Troličje Solum Chardonnaya :-) :-) :-)

Chardonnay iz Međimurja, iz tri različite berbe, u tri različite interpretacije. Funkcionira kao uspješna pjenušava varijanta, svojevrsni Blanc de Blancs prvijenac, iz materijala berbe 2016. Zatim kao „onaj“ Chardonnay… delikatni sur lie kakav se očekuje od Soluma. Školovani materijal iz 2015. tek će pokazati koliko je to dobra godina bila. Na kraju totalni off topic, Chardonnay iz katastrofalne 2014. godine, problematičan materijal, ali koji se ne da u ovoj izvedbi produljene maceracije. Kako to onda izgleda Solum izbliza…

Solum Brut nature

Cijena: 125,00 kn (mislim da Vintesa jedino drži)

Vrlo čist i prodoran! Svježina koja traje puno dulje od očekivanja. Grejp, limeta, zelena jabuka. Sve vrline ozbiljnog čistača nepca. Brut Nature je pogođena odluka u tom smislu.

Primarnost je u prvom i devedesetprvom planu. Ima štofa, ali po svojem je tipu – ljetni hit! Odnosno, uspio aperitivni pjenušac za sve prilike.

Ekspresivnost je tu limitirana zelenim grožđem, ali surovost je zato maksimalna. Čistač nepca i otvarač apetita par excellence 😉

 

Solum Chardonnay Sur Lie 2015.

Cijena: 109,00 kn

Kao kod mnogih vina, trenutak strpljenja mijenja doživljaj jer čim izvjetri inicijalni iritantan tropicana šnjof, ne znaš više što je drvo, što je sur lie, vanilija? kvasci?… sve se u čaši formira u cjelinu.

Voće nije breskva, voće je ovdje koštica breskve. Pozdravljam tu delikatnost, znači da ima nešto. Nešto što duboki sklad čuva.

 

 

 

Solum Chardonnay 2014.

Cijena: 129,00 kn

Trijumf nad onim što te želi degradirati ili pretvoriti u nešto manje vrijedno ili potpuno uništiti, često evocira diskusiju među vinskim entuzijastima. Priča je to o zraku… elementarnom odnosu koji je izuzet iz jednadžbe u konvencionalnom vinarenju.

Ovdje je vino ostalo živo na način da više nema ni traga octenim procesima. Kako je to moguće ako „znamo“ da je vino gotovo ako ocat „krene“ 😀 Truležaste senzacije problematične berbe također su iščezle 😛 , a Chardonnay se doima suh kao bakalar.

Vino stvoreno za polemiziranje oko stola. Vinskih geekova i nevinih promatrača 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s