Drappier Pinot Noir Brut Nature vs. Fleury Blanc de Noirs Brut

Cijena (za Fleury BdN): 267,00 kn

Drappier_BdN_Brut NatureFleury_BdN_BrutAube, ljubio sam te 😀 😀 😀

Uz istrijanski žlomprt k tome. Mirisalo si kao bujno voće s neke druge planete. Egzotična dunja, jesen pinot noira. žuto lišće na vjetru. Prekrasno čisti mirisi kvaščanih aroma.

Smirujuće i uzbudljivo iskustvo istovremeno. „Začinsko“, a opet toliko jasno. Premda puno mlađe od optimalne zrelosti za konzumaciju, jasno me podsjetilo na doživljaj prvog Drappierovog Brut Nature-a. Doživljaj koji me još uvijek progoni.

Surovost zero dosagea zaziva sirovo meso. Čvrst i moćan Šampanjac ispunjen kiselinama koje se rastapaju u harmoniji s tijelom. Tamno zlato puno siline, ne samo zato što je još “zeleno”.

Uz sve navedeno, prava ljepota ovog vina je zapravo u oskudnosti, ogoljivanju od trivijalnog i svođenju na esenciju. Pinot Noir. Jak začin.

A možda je ipak stvar u tom Aubeu. Ili biodinamici 😉 Koliko god se činilo nemogućim, Fleuryjev BdN još je balzamičnije iskustvo. Doslovno miriši kao sirovo meso. Isprva i na grožđani šećer dekstroza bombona doduše 😛

Međutim je grandiozan Šampanjac koji traži hranu koliko i surovi Drappier. Ali je i tamno. Doslovno „mračno“ vino. Ispunjeno skoro gotičkom sakralnošću.

U isto vrijeme divlja i uspijeva biti disciplinirano, minuciozno pedantno unutar okvira koji drži eksplozivnu dušu.

Pjenušac sumanute perzistencije. Pokazuje progresiju, iz mraka prema svjetlu.

Šampanjac koji na tematskoj radionici terroirskih vina nije bio poslužen na početku, već nakon 7 vrlo upečatljivih bijelih i crnih vina. Koji je bez problema prebrisao sve prije njega i probudio apetit za još.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s