Zahvala

Stari moj dnevniče, predugo odgađam ovaj osvrt.

Kratka forma postala je još kraća. Čak je i twit postao predug 😀 Ako ne možeš to reći fotkom na Instagramu, odustani. Attention span vinske mušice i čovjeka ne razlikuju se više u trajanju. Stoga, odmah upozoravam kako ovo nije post primjeren pregledavanju na zaslonu smartphonea.

Mali glas mi govori kako je odavno vrijeme za redizajn. Kako vizualni tako i sadržajni. Kako bilo, to se neće dogoditi. Content i samo content u ovom obliku ostaju imperativ Dnevnika vinopije.

U tom smislu želim reći me zaboli za sve-što-treba-raditi-da-se-ostvari-što-više-klikova. S druge strane, već stvarno dugo vremena osjećam potrebu zahvaliti svima i svemu što me inspiriralo i još uvijek inspirira. Vinima, vinarima koji su ih napravili, komentatorima, vinopijama i svima koji ovo čitaju…

Predugo pripremam u glavi ovaj tekst i kad sam shvatio da nikad neću biti u potpunosti zadovoljan i da nikad neću uspjeti navesti sve što želim i sve koji to zaslužuju, odlučio sam izdvojiti samo ono čega se sjetim dok pišem. Svojevrsni „top of mind“ ipak počinje sa ljudima.

Nekoliko osoba sam upoznao upravo zahvaljujući Dnevniku vinopije i njih ubrajam u tzv. „prvi ešalon Dnevnika vinopije“ 🙂 Patti-ja, ifke-a i mene okupio je buonsangue, aka el tvrle.

Bliski su tu jako i fiškuš, cipelicalutalica ;-), pa čak i Lada 😀 , a clemens i madirazd 😀 nesuđeni gosti.

Zatim dinko-šminko, ibro, p, amater, Luka i ostali komentatori koji prate blog valjda od početaka… valjda ćemo se jednom podružiti uz neko dobro vino.

Krešimir, alejandro i mnogi iz „drugog ešalona“ – hvala vam na podršci i zanimljivim komentarima. Hvala i torro i Tibor i Koshpa, kao i svima koji su „ostavili trag“ makar se taj trag meni i ne sviđao uvijek 😉 Hvala Ivan, hvala finesse i moj ludi kum, vino zupa. Dobrodošli ste uvijek s bocom ili na bocu nečeg dobrog 😀

Najveću zahvalnost, ali i ispriku ipak dugujem buonsangueu. Ne volim baš uvijek tvoj utjecaj na ovim stranicama, ali znaš što još više ne volim? (ovo treba zvučati kao Milo Hrnić 🙂 ) Kad si u pravu.

Da je ovo forum, davno bi imao administratorski status. Ključni utjecaj na mene nije se ipak događao u bespućima tvojih komentara na ovim stranicama. Odvijao se iza svih onih sličica ispijenih vina u „Best Of“ prvim dojmovima svake nove kalendarske godine. Jednom si mi napisao da si bio tek „katalizator“. Volio bi da i ja mogu biti takav katalizator.

AkademijaAkademija2Akademija3Pokrenuo sam stoga nešto u što vjerujem da s vremenom može na bolje promijeniti puno toga. Nakon svih vođenih degustacija, festivalskih radionica, ocjenjivanja, objavljenih članaka, specijaliziranih rubrika i drugih projekata, pokrenuo sam s Ivanom Salopekom malo drugačiju edukaciju. Bez powerpoint predavanja, ali i bez besmislenog preseravanja olfaktivnim senzacijama 🙂 🙂 🙂 Ono što ovdje radim, ne može se lako kopirati. Zahvaljujući tebi.

12339_531674953542110_713580643_nZahvaljujući tebi ne bi bilo ni terroirskih vina ni čaša u Vis ni nebrojenih drugih tema u koje se i prehrabro upuštam. Mnoge stvari izgledale bi drugačije. Mrzim kad si u pravu, ali i ja sam sigurno u pravu kad tvrdim da je buonsangue uživo, svakako drugačija osoba od svojeg avatara.

