Gomila, Exceptional, Furmint, 2012. vs. Gomila, Exclusive, Furmint, 2012.

Gomila_Exceptional Furmint_2012Gomila_Exclusive_Furmint_2012Cijena Exceptional: cca 9 Eur u vinariji

Cijena Exclusive: cca 6 Eur u vinariji

 

 

pijevacPočetkom kolovoza još imam zimske robe u kanti za veš. Mislio sam da je takva klima moguća samo tamo negdje u dalekoj Prlekiji 😀 Kad ono, Prlekija je tu iza ugla, kao što sam saznao prilikom posjete vinariji Jeruzalem u Ormožu 🙂

 

zapreminasauvignon 1956Jeruzalem je doduše dobro poznato ime na ovim prostorima, ali Gomila nije. Gomila je ograničeno punjenje vina od materijala s istoimenog položaja – Gomila, najprestižnijeg u Prlekiji, a vjerojatno i štajerskoj Sloveniji općenito.

 

gomila 2Od svim mirnih vina koja sam probao, osobito su mi se svidjeli Furminti, odnosno Šiponi linije Exceptional i Exclusive.

Exceptional Furmint 2012 počinje herbalno sa zelenim začinom na nosu u smjeru suhih trava za čaj i korice limuna. Eteričnost koja naglašava suhoću već na nosu. Raskošam, sočan, zreli materijal koji kao da je došao iz vulkanskog Tokaja u pedantnu austrijsku školu. Štajersko-slovensku doduše 🙂

Besprijekorno skrojeno vino iz grožđa s najboljeg komadića u golemom posjedu Jeruzalem Ormoža. Zeleno brdo Gomila dominira doživljajem kao i etiketom na kojoj se jedva može uočiti Jeruzalem Ormož. Samo oznaka Puklavec family heritage dolazi ovdje u prvi plan.

Exceptional ima dobru perzistenciju na nepcu, vrlo upečatljiv vinski karakter, suhu acidičnost i sočnu tjelesnost ravnomjerna intenziteta. Odličan „grip“, a i „slurp efekt“ izrazito visok 😛

 

vinogradiKao i Exceptional, Exclusive Furmint 2012. bran je ručno. Sviđa mi se oznaka datuma branja na etiketi 🙂 21-9, kao i punjenja: 13.05.2013.

Razvidno jasan, fokusiran miris, furmintovski dosljedan, odmah ti je jasno „gdje se nalaziš“. Zrele breskvaste i kruškaste arome djeluju svježije, ali više „čajne“, herbalnost je manje suha nego kod Exceptional Furminta. Prvotnu oštrinu herbalnosti zamjenjuje opuštenost i širina zrelijih voćnih aroma.

Jabučna acidičnost na nepcu komotno nosi gutljaj srednjepuna tijela u finiš taman toliko trajan koliko ti treba da poželiš sljedeći.

„Utvrđivanje gradiva“ ne donosi nove senzacije jer kompleksnost ne priliči ovom Furmintu. Umjesto toga potvrđuje prethodni gutljaj, pročišćava ga čineći doživljaj još jasnijim i čvršćim.

Versatilnost, svježina i harmonija. Ali, meni se sviđa jedan suhi signal koji dobivam iz ekstrakta, nešto što ipak nije ništa osim esencijalno vinsko. To zrno soli je moćno. Zrno po zrno… Gomila.

ulaz u arhivu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s