Sjekloća, Crmnički Vranac, 2013.

Cijena: N/A

Ovaj Vranac isprva djeluje spaljeno uz zamjetnu sirupastost, ali onda, ljubičice i kožnatost počnu igrati svoj ples. Na nepcu, voće je u zemljanom zagrljaju bez stiska tanina ili težine ekstrakta.

Preispitujem sve što znam o Vrancu. Kao netko tko je odrastao na Vrancima i Plavcima te vremenom probao najznačajnije, ne samo najrazvikanije Vrance Crne Gore, Makedonije, Hercegovine, Kosova, Srbije i Hrvatske, ne bi trebao biti iznenađen.

Prvi susret s crmničkim je Vrancem sasvim drugačiji od onoga što se očekuje od ove sorte. Da li bi na slijepom kušanju zamijenio ovo vino nekim talijanskim ili grčkim? Vjerojatno. To ne znači da ovo nije Vranac, već da ovaj Vranac pripada kulturološki drugačijem vinu.

Jer ne bi ga zamijenio s bilo kojim generičkim talijanskim ili grčkim vinom, već s konkretnim terroirskim “talijanskim ili grčkim vinom”. Netko će nadam se primjetiti i razumjeti zašto su navodnici na “talijanskim” i “grčkim”, umjesto na terroirskim vinima 🙂

Sjekloćin Vranac je fantastično vino. Samo je jedan deklarirano 100% Vranac usporediv u smislu artikuliranog identiteta, a pritom ne mislim niti na izvanredne 2010 Vukoje ili 2015/2016 Grabovac.

Postoji nešto opojno u uživanju ovakvog Vranca i nešto ljekovito. Eterična herbalnost, prizvuk nečeg drevnog. Drugačiji karakter i identitet.

Drugačije vrijeme, koje traži i puno vremena da progovori. Kao što je to kod nekih od najvećih vina.

Zahvalan sam svima koji su neizravno i izravno utjecali da sam svoj život obogatio i ovim iskustvom.

Jedna misao o “Sjekloća, Crmnički Vranac, 2013.

  1. Antun Plančić 27/05/2021 / 09:14

    Vranac uz Crljenak&Kratošija i Plavac mali predstavlja veliko vinsko blago slavenskih naroda s kojim mogu se vinski pozicionirati.Sam Vranac je čudo od sorte naravno na probranim lokacijama i s ograničenim prinosom .

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s