CVNE_Vina Real Reserva Especial_Rioja_1954Zahvalan sam i na recentnim otkrićima. Kad iz čaše procvjeta izvorno začepljena 61-godišnja klasična Rioja u idealnoj kondiciji, malo toga što misliš da znaš o vinu ti pomaže. Moraš imati dušu.

No, dosta pederane. Vrijeme da se vratim u „kritizer“ mod. Nedavno se poklopilo da sam bio pozvan odabrati osobne favorite unutar domaćih granica. Kraj svega što sam nadrobio, izdvojio sam u tom smislu tri imena. Miloš, Tomac, Coronica.

Zbog kontinuiteta ozbiljnog rada i to takvog koji uvelike nadilazi uskogrudne okvire domaće vinske scene, ovo možda i nisu jedini(e) vinari(je) čija vina djeluju „kao da nisu odavde“,a da istovremeno uvjerljivo utjelovljuju identitet svojeg podneblja, ali meni predstavljaju sigurno utočište, odmor od gluposti i uzemljenje.

IMG_3152IMG_3138Millenium je jednostavan i čist, moja osobna preporuka za pjenušac klasične metode jer u svojem cjenovnom razredu ne postoji ništa tako ozbiljno dobro. A opet, taj Brut koliko god bio briljantna vrijednost, skoro je brutalan u usporedbi s Diplomatom kraj čije svjetlosti, snage i beskompromisnosti materijala djeluje tvrdo i tupo u usporedbi. Kao kompot od jabuka naprama precizno nijansiranoj strukturi koja nosi aromatičnost idealnog intenziteta. Tomčev Classic u aktualnim LOT-ovima je Brut Nature i nikad nije bio bolji. Zreo i pun, a fokusiran i elegentan. Premda više kvaščano iskustvo od Milleniuma i Diplomata, svoju punu raskošnu zrelost pokazuje bez trunke gorčine. Pjenušavi Rose je sami vrh svoje kategorije i puno šire od nacionalnih granica, a Amfora Brut suludo hrabri iskorak u nepoznato ravan čaroliji koju još nisam u potpunosti razumio, ali me okupirala do razine iznad puke fascinacije.

Frane Miloš by Damir Fabijanić exhibitMiloš je moj odgovor kad bi morao odabrati jedno jedino vino koje svjedoči o Hrvatskoj. Zanimljivo, baš je meni, kojeg smatraju velikim kritičarem plavaca i nekim tko „ne voli plavce“, upravo Plavac Mali taj odabir. Ukratko, ne znam što uvjerljivije utjelovljuje sve što se očekuje od velikog vina od Stagnuma. Postoje bliski aspiranti, ali da u ovom trenutku moram učiniti taj odabir, ne bi dugo dvojio. Kako nemam bolji komentar od ovog (https://buonsangue.wordpress.com/2011/04/11/in-hoc-stagno-vinces/) ,rado prenosim link na sadržaj posta koji vrijedi pročitati više puta.

stiker vinopija foto s policeOsjećam potrebu zahvaliti i svim onim vinarima i vinima koja na tržištu ostvaruju dodanu vrijednost za novac. Koliko god bila različita, to su vina koja predstavljaju svako u svojem kontekstu osobnu „Preporuku“ u navedenom smislu. Odavno su tu Iuris, Ritoša, Vuina… mladi aspiranti poput Piquentuma, ali i legendarni vinari poput Enjingija.

 

Svima koje sam izdvojio i još više onima koje nisam, zahvaljujem na inspiraciji i želim vam sretan Božić i sretnu novu 2016. godinu. Vinima berbe 2015. možemo se veseliti 🙂

CAM00154Živjeli!

 

 

 

24 misli o “Zahvala

 1. Ivo 25/12/2015 / 12:01

  Lijepo 🙂 Sretan Božić i sve najbolje u novoj godini!

  • vinopija 26/12/2015 / 15:40

   Hvala Ivo! Svako dobro želim. Post se odnosi i na tebe.

 2. patti 25/12/2015 / 12:04

  Dragi prijatelju, sve ti sritno bilo i – hvala ti 🙂

  • vinopija 26/12/2015 / 15:41

   veselim se novim nepatteriziranim pivama 😀

   • patti 26/12/2015 / 20:42

    Piva se dogodi kad mi udre vino u glavu 😀

 3. clemens 25/12/2015 / 17:00

  u obranu kratke forme, za inspiraciju i kao zahvala, jedan (apokrifan) tvit 😉 – ali sa stećka: “ti voli trenutak u tkome jesi i usne koje te jube. kašnje tče ti kostji ko sada moje mirno snivati ispod teržka kamena.” uživaj(te)!

