Šipun, Sansigot, 2015.

Cijena: 85 kn

Na ovogodišnjoj radionici o Sansigotu održanoj u Hotelu Gospoja u Vrbniku na Danima vina otoka Krka, blistao je Sansigot godišta 2013. vinarije Šipun. Opravdano i pravedno 😀

Pravedno je da onaj vinar i rasadničar zahvaljujući kojemu danas i postoje barem ta dva Sansigota na tržištu, pravi uspješan Sansigot.

Opravdano je ulaganje i trud u ovu sortu jer Sansigot evidentno pokazuje da je s vremenom vrijednije vino nego u svojoj mladosti.

Jako bi volio da se mogu vratiti u prošlost isprobati taj izvorni Sansigot sa Suska ili negdje s Krka gdje je bio poprilično raširena crna sorta. Možda je zbog svojih osobina vremenom izgubio popularnost, kao što su vinogradi na uzvišenim položajima kopnili da bi danas cijelo vrbničko polje bilo puno vinograda.

Sansigot je vino tanjeg tijela kojem je prava pozicija očito negdje oko 12% alkohola. Tu do izražaja dolaze posebnosti zbog kojih je značajno i drugačije od svega ostalog. Možda najvažnija posebnost koju pokazuje su karakteristično hladne kiseline, istaknuta „vino koje hladi, a ne grije“ kvaliteta. Uz dodir balzamičnosti toliko je šarmantno, a istovremeno zahvalno.

Jer lako ga je spariti s raznim jelima. Kako je izrazito suho, a nije tanično, gutljaj je lagan. Međutim pokazuje progresiju na nepcu i razvoj u čaši. Neočekivana slojevitost i kompleksnost, dijelom rezultat dobrog hendlanja materijala. Zrelost, a ne ukuhanost. Miriši na čaj, herbalnost i humus su mirisne asocijacije, kaduljasto je i zemljano na specifičan način.

Važna je tu i uloga malobrojnih i jako sitnih, ali kožnatih tanina.

Na Vinskoj srijedi u Basementu sam bio u prilici probati još nenapunjeni Šipun Sansigot berbe 2016., uzorak iz podruma Ivice Dobrinčića…

Uglavnom, rezervirao sam karton 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s