenuo, prije mjesec dana je prijatelj iz Austrije donio od Hans und Christine Nittnaus- Trocken Beerenauslese iz 2008, 🙂 koštalo je upravo nekih 15 eura…ne znam je li taj vinar u rangu ovog kojeg si preporučio, ali svi smo bili oduševljeni…i da, Corona Grande nije u tom rangu, barem ne ona iz 2009, to sigurno

  hvala na preporuci, imat ću na umu tu vinoteku kada ću drugi puta ići za Austriju…živjeli 🙂

 19. Patrik 21/07/2014 / 23:41

  daaaaaaaaaaaaaamn… buonsangue-ovi komentari su bili glavni razlog za posjecivanje ovog foruma 😦 nadam se da ima i nekih drugih avenija gdje se moze pratit vase pismo, kako zbog neprocijenjivog znanja o temi, tako i zbog gotovo prerijetkih ali uvijek hvale vrijednih preporuka za prosirivanje obzora (mozda cak i dostupne prosjecnom gradjaninu republike rvacke, kao vec spomenuti Kosovec :)), a da nije onaj prerijetko i skoro pa kripticno osvjezavan blog?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s