Tomac, Sauvignon, 2015.

Cijena: 89,98 kn

Tomac_Sauvignon_2015Jesam li dovoljno cijenio Tomčeve Sauvignone? Premda je u domaćim okvirima malokoji bio bolji, nikad mi nisu ti Sauvignoni bili toliko uspješni.

Sad kad sam to rekao… mislim da je ovo vino najbolji hrvatski Sauvignon koji sam probao.

Bitno drugačiji od genijalnog Galićevog iznenađenja iz 2008. ili najboljih Bolfanovih Sauvignona koje volim povezivati s najoštrijom travnato-voćnom južnoštajerskom tradicijom. Svakako još više različit od međimurskih majstora, konkretno Belovića koji zna čuda raditi s ovom sortom ili od kutjevačkih Sauvignona, prvenstveno Zdjelarevićevih A Capella etiketa, a da ne spominjem poneke podunavske favorite često naglašenih aroma na bazgu.

Valja priznati, Tomčev je Sauvignon još bebasto mlad s površinskim senzacijama koje prvi tren podsjećaju na gumene bombone, ali ubrzo se opasno približava idealu bestežinskog, bestjelesnog vina čiste arome. Pravi je Sauvignon poput paučine, magične ekspresije kakvu sam doživio jedino i isključivo u Sancerreu Edmonda Vatana „Clos la Neore“.

Tomčev novi Sauvignon uravnotežio se na 13% alc. Topi se poput snijega u ustima i ostavlja čistu aromatičnu sreću. Neopisivu. Kopriva, zelena paprika, ogrozd ? Da. Ali, opet drugačije.

Vjerujem da ovo mogu preporučiti bilo kome. I nekome tko svaki dan cucla Silexe, nekog od i kod nas nabavljivih svijetlih primjera ishodišne apelacije Sauvignon Blanca, ovo ga mora dojmiti. Šteta što ga ima toliko malo, ali to je kod ovakvih vina pravilo, a ne iznimka. Iznimka je maloprodajna cijena ispod sto kuna za ovakvu bocu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s