Vicelić, Rose, 2013.

Cijena: ?! kn

Vicelić_Rose_2013Premda je boja lososa neočekivana za ružičasto vino od pelješkog Plavca Malog, sve je u skladu s autentičnim, tradicijskim karakterom oksidativnog rose-a. Prošekasti opol suptilna, nenapadna mirisa koji podsjeća na suhe crvene smokve, pa i trave, odnosno makije koja vlada još uvijek neprohodnim prostorima poluotoka rezerviranim za čagljeve i divljač.

Vino je očito suho i s neprimjetnim alkoholima koji su odlično uklopljeni i osjete se tek na prazan želudac. Ovo je ipak ozbiljnije vino, a ne rashlađeno ružičasto osvježenje za Avu Karabatić.

Kiseline su odlično raspoređene i uklopljene u priču što je veliki plus. Posebno ako se osjeti karakter pelješkog Plavca kao što je ovdje naglašen. Onda se jako lijepo uz „opolo“, uz smokve i makiju, pridružuje i nar, crvena jabuka, ali nimalo površno.

Pretpostavljam da se radi o tradicionalnom odgoju u skromnim uvjetima i vrlo malim količinama. Eksperimentalni samotok iz berbe 2013., ali u pojedinim segmentima toliko uvjerljiv i uspio da mi je nametnuo pitanje je li to ostvario čisti Plavac. Nevjerojatno zdrave kiseline…

Ozbiljno vino za one koji traže autentičnost, ali nimalo to nije vino za „ocjenjivanja“. Osim mojeg 🙂 Meni je uvjerljivo, ozbiljno i posebno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s