Zind-Humbrecht, Gewurztraminer, Vieilles Vignes, 2013.

Cijena: 179,90 kn

Zind-Humbrecht_Gewurztraminer VV_2013Traminac. Botritični vonj preobratitelja i legenda o Iloku.

Prvo se odnosi na dopadljivost vina ove sorte zbog kojeg se često sviđa ljudima koji „ne piju vino“. Također na karakterističnu aromatiku po kojoj je Traminac prepoznatljiv zbog sposobnosti dozrijevanja sorte uz nakupljanje sladora i plemenite plijesni te niskih kiselina.

Drugo se odnosi na domaću mitologiju da je iločki traminac „najbolji na Svijetu“ i sličnu neutemeljenu euforiju. Dok doista Ilok između ostalog može dati fantastične Tramince, kao referencu za dobar Traminac koja je dostupna na domaćim policama odabrao sam jedno od prvih imena regije koja je u vinskom svijetu stvarno prva asocijacija za Traminac.

Premda i sam Olivier Humbrecht smatra da se mineralnost ne može detektirati u mirisu, njegova filozofija kao da izbija već na nosu. Jer uz slatkastu peludno-cvjetnu mirisavost Traminca, nos naslućuje da će gutljaj biti na pravi način – slan.

“Finding a high mineral fraction in a wine is a sign of a soil that functions properly and a sign that the vine is able to extract these minerals from the soil.”

Nije to lako detektirati kraj svih aromatičnih senzacija od korice limuna preko smeđe kruške do metvice i kadulje, ali s vremenom će se taj aspekt intenzivirati dok će ostali postajati suptilniji.

Dok intenzitet mirisa priprema nepce za koncentrat stare loze (66 god) jednog od prestižnih položaja cijelog Alsace-a odakle Domaine Zind-Humbrecht još uvijek uzima materijal za Massale selekciju, na nepcu je jasan ostatak sladora i to osobito upadljivo nekome tko smisao traži isključivo u čim suhljem vinu. Međutim je ovdje to potpuno nebitno. Skoro bi se usudio napisati „prirodna pozicija“ ovog vina.

Organski i biodinamički proizvođači poput Zind-Humbrechta nisu baš skloni 😉 koristiti ostatak sladora kao manipulaciju, osobito ne u ovakvim bocama koje se čuvaju duže od desetljeća u kolekcionarskim podrumima.

To je naprosto Traminac. Kupio sam ovo vino da objavim dojam kao primjer što Traminac može biti. Kako uz svu punoću i aromatičnost u svojoj zavodljivoj strukturi ostaje delikatno, decentno, ali čvrsto i duboko te osobito – uravnoteženo. Uz 14% alkohola k tome.

Tenzija na nepcu, suzdržana energičnost, nije samo zbog mladosti ove boce. Tu je zbog dubinskog sklada Mjesta, Čovjeka i Sorte. Umješnost koja ne traži drugu afirmaciju izuzev kulture stola. Alzaški sirevi nisu nam lako dostupni, ali azijska kuhinja već jest. Kad azijski začin susretne ovako strukturirani Traminac, ostvaruje sinesteziju koju ćemo htjeti ostvariti uvijek iznova.

Jedna misao o “Zind-Humbrecht, Gewurztraminer, Vieilles Vignes, 2013.

  1. marko 21/08/2016 / 11:35

    Dobar članak. Palac gore

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s