Markovitis, Xinomavro, 2015.

Cijena: cca 11 Eur

 

„Na slijepo“ bi mnogi prepoznali ovo vino kao neki nebbiolo sjevernog Piemonta… hladna zrelost koju posjeduje, sitan i još zeleno naglašen tanin, suzdržana balzamičnost. Sve ima smisla. Poput nekih tradicionalnih sjevernih nebbiola i ovo je terroirsko vino. Međutim, ovaj Xinomavro dolazi iz Grčke regije Naoussa, sa obronaka Vermio planinskog masiva.

Vinarija Markovitis je sljednik Chateau Pegasus, jedne od prvih vinarija Naousse i još uvijek je fokusirana isključivo na Xinomavro. Premda se ne smatram zaljubljenikom u Xinomavro, ovo mi je jedno od najdražih vina uopće, još otkako je buonsangue održao jednu „vinsku čitaonicu“.

Godište 2015. je još premlado, ali već daje naznake zavodljive slojevitosti. Na površini ljubičice pa crveno-crni voćni spektar, a u dubini slani kamen i željezo. Surovu mineralnost zasad podržava oporost isušujućih tanina, ali s vinoznom kiselinom na svim pravim mjestima sve sluti na balans koji će se razviti vremenom u boci. Kao vino cjeline, „obećava“ više od homogenosti i čvrstine… eterična herbalnost ne nastupa kao začin već kao esencija materijala uravoteženog već u vinogradu.

Cjenovni kontekst valjda ne treba komentirati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s