Piquentum, Brazda, 2012.

Cijena: druženje s Brečevićem 🙂 (trijezno)

Piquentum_Brazda_2012Cvrkut Brazde. Arome koje nekima bazde, a drugima ne 🙂 Malvazija iz vinograda prosječne starosti 80 godina održavanog tradicijski, bez upotrebe modernih zaštitnih sredstava i napravljena kako se to nekad radilo, bez danas dostupne kontrole i uz dodatno odležavanje u drvenoj bačvi kroz 18 mjeseci.

Pakiranje je osvojilo priznanje „Cropak“. Cijeli koncept da se vino umota u izdanje režimskih novina svih Istrijana ma gdje bili datirano na dan berbe, kao takvo nije neviđeno u svijetu, ali moram odati poštovanje izvedbi i timu Sonda, odnosno cijelom timu s članovima užih i širih obitelji koji potpisuju ovo rješenje.

A sad se vraćam onome što je bitno. Vino počinje polagano s mirisima ljekovitog bilja i poljskim cvijećem. Ništa ne da naslutiti prodorne kiseline na nepcu.

Dubinska svježina koja je neusporediva s danas konvencionalnom svježinom čak i najuravnoteženijih Malvazija.

Slast kontrasta slatkastih aroma i vinskih kiselina duboko zarezuje nepce, a vino je cjelovito i ostvaruje drugačiju vrst sklada od očekivanog.

Drugim riječima, povišena hlapivost mu pristaje. Daje mu oštrinu i naboj, koju bi u protivnom, na žalost, izgubilo. Vino je sasvim stabilno i potpuno čvrsto. Transformacije u čaši su ugodne, ali nisu dramatične. Kako i priliči Malvasiji Istrijani.

Baccalla della Mamma_bakalar na bijeloJednako tako, modularnost uz jelo ne zapanjuje. Nastupa prirodno i neprimjetno. Ne pitam se kako je to moguće da je ovo vino toliko versatilno. Drugačija je uz bakalar Oliveto, drugačije uz standardni Baccalla della Mamma bakalar na bijelo. A jednako dobro i uz zagorsku kobasicu 🙂

Naravno, ovakvom vinu treba ipak nešto prostora i vremena u čaši.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s