Roxanich, Sauvage, 2009. i nekoliko misli o smislu

Cijena: 151,50 kn

 

Diverzitet. Raznovrsnost. Nerijetko su nam puna usta riječi koje plasiramo olako, dok njihovo značenje suštinski utječe na ishod koji pokušavamo objasniti.

Baš je dobar primjer ta „bioraznolikost“, kao neki atribut koji se ostvaruje samo zato jer načelno razumijevamo logiku zatvaranja hranidbenog lanca i time manju ili nikakvu potrebu za farmaceutskom kontrolom.

Kao da je i bioraznolikost recept koji se propisuje, po kojem trebamo postupati. Toliko olako i bez smisla. Toliko i toliko tog preparata i puf! Biodinamičko vino. Toliko i toliko drugog sredstva i paf! Organsko vino.

Kad bi bilo tako lako, bi li vrijedilo truda? Pojednostavljeno do te razine da nema smisla… Ne postoji priručnik za život.

Dakle, život. Ako je vinar biodinamičar potpuno iskren, ustanovit će da „ne zna kako, ali djeluje“ dok preparatom od kravlje balege dinamizira svoj vinograd. Izazovi su danas veći nego biodinamičara prije stotinu godina. Organski se uzgoj podrazumijevao u vremenima kad tehnika i kemija kontroliranog masovnog uzgoja nije bila dominantna.

Bioraznolikost je važan preduvjet biodinamike i zato je važno ne samo kako je netko radio već zašto je tako radio.

Sjećam se riječi profesora Kellera s dodjele diploma: „Kapirati, ne kopirati.“ Iznimno je važno gledati što i kako drugi rade. Još je važnije odoliti liniji manjeg otpora i umjesto preslikavanja recepta, razumjeti i stvoriti novu vrijednost.

Ovdje mislim na realnu, a ne doživljenu vrijednost. O percepciji i marketingu drugom prilikom. Realna vrijednost bi bila uzgojiti i odgojiti vino koje nije moguće reproducirati, bez obzira da li je to još jedan Cabernet Sauvignon ili zaboravljeni klon Grignolina koji ostvaruje takvo paradoksalno vino da ruši i najokorjelija „pravila“.

Ovaj je Cabernet Sauvignon divalj i volatilan isprva, ali odmah daje naslutiti pravu supstancu. Kožnati tanin topi se u dugačkom afteru, a balzamičnost ustraje do sljedećeg gutljaja. Zrelo voće sada je vinoznost, teško odvojiva od ploda iz kojeg je nastala. Vino je snažno obojano rustikalno stilistikom, ali vrlo namjerno i vrlo uvjerljivo. Karakternost Caberneta produbljuje pečat zemlje, pretpostavljam istrijanske crljenice, upečatljiv identitet.

Meni bitan CS iz genijalnog godišta. Realna vrijednost – ostvarena.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s