Rizman, Tribidrag, 2013. vs. Rizman, Primus, Plavac Mali, 2012.

Cijene: 137,35 kn

Rizman_Tribidrag_2013Prevladavajućoj praksi unatoč, prvo točim Crljenak. Deklarirani alkohol sugerira kako je 14% jače od 13%, međutim kod Crljenka je voće u prvom i svakom drugom planu. Plavac (13%) je isprva zatvoreniji, ali općenito koncentriraniji i taničniji.

Drveni aspekt kod Crljenka djeluje drugačije. Nema tu vanilije, srećom ni cimeta ili kokosa, više osjećaj „stare bačve“. Ali na dobar način. Uostalom, to je samo fasada. Unutra je koncentrirano voće potencirano. Sasvim jedna drugačija igra.

Dosta sočna cjelina sitnih trpkih tanina. Ipak nježnijih od Plavca Malog. Što je također značajno za redoslijed posluživanja. Najviše mi se sviđa „hladnoća“ koja izbija iz snažnog tijela koje tada s lakoćom nosi svoju punoću.

Rizman_Primus_Plavac Mali_2012Plavac Mali treba vremena na zraku da se oslobodi drvenih senzacija i kako bi se čim više otvorio. Čim se otvori pojavljuje se voće, suhe višnje, ali još tvrdi tanini. Dugotrajan gutljaj pun tvrdog Plavca. Neobuzdanog, uzbudljivog i neumoljivo suhog. S 13% alkohola i sitnim čvrstim stiskom i sasvim dovoljno prostora da se produbi s vremenom u boci.

Više nego dovoljno karaktera za trajan gutljaj, ali da materijal stvarno omekša i opusti se u čaši potreban mu je i dan nakon otvaranja. Odličan, uvjerljiv Plavac!

 

Koristim priliku pozvati sve zainteresirane na radionicu Vinartove vinske veljače: „Uspon na K7“. Fokusirat ćemo se na prve buteljirane i aktualne plavce četiri vinarije Komarne. Uz vinariju Rizman, isprobat ćemo i plavce vinarija Volarević, Terra Madre i Saints Hills (SvRoko). Više o ovoj prilici za usporedno kušanje na linku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1716352411942096.1073741832.1710927779151226&type=3

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s