Govorko, Brankić

Cijena: 50,00 kn

Nakon Đelozije, nastupio je i taj trenutak usporedbe crnih kupaža ove zanimljive vinarije iz još zanimljivijeg vrgoračkog podneblja, a meni najzanimljivije zbog sortnog sastava. „Brankić“ je blend baziran na Plavki (Plavina) uz dodatak Vranca i/ili Plavca ovisno o godištu.

Govorko Brankić vertikala

Brankić 2015

Blend Plavine i Vranca. Razvijeno u mirisu, čak uz dodir balzamičnosti, idealna voćna zrelost koja postaje vinozna, lagana zadimljenost… ali sve lijepo integrirano, balans vina koje traži adekvatno jelo, začinjeniju hranu. Nešto opulentnije vino u ovoj vertikali, ali vrlo skladno, zaokruženo vremenom. Odličan indikator intencije vinara, premda se narednim godištima stvari mijenjaju.

Brankić 2016

Tamnije voće, visoka zrelost i granična prezrelost, ali bez ukuhanosti. Aromatičnost se razvija u začinskom spektru, kožnatostm uz izraženiju taničnost u afteru. Opet, intencija je jasna, balans. Koncentracija, ali ne težina. Dovoljno prostora da se suhoća, kiseline i tanini usklade i prodube.

Brankić 2017

Osjetno različito! Svježije i osjetno „tanje“. Ne djeluje kao pitanje koncentracije ni ekstrakcije već zrelosti materijala. Balzamičnost nije isto što i hlapivost, a utjecaj Plavca ovdje nije zanemariv. Tvrđe u struktruri, s drugačijim acid-tannin odnosom, stisak kojem treba vrijeme da se opusti, kako u boci tako i u čaši.

Brankić 2018

Mladost i voćna svježina osvaja. Crveno voće, brusnice, višnje… i kožnati tanin. Kao da je ostatak sladora nešto izraženiji u odnosu na prethodne godine. Već nakon kraćeg prozračivanja, djeluje opuštenije i „neforsirano“, premda je taj dojam nezahvalan kad je u pitanju uzorak iz bačve.

 

Umjesto zaključka, drago mi je da ima prostora i hrabrosti za nova imena da ostave svoj trag. Nije sporno da postoje preduvjeti za stvaranje „age worthy“ vina koja trenutno sigurno vrijede više nego koštaju, ali ostvarivanje „sense of place“ kvalitete je u tome presudno. O Govorku će se još govoriti :), a meni je bio privilegij steći ovakav uvid.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s