Keltis, Žan beli, 2013.

Cijena: 39,00 kn

Keltis_Žan beli„Bizeljčan“ koji to “nije”?

Nije isprazno vino, nije namješteno da zadovolji površne ambicije suhe stabilnosti uz neumjeren ostatak bljutave sladunjavosti.

Da li zato „je“ ili zato „nije“ Bizeljčan ili je jedini, meni poznati, „pravi“ Bizeljčan?

Suh (12,5%), ali s aromatikom koja asocira na livadnu pelud. S trezvenim reskim kiselinama koje zvone na nepcu u voćnom klimaksu kojeg brežuljci Bizeljskog uopće mogu osigurati. Ne više od toga. Više nije potrebno. Optimum je ostvaren.

S tim da Žan beli nije „naturalno, oranžno“, kontemplacijsko vino. Uvjerljivo „bizeljčan“ iskustvo brzog gutljaja, skoro mentolastog intenziteta i elegancije. Nenapadno, ali prisutno na jedan drugačiji, skladniji način.

Dok Keltis razbija predrasude o bizeljskim vinima, prvenstveno u ovim krajevima još uvijek uskom krugu zaljubljenika u nekonvencionalna, naglašeno macerirana bijela vina, „konvencionalni“ Žan beli je zapravo istinski „preobratitelj“. Autentičan u svojoj pristupačnoj cjenovnoj kategoriji za svakodnevno nepretenciozno uživanje. Cijena je okvirna jer u ovom trenutku pouzdano ne znam po kojoj cijeni će biti u Vintesi, ali u slučaju dostupnosti većih količina, ovo je preporuka…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s