Marijanović, Syrah, 2015.

Cijena: cca 70 kn

Može biti da je festival Blaž dobio naziv spajanjem riječi Blatina i Žilavka, ali te se večeri, 05. rujna u Međugorju moglo isprobati još puno toga.

Za početak, ovaj Syrah. U interpretaciji mlade, ali ambiciozne vinarije Marijanović kod Čitluka isprva se otvara očekivanim tamnim bobičastim voćem na nosu i začinskim mirisom. Prepoznatljivi spicy karakter Syraha oplemenjen je, a ne opterećen drvom.

Stukturom, koncentracijom i općim pedantnim dojmom ostavlja dojam tehnike. Moderno vinarenje ipak ne može stvoriti ono čega nema, a za razliku od Benkovca npr., ovdje se jasno provlači zemljana nota…

Mineralnost je obično dobra naznaka da ono što slijedi je sve manje „novosvjetski Shiraz“, a sve više čisti „Ronac“, ugrubo. Za detaljnije upoznavanje, lijepo se otvara i uravnotežuje u čaši. Postaje sve svježije i sve opuštenije. Ne mijenja se u smislu aromatske kompleksnosti, ali se produbljuje.

Već dugo ne konzumiram Syrah, još manje Shiraz, iz niza razloga. Zato je posebno lijepo kad neko vino iznenadi svojom naizgled jednostavnom ljepotom.

Bit će još dobrih dojmova s ovogodišnjeg Blaža. Stay tuned 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s