Prgin Babić 2018

Cijena: wineandmore.com

Veseli pojava istinski odličnih vina sorte Babić. Delusional, Livaić Babić Templar iz 2016 (koji se još može nabaviti), i svakako – Prgin 2018.

“Podnosi se dobro u svakoj zemlji, ali ga radi bolje kakvoće vina i lakše obrane od peronospore radije sade u toplim položajima i suhim zemljama. Nije za visoki ni poluvisoki uzgoj, već za nisku, jer je po naravi slab ai tanka panja. Ne podnosi dugi rez na lucnje, već na kratke reznike.”

Tamo negdje oko 140. stranice između Babice i Batarije, ovako Stjepan Bulić opisuje sortu Babić u legendarnoj Dalmatinskoj ampelografiji.

Nije Babić povijesno značajna sorta Dalmacije, jer u smislu rasprostranjenosti i količina druge su sorte daleko značajnije. Babić je realno bio prisutan skoro isključivo u Šibensko-Primoštenskom području.

Tržišno, također je fascinantno zašto je Babić toliko poznat. Prvo pijanstvo povezujem s Vinoplodovim Babićem iz litrene boce. To iskustvo koje vjerojatno dijelim s mnogima, svakako nije nezaboravno zbog kvalitete tog vina.

Postoji negdje u kolektivnoj svijesti taj dijelom utemeljen mit o žilavosti Babića kao sorte koja može uspjeti iz šake zemlje među suhim kamenjem.

Dandanas se uz Babić vežu razna uvjerenja koja su u stvarnosti osporena, da ne daje dobra vina iz “duboke” zemlje, da daje vina gusta poput ulja, da ima izrazito visoke tanine…

Evo napokon vina koje ima smisla kao vino posebnog karaktera i unikatnog identiteta, a koje jasno pripada velikom i uzbudljivom bazenu mediteranskih crnih vina.

Pritom, jasno ukazuje na domaće zablude. Jer, Babić nije ono što se naziva “big wine”, ali zato može biti ono što se naziva “grand wine”, veliko vino, u smislu da je s vremenom bolje nego u trenutku puštanja u prodaju.

Za to nije potrebno forsiranje u novom drvu niti inzistiranje na ekstraktnosti i “gustoći”.

Babićev kameni karakter, neopterećen koncentracijom voća ili agresivnim školovanjem u barrique-u dolazi do izražaja jasno i nedvosmisleno u Prgin Babiću iz 2018.

Naglašavam godinu jer svaki put je obitelj Prgin pravila Babić s materijala dobivenog na opjevanom Bucavcu kraj Primoštena, ali nikad taj balans nije bio toliko uvjeljiv i tako dubok.

Odmah da razočaram ljubitelje moćnih crnjaka i “poput ulja gustih” Babića, Prginov je Babić iz 2018. vino transparencije i sklada. Tko traži koncentraciju, naći će ju u drugim vinima.

Ali koncentraciju čega? Aromatska zrelost karakteristične višnje maraske. To je Babić. Na način na koji to nije ni jedna druga ne samo Dalmatinska već Mediteranska sorta.

Uz to prepoznatljivo obilježje, Prgin Babić ostvaruje balzamičnu slast, ali slanost i kamenost. Plemeniti fluid Bucavca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s