5. Pink Day izvještaj

Odrasli muškarci u ružičastim detaljima, košuljama ili kravatama i sve u muzejskom ambijentu? Prizor kao da pripada najbizarnijem transvestitskom fetiš partyu.

Ali ne, nit je snijeg nit su labudovi, već je Pink Day u Mimari. Organizatorice iz Women on Wine, brojne vinarke i posjetiteljice, potrudile su se obojiti sebe i sve oko sebe u ružičasto.

Vinari u rozom podržavali su euforiju, a za razliku od muzejskih eksponata, izložbene primjerke moglo se doživjeti i organoleptički.

Nakon briljantnog rosea berbe 2015. iz Babića, mladi šibenski vinar Rak razveselio nas je svojim novim roseom punjenim za Pink Day. Plavac je podjednako zahtjevan za napraviti dobar rose, ali Spoža obiteljske vinarije Senjković sa otoka Brača u tome uspijeva već godinama, kao i obitelj Volarević iz Komarne nasuprot poluotoka Pelješca. Njihova rose vina berbe 2016. tražit će se ovog proljeća i ljeta. You`ll love it 😀

Uvijek su velika očekivanja od Istrijana i Terana čije prirodno povišene kiseline osiguravaju svježinu rose vinima. Iz tako obojane sorte samo ponajbolji vinari uspijevaju ostvariti potrebnu eleganciju. Jedan od takvih je Luciano Visintin čija Veralda Rose je pristupačna i prekrasna. Kako je moguće ostvariti boju lososa i predivnu aromatiku iz istarskog terana ili refoška treba pitati njega.

Posebno interesantnim eksponatom iz Istre pokazuje se i jedna druga sorta – Muškat Ruža. Kao muškat je prikladna za odlično balansirana slatka vina kakva je ponudio podrum Ritoša. Na Pink Day-u osobito je zanimljiv i ugodan rose iz muškata ruže napravio Cattunar. Njegov Senator dozirano je pjenušav, upravo koliko treba da potencira svježinu u ovom bombončiću.

Još jedno ime Istre predstavilo je svoj ružičasti dragulj. Poznati po, diskutabilno, najboljem Cabernet Francu Hrvatske, obitelj Legović ponudili su svoj Legovina Rose iz iste sorte, jednako osebujne aromatike.

A Slavonija i Podunavlje? Uvijek pedantni Krauthaker složio je iz bordoških sortimenata mekan i sočan, suhi rose. Rosalia podruma Iuris sa svojim gurmanskim kiselinama i svježinom stvara žeđ za novim gutljajem, slično kao i Rose vinarije Pinkert iz susjedne Baranje. Iuris Rosalia 2015 bolje je vino sad nego prošle godine!

Jedna je sorta ipak osobito zahvalna za ružičasti doživljaj – Crni pinot. Nekoliko pjenušavih vina iz ove sorte je zablistalo, sve iz sjeverozapadne Hrvatske. „Barun“ Brut Rose vinarije Barundić, „Plemenita“ Brut vinarije Dvanajščak-Kozol i „Rosula“ Brut vinarije Kos.

Neizostavno je spomenuti kao „šećer za kraj“, zapravo jedan od najsuših pjenušaca na festivalu, pravi čistač nepca s vrha Plešivice – Griffin Rose Brut. Novi degoržman s novom etiketom podjednako je fokusiran i lepršav kao prethodni, ali s još boljom strukturom i perzistencijom na nepcu. Možda najfascinantniji je odabir sorte za bazu – purtugizer. Jer ništa nije više plešivičko od portugisca.

Nešto najluđe i nešto najbolje, nešto što definitivno nisam očekivao se dogodilo… da ću Liatiko Rose vinarije Oikonomoy (Kreta) probati na zagrebačkom Pink Day-u !? Thank You Laure Patry, Social Wine & Tapas Executive head sommelier. Drugi put ću bolje paziti što se toči na popratnim radionicama.

Umjesto zaključka, sretan sam da ove godine nije bilo previše incidentnih posjetiteljica natopljenih parfemima. Kad iza sebe ostavljaš miomirisni vonj koji se zadržava minutama ili ti je osjet mirisa doista defektan ili nastojiš temeljito sakriti okolnost u kojoj se nisi okupao deset dana. U oba slučaja, propuštanje Pink Daya ne izgleda kao zlonamjerna sugestija.

Pink Day je postao prava svečanost ružičastih vina i zahvaljujući sve većoj i sve boljoj ponudi domaćih i stranih vinara, razbijač predrasuda prema vinima koja „nisu ni crna ni bijela“, ali su itekako – karakterna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s