Nusserhof, Südtirol Lagrein, Riserva 2009.

Cijena: cca 30 Eur

Nusserhof_Sudtirol Lagrein Riserva 2009Tamno. Mračni Lagrein u punoj zrelosti. Ravnomjerno dozrio u potentan, divlji “sok”. Mirisne naznake kožnatog u početku nisu samo naznake.

Na nepcu se paprenost i osobito kožnatost, brutalno potvrđuju na nepcu. Obožavam takav začin.

Tanin kožnat, a kiseline postojane 🙂 Suho kao mokra zemlja 😀 S barutom. Koji se zapalio i sad mi ekspodira u ustima intenzitetom koji samo terroirsko vino može osigurati.

A terroir je specifičan. Premda je i Alto Adige uslijed rasta popularnosti pravio glomazne ljubičaste barikirane Lagreine, Heinrich Mayr radi po svojem. U njegovoj potrazi, Lagrein je suptilnije, kompleksnije, skoro asketsko iskustvo, koje nastaje u nekako previđenih 6 hektara usred Bolzana. Ivan Salopek mi je rekako kako nakon svih godina, Mayr izjavljuje da još uvijek u potpunosti nije razumio sortu Lagrein.

Dok razmišljam o tome, kao što se to događa kod po definiciji kompleksnih vina, ubrzo divlju narav zamijeni suptilna finesa. Brutalna koža postaje krvava trešnja. Svaki tanin sitan, priziva janjeće pečenje kao malokoje vino. Uh.

Kad bi sortu zamislili kao da je glazbeni instrument, Nusserhof Lagrein bio bi neko osebujno glazbalo koje daje osobite zvukove. Nešto što zvuči ruralno, ali i mistično. Neko raritetno duhalo možda, koje svira izvan notnog zapisa, definirano isključivo kontekstom. Ali ipak u svojem ritmu, melodiji i harmoniji. Balans koji ne može ostvariti notni zapis, već isključivo iskusna ruka interpretatora. Umješnost bez koje nema ni umjetnosti.

2 misli o “Nusserhof, Südtirol Lagrein, Riserva 2009.

  1. Kresimir 26/08/2016 / 08:06

    Da li si pod osebujno glazbalo mislio na ovo?

    • vinopija 26/08/2016 / 11:26

      😁 Ahaaahaaaaha, izvrsno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s