Monterosso, Malvazija Istarska, 2017.

Cijena: 79,98 kn

Ovo je jako pravilno vino, vinozno i konkretno. Djeluje dovoljno čvrsto da bi s lakoćom moglo ispratiti i pikantne crvene umake. Vitalne kiseline drže se na nepcu bez da smetaju. Cjelina je pitka s realno neprimjetnih 13% deklariranog alkohola, ali kvaliteta se proteže i traje dulje od očekivanog.

Iz dosadašnjeg iskustva usuđujem se ustanoviti kako je istrijansko crveno tlo (načelno) idealno za Terane i crne sorte. Bijela su tla ta koja (načelno) ostvaruju, kao bitan preduvjet, elegantnija vina i to se osjeti kod Malvazija.

Ova je Malvazija proizvedena u Italiji. Prepotto, onaj kod Trsta, ne onaj kod Udina 🙂 „Od grožđa ubranog u našem vinogradu u Hrvatskoj“ kako kaže etiketa.

Osjeti se to na način na koji se osjeti da je dobro vino dobro vino i da možda više nije potrebno forsirati konvencije prema kojima se Malvazije dijele na „svježe“ i „odležane“. To su ona vina za koja kažemo „kao da nisu odavdje“.

Monterosso je izvrsno, ugodno, uravnoteženo vino iz sorte Malvasia Istriana koje nije opterećeno lokalnim okolnostima „mlade“ ili „zrele“ Malvazije, koje će vremenom biti još uravnoteženije, još dublje i još konkretnije, nadam se upravo u tom mineralnom smjeru koji se spominje na etiketi, a i dalje pristupačno bez ambicije da ga se mora čekati tri godine da bi se uopće moglo konzumirati…

Naučilo me po tko zna koji put koliko je utjecaj čovjeka (vinogradara, podrumara, vinara) presudan jer premda s crvenog tla na vrhu Savudrije, uz prodornost pokazuje i eleganciju, suzdržanost i nadam se, dubinu.

Ovo vino je i svojevrsna najava Salona pjenušaca jer sam ga kao pjenušavu varijantu „otkrio“ upravo 02.02. ove godine. Veselim se i trećoj (hrvatskoj) inkarnaciji Salona pjenušavih vina s puno novih otkrića i potvrda etabliranih favorita pa ovim putem najavljujem 01. veljače 2019. u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik…

Živjeli!

3 misli o “Monterosso, Malvazija Istarska, 2017.

 1. dinko-šminko 22/08/2020 / 14:29

  Bas dobro vino, upravo sam kusao 2018. uz Rossijevu malvaziju tempara 2016. najbolja malvazija koju sam pio this year!💚💙

  • vinopija 25/08/2020 / 13:43

   A 2019.? Čini mi se kako su brojne malvazije iz 2019. odlične i vjerujem da je to zato jer ih nisu imali potrebu forsirati obzirom na lockdown.

   • dinko-šminko 25/08/2020 / 17:34

    2019. ce da probam za koji dan!😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s