Ritoša, Dorata, Malvazija, 2013.

Cijena: 60,00 kn u podrumu

Ritoša_Malvazija Istarska_Dorata_2013Ljepotu vrijedi pričekati. Ne samo u smislu ležanja u podrumu. Dorata nije lijepa zbog jednogodišnjeg odležavanja u hrastovim bačvama. Nastala je spontanom fermentacijom, uz kontrolu koju se od Ritoše očekuje 🙂

Isprva je vrlo tiha u mirisu. Da nije zlatnožute boje, ne bi mogao naslutiti da je Malvazija u čaši provela 14 mjeseci u 500L hrastu.

Mekoća na nepcu i sačuvana živost. Svježina koja s lakoćom nosi naglašeno suhu strukturu s 13% alkohola.

U usporedbi s ostalim istaknutim etiketama ove stilistike – odležane Malvazije – Dorata je vrlo suptilna. Smisao za sklad. Hrast se osjeti koliko i naznake malo drugačijeg tretiranog materijala. Međutim, premda spontana, s nimalo „maceriranog“ štiha, nimalo „oksidativnija“… a opet nekako „opuštenija“. Tradicionalna i elegentna u isto vrijeme. Česta floskula, toliko rijetko ostvarena u praksi na uvjerljiv način.

Pokazuje i stanovite herbalnije senzacije, lagano, a čvrsto tijelo (13% alc). Prema LOT-u zaključujem kako je punjena prije pola godine. Mislim da se radi o manjoj količini koju još nisam zapazio na tržištu. Što je zapravo dobra vijest jer Dorata je školovana da traje. Školovana bez vidljivog utjecaja ruke koja ju je odgojila i baš zato impresivna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s