Burja, Roza, 2018.

Cijena: cca 100 kn

Nek sam probao i Sivi Pinot kojeg želim ponovo probati. Znam da je mnogi vinari vole, ali „Sivac“ je dosadna sorta. Ovaj Sivi Pinot nije grožđe Primoža Lavrenčića, već materijal iz vinograda njegovog prijatelja na položaju Benišče u Vipavskoj dolini (na 280 m).

Naporna aromatičnost uz tu jednu pastelnu notu Sivog Pinota prisutna je i ovdje. Međutim, premda vizualno odstupa od Burja etiketa, ovo vino možda najjasnije pokazuje Burja filozofiju – isključivo fizička manipulacija i spontanost prirodnih procesa.

Ovo vino se naziva Roza, a ne Rose, jer konceptualno i nije rose. Ono je naprosto rezultat postupka koji Burja radi sa svim svojim grožđem da bi postalo vino. Maceracija zdravog grožđa onoliko koliko je potrebno da ostvari poželjnu ekstrakciju. Zvuči jednostavno, ali za to nema recepta, a uvjet je uzgoj koji danas certificiramo kao biološki, organski ili sl.

Boja vina zagasita je nijansa roze. Zapravo upravo je poput grožđa Sivog Pinota obojane kožice. Brideća tekstura uklapa se u doživljaj koji je energičan poput jabučnog cidera. Dinamičnost na nepcu djeluje „poživljajoče“ 🙂 i naprosto se trenutno jako lijepo pije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s