Colle Trotta, Q500 Montepulciano d`Abruzzo, 2015.

Cijena: 5 Eur !!!

Razmišljam što sam bolje probao za 5 Eura… Svojedobno je Kosovec svoj Škrlet prodavao za tu cijenu u vinariji. Uglavnom, vinarije bez web stranica i uopće ikakvog koncepta marketiranja znaju imati sumanutu vrijednost za novac. Ali, čak ni Bunčićeve Voščice nisu toliko povoljne 🙂 Možda jest Crni Pinot Režeka s Plešivice koji se nudio u Karlu ili neki masovniji favoriti poput Lagunine Terra Rosse ili Dike Frankovke, ali nijedno od navedenih ne bi odabrao prije ovog čuda za 5 eurona.

Raskošna fruit&dirt zrelost, obilje tamnog voća i humus, zašiljena olovka, na nosu. (Velika stara bačva?) Reska voćnost osvježava, zemljani tanin ostaje. Integrirana kamena hladnoća kiselina, borova smola i sitan tanin koji ne stišće koliko se brzo otopi.

Vinozni karakter, mineralni after, kamena slanost, dašak rustikalnog na površini, priželjkivana doza animalnog. Slurp 😛

Nakon svih isprobanih čudesa, svejedno mi je teško vjerovati da je ovo vino 4 godine „staro“. Skoro se nadam da nisu tiskali nove etikete pa su naljepili stare 🙂

Ipak, ovo je vino „brzog gutljaja“ kojem priliči sva divlja energičnost i srčanost. Veselo i razigrano, ali prezahvalno na stolu uz brojna jela. Pristupačna cijena se očekuje od takvog vina. Bez obzira što je nastalo organskim vinogradarenjem, spontanom fermentacijom i stvarno jest nefiltrirano, ne samo deklarativno da bi se lakše prodalo zaluđenicima u čarobnjaštvo.

Zašto onda u Hrvatskoj ne poznajem niti jedno ovako dobro vino za 5 Eura? Nekoliko odgovora pada na pamet…

Hvala Tomislav za ovaj divan Montepulciano sa Sorgentedelvino festivala u Piacenzi. Drugi put mi kupi koji karton više 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s