Ronchi di Cialla, Ribolla Gialla, 2013.

Cijena: cca 11 Eur

Ronchi di Cialla_Ribolla Gialla_2013Nedvno su mi dojadile gluposti. Ipak i ja imam želudac. Morao sam naručiti karton nečega što mogu piti. Ne znam postoji li uopće kategorija „univerzalnog bijelog vina“. Sigurno ne u tržišnom smislu, ali u životu vinopije to je možda i vječna tema.

Nisam izgubio kompas da vino do preko deset Eura nazivam vinom za svaki dan. Ono što meni znači univerzalno bijelo vino je prilagodljivost svakoj situaciji. Nešto što će dati dodatnu vrijednost skoro bilo kojem trenutku ili jelu uz koje bi poželio bijelo vino.

Način na koji je ovo vino umjereno… samo naizgled po ničem posebno, a zapravo odmjerenost u svakom smislu. Ima svega baš tamo gdje treba imati i baš koliko treba imati.

Mineralnost je vrlo nježna, ali je stvarna mineralnost. Ne neka podrumarska istehniciranost ili dušična neravnoteža ili već koji k. Mineralni naboj, električnost na nepcu koja ipak dolazi iz mjesta – Cialla. Nepravedno sam u prošlom dojmu zaključio kako ovo vino nije „di Cialla“, ali zapravo jest. Jedino što Rapuzzijevi ne označavaju novije nasade kao Ciallu.

Nakon nekoliko boca ove elegentne Ribolle ne pokušavam bilježiti uobičajeni tasting obrazac. Puno mi je važnije uočiti uzvišenu skromnost kao kvalitetu koju ovo vino utjelovljuje. Suptilnost okusa.

5 misli o “Ronchi di Cialla, Ribolla Gialla, 2013.

 1. buonsangue 07/03/2015 / 13:13

  “Nedvno su mi dojadile gluposti. Ipak i ja imam želudac. Morao sam naručiti karton nečega što mogu piti.” ___ Ajde, hvala pitonu…

 2. dinko-šminko 22/04/2015 / 09:02

  a gdje nabavljas ovu rebulu?

  • vinopija 22/04/2015 / 09:15

   Ovako… mislim da je trenutno 2014 aktualna (barem sudeći prema line-upu za sutrašnju večeru u Apetitu: http://bistroapetit.com/blog/) koju još ni ja nisam probao :-/
   Ronchi di Cialla može se nabaviti preko Natura Vina (http://www.naturavino.hr/), ali nisam siguran ima li “bazne” Ribolle u ponudi. Ako nema, kontaktiraj me slobodno na vinopija@vinopija.com i mogu danas organizirati “ekstra dostavu” jer baš sutra čovjek dolazi u Zagabriju.

   • dinko-sminko 26/04/2015 / 16:38

    Hvala, budem probal nabaviti u Buzinu.

    • vinopija 26/04/2015 / 21:38

     U međuvremenu sam probao i aktualnu 2014 i mogu potvrditi da je nadmašilo moja očekivanja koja su bila doduše niska obzirom na općenito groznu godinu u većini Europe. Međutim, Ribolla Gialla je baš imala neke pozitivne okolnosti barem što se RdC tiče i premda pričamo o vinu prekrasne jednostavnosti, dala izvrstan materijal za ovu etiketu. Prava mineralnost i sklad s laganom tenzijom na nepcu i tek trajnost koja možda nije kakvu bi se usudio poželiti, ali nešto što si planiram naručiti za osobne potrebe 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s