Sontacchi, Kutjevački Kitokret, Cuvee Reserva, 2012.

Cijena: 68,75 kn

sontacchi_kitokret-reserva_2012Koliko god mi blesavo ovo zvati kitokret, još mi je blesavije zvati ga „cuvee“. Komplikacije su, kao i obično, administrativne naravi. Ovo je blizu 100% Cabernet Franc. Drugačiji od „regularnog Kitokreta“ koji se prodaje u 40-50 kn razredu.

Vino je odvažno poput etikete na boci i za razliku od iste, zapravo je i vrlo ozbiljno. Osjeti se puna fenolna zrelost i zapravo prezrelost grožđa obranog početkom listopada u godini kad su se rane sorte kupile krajem kolovoza. Ni položaj Venje u Kutjevu nije bio pošteđen sušnog ljeta punog vrućih dana, ali i jednako toplih noći. Nakupljeni visoki sladori i spontana fermentacija na vlastitim kvascima…

dali su dosta koncentriranog voća, u konačnici ipak „vinskog“ vina lišenog prenaglašeno voćnih senzacija bobičastog voća i sl. Ali sada, nakon toliko vremena, ostalo je u strukturi dovoljno prostora za jedno „široko vino“, hladnih kiselina koje nose svu snagu tijela i niveliraju toplinu 14%-tnog crnjaka.

Dok uglazbljeni tanin klizi nepcem teško je na slijepo pretpostaviti godište. Cjelina na nepcu djeluje vrlo mlado, premda školovano, a želudac potvrđuje i zdravo vino – za one kojima dvije čaše „regularnog Kitokreta“ nisu dovoljne za željeni učinak 😀 😀 😀

3 misli o “Sontacchi, Kutjevački Kitokret, Cuvee Reserva, 2012.

 1. Petar 04/11/2016 / 19:40

  gdje se može kupiti?

  • dinko-šminko 06/11/2016 / 13:32

   kod Krune u Kutjevu! 😉

  • vinopija 07/11/2016 / 14:39

   Da, vinski barovi, restorani (vjerojatno pod drugom etiketom, ali istim nazivom), ali može se direktno u vinariji naručiti (bar je bila opcija na webu).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s