Brkić, Plava Greda, 2012.

Cijena: cca 30 BAM 🙂

Brkić_Plava Greda_2012Slojevitost, kompleksnost, sofisticiranost, biodinamika, organski uzgoj, bosanski hrast sve su termini koji se nerijetko koriste u pokušaju opisivanja Plave Grede.

Uglavnom isti termini nisu prva asocijacija na Hercegovinu, pa čak niti autohtonu sortu Blatina 🙂 🙂 🙂

Ali, kad me netko pita koju Blatinu bi odabrao kao ponajboljeg predstavnika svojeg podneblja i sorte, Brkićeva Plava Greda prva je pomisao.

Priznajem da rijetko kupujem vina u količinama većim od par butelja. Nemam dovoljno prikladno mjesto za duže čuvanje, nemam puno prostora uz sadašnji ritam i posvećenost 15ak etiketa mjesečno, nemam vremena za česta druženja, a prečesto niti dovoljno novca 🙂

A Plava Greda je upravo vino koje se isplati pratiti kroz godine, koje predstavlja značajan doprinos bilo kojem vinskom druženju, vino u čijoj umjerenosti volim uživati 😉

Zato sam organizirao radionicu „vertikala Plave Grede“ na prošlogodišnjem Vinocomu u Zagrebu. U redu, dijelom i zato što sam potrošio karton fenomenalne 2009. 😀 Zapravo sam gnjusna bitanga koja je iskoristila Josipa Brkića da bi mogao besramno uživati u isprobavanju Plavih Greda od 2006. do 2012… gmaz i gnjida koja je mogao lakoćom napuniti dvoranu za 30 ljudi, ali ne, koji ide u dvoranu za 10 sudionika da bi rastočio dragocjenu tekućinu na kapaljku 😀 Zbog toga se ovim putem ispričavam svima koji nisu bili dovoljno brzi da rezerviraju svoje mjesto.

Plava Greda_vertikalaNa radionici sam upoznao fascinantne razlike među godištima koje ne bi tako registrirao da ih nisam probao usporedno. Jer vino doista jest prepoznatljivo u svim berbama. Ipak, razlike u životnim krivuljama, aromatskim aspektima, strukturi i cjelokupnom doživljaju su značajne. Koliko se sjećam, 2009. i 2007. osobito su mi se svidjele.

Plava Greda 2012. u voćnoj je mladosti. Sočan poljubac brusnice iz nešto „opulentnijeg“ godišta.

I dalje je to Blatina iz 30-godišnjih vinograda, 24 mjeseca na finom talogu, suha kao barut s nevisokih 12,8% alkohola, nešto „slađe“ voćne mladosti, ali vinoznih kiselina koje kriju nešto drugo, nešto duboko i nestabilno kao život, ali uvjerljivo i čvrsto… potencirajući zemljani karakter kojeg samo Blatina može ovako uvjerljivo prenijeti.

Ono što Brkić s Plavom Gredom uvijek uspijeva ostvariti je hladni zemljani karakter i fenomenalan prirodni balans kiselina i tanina.

Jedna misao o “Brkić, Plava Greda, 2012.

  1. clemens 07/03/2015 / 21:39

    otvorena 3. plava greda ove godine. uh. red pill. uvijek traži potpunu posvećenost. prekid stvarnosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s