Ernst, Grüner Veltliner, 2011.

Cijena: cca 5,50 Eur za aktualnu berbu 2015.

ernst-gvČim je čep oslobodio bocu, sadržaj je zamirisao na papriku i zelenu paprenost i vegetabilnost i sve te školske aromatske deskriptore za jedan „GrooVee“… ono što je u svojoj genijalnosti HoseMaster of Wine nazvao „vegan fart“ 😀

Bernhard Ernst (važno je istaknuti jer ima više Ernsta u austrijskom vinarstvu) baštinik je nekih dobrih vinograda u Deutschkreutzu u Mittelburgenlandu, uz mađarsku granicu. Prosječna starost vinograda (vjerojatno ne svih 8 hektara) je 35 godina, a Grüner Veltliner i Welschriesling predstavljaju kuriozitet zajedno s manje od 10% zastupljenosti. Koliko sam ustanovio, materijal za ovu bocu je iz vinograda „Satz“ s 40-godišnjim lozama Grüner Veltlinera.

Ne bi mi se dalo istraživati da me sadržaj čaše nije ugodno iznenadio. Crispy, vibrantno na nepcu, nije to nikakva muzirajuća tekstura što jest česti „trik“ koji poneki vinari potenciraju iz čitavog repertoara detaljizama stilskih sklonosti.

Vrlo čvrste, ali voćne kiseline, vrlo su duboko. Koncentracija i salinitet su ovdje osigurani materijalom kojeg daje dugovječan vinograd. Upravo ta senzacija je bila povod istraživanju.

Fantastično je da se recentna berba ovako jednog zanimljivog, u cjelini vrlo skladnog, vitkog, a konkretnog vina s nevidljivih 13,5% (kojeg nisam niti fotkao misleći kako nema šansi da zabilježim i objavim dojam za tamo neki random GV) može kupiti za 40-ak kn. Sad me zanima sve od ove vinarije.

3 misli o “Ernst, Grüner Veltliner, 2011.

 1. ifke 09/11/2016 / 19:12

  A kolko tek ovakih vina ima u Weinviertelu….za iste pare. Sve me neki čemer i jad kad hodam po vrutku ko otužna avet…

  • vinopija 14/11/2016 / 17:48

   Ne znam zašto to tebi govorim, ali Domaene Gobelsburg GV čini mi se je 50 kn

   • ifke 15/11/2016 / 18:12

    Ma znam, al to je njihov bazni, mršavi, perolaki veltliner. Odeš gore do Retza u zapadni WV i za te pare ili tu negdje nabavljaš prave mamojebače…. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s