Roxanich, Antica, 2010. vs. Roxanich, Milva, 2010.

Cijena: 159,98 kn

Amber wine my ass. This is orange!

Sexy macerat Malvazije i Chardonnaya definitivno nije „jantarno“ vino 🙂 Nemirna energija pršti iz čaše kao da vino nije shvatilo da je nakon tolikog školovanja u podrumu Rožanić ipak završilo u boci. Samo „školovanje“ kao riječ zvuči deplasirano. Premda, vrijeme u podrumu od presudnog je utjecaja kod ovako ekstremno maceriranih vina.

U svojoj trenutnoj fazi, nakon prvog dodira sa zrakom Antica (Malvazija) podsjeća na koricu mandarine dok je Milva (Chardonnay) puno više medasta, bademasta i „bermetasta“, ali osvježavajuća poput naranče u baklavi.

Acid kick Antice neodoljivo nalikuje Čotarevim vinima „brez dodanega žvepla“ 🙂 Još kad je vino tako prodorno i sirovo, pulsirajućih kiselina, naizgled tanje u tijelu u odnosu na Chardonnay, ali s energijom koja bridi nepcem i dulje nego što je to kod Milve…

Podjednako surovo suha, Milva se ipak prepoznaje po breskvastoj burgundskoj mekoći. Jasno pokazuje sposobnost sorte u apsorpciji drva koje se osjeti kao začin i za razliku od Malvazije, Milva nastupa kremoznije, ekstraktnije, ali i oporije, do ruba gorčine. Na prvu šarmira reskoćom, živahnosti i punoćom, bez imalo octenosti ovdje.

Ali niti Antica niti Milva nisu vina „na prvu“. Zamišljena i ostvarena kao meditativna vina, kao vina transformacije u čaši ona su emulzija koja povezuje i redefinira granice konvencija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s