  • vinopija 26/12/2015 / 15:42

   Divan tvit 🙂 Skoro potpuno primjeren 😀 Nosit ću ga kao Obeliks

 4. torro 25/12/2015 / 17:38

  Hvala lijepo, također svako dobro! p.s. nerijetko čitam one naše rasprave unatrag godinu dana i moja često infantilna pitanja 🙂 znam da ti moja pitanja i neki komentati nisu bili po volji, i ja sam nekada pretjerivao, ali svejedno sam zahvalan na ovom blogu i tvojem doprinosu vinskoj kulturi i ovoj, još uvijek skromnoj zajednici

  • vinopija 26/12/2015 / 15:44

   Živio torro i dobrodošao!

 5. FoodChicks 25/12/2015 / 20:35

  Divan post! Hvala ti na svakoj vinskoj inspiraciji do sada pa i nadalje 😉 You are big my friend!

  • vinopija 26/12/2015 / 15:46

   😛

 6. Kresimir 26/12/2015 / 20:28

  Svako dobro Tebi i svim vinopijama, i da slijedece godine ostvarimo ono juznotirolsko druzenje. Zdrav nam bio!

  • vinopija 31/12/2015 / 10:46

   Kuha se nešto ne bi vjerovao 😛 Ovaj put stvarno. Bit će to Teroldego-Lagrein-Marzemino-Pignolo-Schioppettino transverzala 😀

 7. amater 28/12/2015 / 06:53

  Živio ti nama Vinopijo još milijun butelja!!!!

  • vinopija 31/12/2015 / 10:46

   Samo ako mi dođeš na sprovod 😉

 8. Luka 31/12/2015 / 10:28

  Svako dobro Vinopijo u Novoj godini, uz želju da se u 2016. napokon i upoznamo uz neko dobro vino ili jogurt…

  • vinopija 31/12/2015 / 10:51

   Od objave te svojevrsne kritike i osvrta na osobnu psihozu niti jednom nisam bio u prilici usput isprobati neke od predloženih opcija. Dakle, moram ciljano angažirati vrijeme da bi riješio svakodnevnu, očito ne toliko uobičajenu namirnicu. Tako da me lakše dobiti pozivom na jogurt negoli vino ovih dana 😉 te zahvaljujem na inicijativi u tom smislu 😀 😀 😀 Možda kad me kum pozove do Zadra 😉 Ili posao.

   • Luka 02/01/2016 / 17:16

    Moze. Ti i kum dođite bacit cemo nešto pod peku..

 9. Alejandro 31/12/2015 / 14:05

  Svim katalizatorima ovog dnevnika prigodna pjesma VIS Ešalona (prvog i drugog)

  • vinopija 02/01/2016 / 15:40

   Prilično uznemirujuće, ali obzirom na tvoje stanje, prihvaćam s oduševljenjem 🙂 Sretna 2016. godina!

 10. Fiškuš 07/01/2016 / 11:40

  Dragi Vinopijo, zdravo ti i sretno bilo!
  Lijepe riječi, ispisane u dahu govore i o pravom trenutku za koji je, očito, došao pravi čas. Hvala ti!

 11. Fiškuš 07/01/2016 / 16:56

  …I nešto što posebno pozdravljam:”Dobrodošli ste uvijek s bocom ili na bocu nečeg dobrog”!

 12. p 12/01/2016 / 12:53

  Umjesto komentara – anegdota…
  Posjeli Tina Ujevića za stol u Beogradu, zavezali mu oči i davali čašu po čašu. Proba prvu – i odgovori ko iz topa: podrum taj i taj. Drugu – podrum taj i taj. Treću – podrum taj, bačva ta. Četvrtu – podrum taj, bačva ta, ali je godinu ranije bilo bolje vino. Peta – podrum taj, ali ste pomiješali vino iz dvije bačve. U šestu mu čašu ulili vodu. Tin proba i kaže: nikad u životu nisam pio odvratniji otrov…
  Živio Vinopijo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s