Šember, Rajnski Rizling, 2013.

Cijena: 74,50 kn

P1190825Ponudu vina Šember istovremeno poznajem najbolje i najslabije. Kako je stariji i sijediji kolega 🙂 na poslu godinama blizak sa Šemberima, podjednako su i meni postajale bliske te etikete. Zbog čega onda toliko iznenađenje prilikom nedavnog (prvog!) posjeta? Jer sam shvatio koliko toga zapravo nisam poznavao.

Potpuna suprotnost instant vinarskim zvijezdama, obitelj Šember primjer je postupnog i mukotrpnog predanog rada i posvećenosti onome što rade. Također i povezanosti sa svojim okruženjem, vjerujem sa svakim od 13 plešivičkih vinograda koje obrađuju. Kroz učenje i brušenje na vlastitim greškama, kroz valorizaciju obiteljske tradicije i kroz iskustva drugih, svjetonazorom bliskih vinara… nisu to stvari koje kulminiraju u nekom trenutku i lako se zaborave. To je praksa koju bi trebalo čuvati kao nacionalno blago. Temelji koji omogućuju onu sinergiju čovjeka i prirode u kojoj 1 + 1 ponekad daju rezultat veći od 2.

Poput Rizlinga 2011. koje je danas u punoj formi, s takvom perzistencijom na nepcu i preciznošću cjeline nalik nekim od najozbiljnijih uzora za vina ove sorte. Nevjerojatan je Bijeli Pinot iz 2002 (!). Chardonnay 2013 pun prekrasnog potencijala i jedan od osobnih favorita večeri. Pedantno skrojen Crni Pinot 2013 me iznenadio skoro koliko i Rose 2008, neobuzdan i istinski lijep. Pjenušce neću spominjati jer su ispunili dovoljno visoka očekivanja, ali mirna vina su ta koja su te večeri oduševila. Promišljena vina, s puno smisla, koja odmah stvaraju asocijacije na primjerena jela.

Šember_Rizling_2013Podijelit ću za početak doživljaj s pristupačnim Rajnskim Rizlingom berbe 2013.

Isprva zelena limeta koja visoko uzdiže mirise. Pojavljuju se herbalni momenti, ljekovite trave, ogrozd.

Izrazota suhoća stišće nepce, ali i svježina. Tvrda, zelena vinogradarska breska i asocijacije na benzin. Trenutak u kojem surovo suhi Riesling postaje naelektrizirani oblak nastupi neprimjetno. Naknadno ti postaje jasno da se nešto promijenilo. Iz supersuhoće u sočni hladni čaj, samo s takvim prodornim intenzitetom kakav ne ostvaruje niti sredstvo za čišćenje tepiha 🙂

Možda je „samo“ 12,5% alkohola na etiketi, ali mu je i istisnuta duša u tu bocu 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s