Ronchi di Cialla, Schioppettino di Cialla, 2011.

Cijena: cca 35 Eur

RdC_Schioppettino di Cialla_2011Puštanje nove berbe „di Cialla“ Schioppettina nije vijest za novine, ali nekolicini zaljubljenika koji osjećaju intimističku povezanost s ovim vinom to je povod za onu vrstu radosti koja ne traži vatromet i urlanje, već radije evocira povezanost na razini daleko od površnih konvencija.

Jer, po svemu je Schioppettino di Cialla upravo vin de garde, a nema te formalne škole koja te može naučiti da to prepoznaš i tražiš u svakom sljedećem vinu ukoliko to sam ne osjetiš.

Nakon briljantnog godišta 2010. koje će se još dugo razvijati u podrumima poznavatelja (btw, legalno nabavljivog u Hrvatskoj), berba 2011. u najmanju je ruku vrlo solidna. Isprva se čini uskraćena za dubinu 2010. i ne toliko prodorna kao 2008.

Kamena mineralnost i naznake okusa krvi prisutne su već na nosu uz svu paprenu prirodu Schioppettina, naizgled bestjelesnu, vinoznu prezentnost lišenu voćnog delirija, izbrušenu u podrumu do savršenstva terroirskog vina i školovanu da se oblikuje kroz vrijeme u boci.

Ono što je kruće i nepristupačnije dan nakon otvaranja sjedne na svoje mjesto, a dobro raspoređene kiseline uvijek iznova fasciniraju. Mogu li onda u usporedbi zaključiti kako je ovo godište „široko“, uz možda malo previše zrelosti prebrzo, za nekoga tko u svakom Schioppettinu traži asketsku rigoroznost Cialle 2010. uz podjednako sitan, nefiltriran tanin kao jedinu sponu između srca i mišića!? Zagonetno i predivno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s