Krš, Bijeli, 2013. vs. Carsus, Žilavka, 2013.

Cijena Krš bijeli: 54,98 kn

Cijena Carsus 96,98 kn

Krš_bijeli_2013Carsus_bijeli_2013Krševi 🙂 Vina koja pratim od početaka, odnosno prvog predstavljanja mislim još 2010.-e u MUO na Winegourmetu!? Tradicija vinarije Škegro puno je starija, ali etiketa Krš realno započinje berbom 2009. (prva je 2008.) otkad pratim što se zbiva. Vina prave iz samo dvije, autohtone sorte. Žilavke i Blatine.

Iz godišta 2012. bilježim izvrstan Carsus Žilavku i općenito, žilavke, dakle bijelo vino osjetno uspjelije od blatina te godine. 2013. berba čini mi se upravo obrnuta.

Krš bijeli pokazuje recimo južnjačku voćnost u smjeru livadskog cvijeća i sijena, ali bez južnjačke topline. U Carsusu koji je iz istog, ali ipak biranog materijala dijelom odgojenom u drvu, naglašenija je voćnost dunje s nešto vanilije, ali jako čisto. Već sam se uplašio da bi naznake kokosa mogle zadominirati, ali srećom se drvo lijepo „miješa“ s herbalnom stranom Carsusa i s tim neobičnim korjenastim povrćem koje uvijek u svakoj berbi detektiram.

Bijeli Krš ima dobre kiseline, laganu slankastost i sočnost, sklad suhog vina srednjeg tijela s uklopljenih 12,8% alkohola i uz oradu sa žara i tršćanski umak odradit će svoju ulogu, ali pravi stimulans ipak ostvaruje Carsus. Resko voće, lijepo raspoređene rasplesane kiseline, srednje puno tijelo… dosta ekstraktno, a klizi… s tim da se čini još i više suho od Krša uz jednako uklopljenih 13% alkohola.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s