Legovina, Nobile Noir, 2009.

Cijena: 165 kn

legovina_noir_09Prvo godište nakon čarobne 2005. Noir Nobile je bordoška kupaža podruma obitelji Legović u istarskoj poreštini. Specifičnost je značajan udio Cabernet Franca uz Merlot i Cabernet Sauvignon. Sami Cabernet Franc djeluje kao vino koje „nije odavde“. Vjerujem da bi se istaknuo i među Loirskim uzorima. A aktualno godište Franca također je 2009., predstavljeno prije dvije godine, do danas rasprodano, tek ulazi u fazu konzumacije…

Nešto tog karaktera se osjeti u Noiru, koje je nedavno postalo spremno za tržište. Nobile Noir nastao je selekcijom grozdova i proveo je 72 mjeseca u barriqueu. Boca numerirana (500/2600).

Voće i balzamičnost. Vino polaganog tempa. Nije to samo pitanje dekantiranja već vremena u čaši. Ne znam kako bi to drugačije rekao… premlado otvoreno. Toliko da je nemoguće pretpostaiti hoće li za pet-deset godina postati najbolja hrvatska bordoška kupaža ili će se raspasti. Usporedbe radi, Cabernet Franc istog godišta tek sad je počeo ozbiljno blistati, ali je bilo jasno prije dvije godine da će se to dogoditi.

Ali, zvijezde su te koje blistaju. Ovakvo vino ne teži zvijezdama. Upravo obrnuto, teži dubini. Zemlja i kamen.

Idealno nesavršeno, živo i istinski nutritivno. Puno, ali energijom, a ne težinom tijela. 13,7%

Kreira vlastiti sklad hladnih, živih kiselina i sitnog taninskog taloga koji se topi u ustima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s