Korak, Moja Draga, 2015.

Cijena: 123,50 kn

korak_moja-draga_2015Lokalitet ili osobna posveta? Oboje pomalo vjerojatno 🙂

Ono što je sigurno, Draga je jedan od cijenjenih položaja Plešivice. Tamo gdje obitelj Korak uzgaja Syrah.

Posveta ili ne, svi dosadašnji Korakovi rosei, unatoč školovanju u drvu, bili su mi puno više „ženskasti“ od ovog.

Već je blijeda boja breskve potpuno različita od obojenih ružica koja su se ranije mogla kušati u podrumu Korak.

Boja koja sugerira suptilnost i finoću, stvarno je breskvasta i na nosu, nalik mirišljavom bijelom vinu kakvo baca na arome livadskog cvijeća. Međutim, u dubini jedna začinska komponenta otvara intrigu i stvara zauzubice. Nešto mesnato, sočno i spicy, što Syrah može osigurati.

Prekrasna struktura, svježina agruma, ali s voćnosti koja je „neušminkana“, a vino skrojeno artizanalno. Poput posebne bačve u podrumu u kojoj se Božanska providnost nasmiješila trudu vinara. Ostvaren sklad koji istovremeno gasi i stvara žeđ.

Ovo je posljednje od „otkrića“ s Pink Daya koje sam potražio da isprobam u miru. Nakon ovih bilješki raspitao sam se zašto je 2015 Korak rose toliko drugačiji i meni puno bolji od dosadašnjih. Osim dobrog materijala naravno, iz berbe koja je to omogućila, smatram važnim navesti spontanu fermentaciju. Također i neutralan hrast, staro drvo. U kojem je vino polagano fermentiralo tijekom 9 mjeseci da nije bilo potrebe ni dosumporavati, ali je zato stalno miješano na vlastitim kvascima.

Boji unatoč, nije Moja Draga baš toliko delikatna i suzdržana. Ova je sportski tip u punoj kondiciji. Mlada, mišićava i rezolutna, s iskričavim karakterom i snagom 13% alkohola kojim srećom ne šamara, ali britkim jezikom koji ipak ne ostavlja gorčinu 🙂 već svježinu. Stoji dostojanstveno, na početku svojeg puta. Gleda te u oči.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s