Brušani, Stanušina, 2015.

Cijena: cca 40 kn preračunato

Ako temu dana nazovem „manje je više“ sigurno to neće biti shvaćeno onako kako bi želio. Ipak, to je primjeren naslov.

U fokusu je netipično makedonsko crno vino, a koje je možda najviše makedonsko od svih, daleko većih i prepoznatljivijih predstavnika na tržištu.

Zašto onda „netipično“? Vinarija je vrlo mala, butikna vinarija, pravi garažist u svjetskim i makedonskim razmjerima i upravo zbog tih makedonskih razmjera – netipična. (Mislim da je pet makedonskih vinarija veće od najveće hrvatske vinarije, a samo Tikveš je otprilike pet puta veći)

„Tipična“ bi trebala biti sorta. Stanušina je autohtona makedonska sorta koja se može naći isključivo u Makedoniji. (Vinarija Popova Kula u Demir Kapiji pravi, u jednako limitiranim količinama, crno, rose i čak bijelo vino ove sorte).

Međutim je netipičan, već i vizualni doživljaj… transparencija u čaši umjeto neprozirne guste tekućine kakva se očekuje od moćnog crnjaka Makedonije. Arome nara, drijenka, sušene brusnice u mirisu i okusu, uz dodatne ustrajne tamnije note na nepcu… opojne, moćne, ali na drugačiji način. Umjesto mišićima – čvrstoćom, kičmom, karakterom! Izuzetno zahvalnim uz raznovrsna jela. Signatura podneblja kojeg upoznajemo kroz ovo vino… Sopište? Specifičnost u čaši koja je najbliža definiciji terroira od svih „Makedonaca“ koje sam otvorio.

Za ovaj idealan suvenir zahvaljujem Marijani i Hrvoju na uzorku, a cipelicelutalice na otkriću 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s