Budimir, Prokupac boje lila, 2009. i Budimir, Sub Rosa, 2007.

Cijena: !?

Budimir_Prokupac boje lila_2009Cedrovina i duhan, onaj aspekt školovanja u drvu koji mi se uvijek sviđa. Taj slatko-papreni začin egzistira tankoćutno, suptilno.

Fenomenalna zrelost voća izbija iznutra. Na rubu do truleži, ali zdravo i živo. Čaša stvorena za mirisanje. Kao da će gutljaj raspliniti čaroliju koju vino ostvaruje.

Budimir_Prokupac boje lila_2009_blBriljantno resko i trajno na nepcu. Snaga ekstrakta kojem ne trebaju alhoholi da se ureže u nepce i u pamćenje.

Svega 12,5% alkohola i snaga aromatičnosti Prokupca koji diše poput najfanatičnijeg Crnog Pinota. Našlo bi se tu i cikle i višnje i crnog duda.

Purpurna mladost, hladnoća i zrelost. Doista je lila. Ima ljubičastu auru koja je dio aromatskog sklopa i koja nikad neće nestati.

Zatim struktura tanina, uvijek bitna kod sorti koje nemaju puno tanina. Malobrojni, kožnati, lako topivi…

Vino berbe 2009. punjeno je 25.02.2014. nakon čega je još barme godinu dana mirovalo u boci. Prije punjenja školovano je 18 mjeseci u „malim burićima“ pa 36 mjeseci u velikom drvu. No, ono što čini razliku je oznaka „single vineyard“. Prokupac boje lila je 100% Prokupac iz vinograda preko 100 godina starosti. Ulazi izravno u krvotok.

 

Budimir_Sub Rosa_2007Druga boca je „ispod ruže“. Miriše dobro. Začinjeno voće neznantno štipa za nos. U ustima sluti balans koji jedino vrijeme može ostvariti. Jednog dana.

Ovakav Prokupac je mekan poput mlijeka. Ipak, Prokupca je 60-ak udjela u odnosu na 40 Cabernet Sauvignona. Tanini su krema, a kiseline laktične. Oboje doprinosti doživljaju punoće, premda je svježina ta koja osvaja. Za ovako odležalo godište (u kontekstu) neočekivano visoka.

Budimir_Sub Rosa_2007_blLagana kožnatost i zemlja, ali i dosta „dekstroze“. Tek drugi dan otvaraju se šljive i kupine, ali i mala prekoncentriranost, sirupastost.

Pola materijala fermentiralo je zajedno, a pola odvojeno da bi provelo 18 mjeseci u drvu (225L) od čega 25% u novom drvu i još 18 mjeseci u 3000L bačvama. Punjeno 13.07.2010. i još je prerano otvoreno. Ali ne znam kakav bi se to razvoj trebao ostvariti da mi Sub Rosa bude bolja od Prokupca boje lila. Prokupac boje lila jedno je od najugodnijih iznenađenja ove godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s