Vuina line up crnih vina

Ime koje se istaknulo svojom vrijednosti za novac. Sviđa mi se što se baš Vuina odlučio praviti Crljenak. Sviđa mi se što s berbom 2011 konačno afirmira vinogorje Kaštela-Trogir. A ni vina nisu loša 🙂 🙂 🙂

 

Vuina, Plavac Štafileo, 2011.

Cijena: 52,70 kn

Vuina_Plavac Štafileo_2011Borove iglice, suhe smokve i rogač… sve vrlo karakteristično i poželjno za Plavac, uz hladno tijelo, ujedno i vrlo drugačije od vrućih, nabijenih plavaca. Pravi Plavac, i dalje pun karaktera, samo manje nabijen od onih „pretencioznijih“. Umjesto da se teško pije, ispija se lakoćom. Brz na nepcu, klizi jezikom, ali je svejednako trajan i konkretan.

Jasno je odmah da je ovo pristupačno vino, pitak Plavac koji ne pati od zamki koncentracije niti prezrelosti. Premda djeluje vrlo „razvijeno“. Nije niti pretjerano trpak. Tanini jesu suhi, ali ne stežu usta toliko. Alkoholi razumni, na 14,3%

Neke senzacije koje podsjećaju na maline !? pojavljuju se u afteru. Neki osjećaj pretjeranosti koji mi se javlja u trećem gutljaju jedini je rigorozan razlog zašto ovo vino po ovoj cijeni nisam „službeno preporučio“., ali Vuina je od 2008. vriijednost za novac, a ovisno o berbi, materijal za Preporuku.

 

Vuina, Babica Štafileo, 2011.

Cijena: 46,70 kn

NLP-35x35_PREVIEWVuina_Babica Štafileo_2011Florano-voćno, a kožnato… nježno volatilno, prekrasan nos. Dal ma ci ja… digi digi di digi di

Začinjena kožnata višnja. Nakon prvog gutljaja – preporuka.

Rustikalni sklad. Cjelina koja djeluje uvjerljivo na nepcu. Vrlo probavljive kiseline, taninima nježna, a aromama posebna Babica trogirskog vinogorja s 12,5% alkohola ima sasvim dovoljno tijela i pitku suhoću, te čak uz delikatan mineral na nepcu predstavlja…

divotu.

 

Vuina, Plavac Štafileo barrique, 2010.

Cijena: 110 kn

Vuina_Plavac Štafileo bq_2010Dekantirano sat i pol. Toplina sunca na nosu… voće djeluje uvjerljivo, ne prezrelo, ne preekstraktno, sluti na dobar materijal premda 2010 Plavac i Babica nisu imali jednaku uvjerljivost kao izuzetna berba 2008.

Slatki tanin ostaje na nepcu. Brz gutljaj i after do želuca. Sviđa mi se što nema zamjetnu težinu niti kiselinama korigiranu živost čini se. Kakogod, ovo je vrlo uvjerljiva kapljica unatoč često nepravedno „stigmatiziranoj berbi“. Gutljaj po gutljaj i gomilaju se tanini. Trpkost. Tvrdoća. Koja ne slabi niti dva dana nakon otvaranja.

Robusnost Plavca skoro da mu je glavnu znak raspoznavanja. Ali, ovakav têk koji dobije nakon dovoljno izloženosti zraku prkosi stereotipu. Okrepljujuća svježina, kao pitki inat…

 

Vuina, Crljenak Štafileo, Zinfandel, 2011.

Cijena: 124,98 kn

Vuina_Crljenak Štafileo_2011Jasno, kad smo naučili da su vina Vuina u dvije znamenke, svaki otklon djeluje bezobrazno skup, ali se u konkurenciji Zinfandela, Tribidraga, odnosno Crljenaka, u tom smislu nimalo ne ističe, dapače je među najpovoljnijim.

Ističe se zato po impresiji koju ostavlja. Naglašeno suho i vrlo ekstraktno vino, ali bez trpkosti koju bi očekivao od plavca. Voće je tamno i duboko, skoro (ponovo) „kožnato“, u skladu s nekim ozbiljnijim aromatskim senzacijama, a tanini su sitni i gomilaju se tek nakon dosta druženja s bocom.

Nakon samo sat i pol dekantiranja vino je još prezatvoreno. Pokazuje tek koncentraciju tamnog voća i drva uz dosta topline. Tri sata je trebalo da proradi kako dolikuje.

Dobre kiseline da cure sline. Donekle slano kao more, kao svježa školjka i vjetar na posoljenom licu… čak lagano animalno na nosu. Boca za kolekcionare koja bi mogla duboko impresionirati nakon još dozrijevanja u boci.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s