Ahearne, Rosina, 2015.

Cijena: courtesy of Paul Bradbury

ahearne_rosina_2015Bio je to Pink Day i bilo je to ovo vino. U ožujku još uzorak iz bačve, u međuvremenu punjeno u podrumu Andre Tomića na Hvaru.

Vino potpisuje Joanne Ahearne, Master of Wine. Nazvano je Rosina po njenoj majci.

Najznačajnija informacija je da se radi o vinu sorte Darnekuša. Autohtona sorta otoka Hvara koja se rijetko pojavljuje samostalno. Zapušteni Plančićev vinograd Darnekuše bio je službeno najviši vinograd u Hrvatskoj. Od etiketa danas dostupnih na tržištu poznat mi je još samo Dubokovićev Laganini. Ne znam je li to 100% Darnekuša. Znam samo koliko bi mi dragocjene danas bile zdrave boce Plančićeve Darnekuše 2005 i 2004.

Nos, lišen banalnosti, s pravim balansom koji osvježava i budi. Rosina je bez vidljivog ostatka sladora, ali nježno, mekanih kiselina, sočno.

Svježa jagoda idealne zrelosti okosnica je aromatskog doživljaja. Stvarno, i korjenasto povrće… ali i još nešto suptilnih senzacija koje nije lako detektirati.

Jer cjelina je pitka, vino lako klizne nepcom i ostavlja trag… perzistenciju dobrog materijala, čak s nježnim taničnim stiskom u afteru.

Jedva čekam crno vino kad bude spremno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s