Trapan, Shuluq, Syrah, 2008.

Cijena: 114,98 kn (10.12.2010.)

Bilo je kranje vrijeme da otvorim jednog od „Trapanovih Divova“. Niti Grego, niti Ponente ili Levante, niti hvaljeni Uroboros, a ni Nigra Virgo, već upravo Shuluq. Na nedavno pitanje o najboljim crnim vinima Istre, iznenadio me broj preporuka za ovo vino. Mladi Istarski vinar „treće generacije“ već je u društvu starijih uzora Coronice i Claija. I cijenom također 😉 Stoga imam visoka očekivanja za vino koje otvaram prvi put u toplini vlastita doma, na Silvestrovo, danas.

Šnjof, šnjof!?! Nos prožima osvježavajuća voćnost u omotu od vanilije uz ponešto topline. Hrast koji meni nije prejak, ali je svakako prisutan, traži dekantiranje. Ja sam vino ostavio u čaši 20ak minuta. U voćnom profilu dominira šumsko voće i višnja… odličan nos, mladenački živahan, ali spreman.

Srk, žvak, gut!?! U ustima aromatičnost poprima i mekanije tonove poput slatka crvena voća (jagode, maline, trešnje), ali tanini su vrlo prisutni, no ipak dobro uklopljeni.

Ekstraktno, vrlo umjerenih kiselina za Istarski terroir, pravo hedonističko vino što je i bila intencija vinara koliko znam.

I uspio je… s tim da između voćnosti, začinjenosti i drva, vino posjeduje i diskretnu mineralnu komponentu koja bi sazrijevanjem trebala doći više do izražaja, dok u dugačkom završetku seriozna voćnost zaokružuje dojam.

Moderno, a dovoljno autentično. Ako ništa drugo, najbolji Syrah u Istri 🙂

Hedonističko, a srećom ne suviše pretenciozno. Malo preispolirano, ali Trapan više nije „garažist“ uostalom, pa tko ne traži Rhonu, morao bi itekako biti zadovoljan. Ja jesam. Ne bi se bunio da ovo moram piti cijele godine 🙂

Nek bude „-4“ i ne samo zato jer smo su Facebook frendovi 😉

Sretna 2011. svim vinopijama!!!

Oglasi

13 thoughts on “Trapan, Shuluq, Syrah, 2008.

 1. Patti 31/12/2010 / 16:37

  Veliki ”like” za blog i želim ti sve najbolje u novoj godini.
  I nek’ ti shuluq puni jedra 😉

 2. gurwoman 31/12/2010 / 17:23

  Koliko voćnosti, ko da Donine sokiće opisuješ 🙂 Šalim se, jedva čekam da si i ja priuštim buteljicu istog. Danas pak idem u malo toplije krajeve s odličnim čileanskim CS-om Errazuriz. Sretna i pitka Nova godina!

 3. igor 31/12/2010 / 21:43

  Izvrstan jugo iz Istre…Kapa dole Bruni za Shuluq.
  Slažem se vinopija oko konzumiranja….
  Hvala,također i tebi i svim ostalim vinopijama Sretna Nova 2011.

 4. ifke 01/01/2011 / 14:05

  Svima želim sretnu 2011-tu! Vinopijo, nikad ne znaš, možda je baš ova godina ona ključna, kad ćeš konačno završiti u Vinogradskoj… 🙂

  • vinopija 01/01/2011 / 17:18

   …ili Vinogradarskoj radije 😉

 5. wineandfood4u 03/01/2011 / 09:55

  dosta drugačije od primjerice Bibichevog syraha, ali lijepo vino…očekujem s godinama još više od Trapana

 6. jurica 05/01/2011 / 20:27

  Dana 20. 09. 2010. u oglasniku je objavljen sljedeći oglas: prodajem crno grožđe syrah iz Nadina. Cijena 6kn/kg, a za količine veće od 1tone 5,5kn/kg.
  Preporuka: što dalje i brže od vinogradarske ulice. Tko može objasniti kako se od 6 kn za kilogram grožđa dođe do 114,98 kuna za 0,75 litara vina?

  • vinopija 05/01/2011 / 21:48

   To sam se i ja pitao kad sam birao pločice za kupaonicu i shvatio da navedena cijena čak nije za kvadratni metar, već za jednu jedinu pločicu.
   Cijena je iznos koji je netko spreman platiti. Kako ja ne mogu od 6kg grožđa napraviti butelju dobrog vina, plaćam onome tko može. Cijena sugerira da to vino mora biti osobito i tada je zadovoljstvo konzumacije veće od ušteđenih 100kunića.
   Postoje tu i druge stavke osim cijene kilograma grožđa, ali poznate su mi kalkulacije prema kojima većina vina može imati ulazne troškove na razini 15 kuna za butelju za određene količine…porezi i ostali nameti pride…
   Nadam se da će se neki manji vinar javiti s nešto drugačijim tonom i da će ovo biti početak jedne divne diskusije 🙂

 7. jurica 05/01/2011 / 23:00

  Mislim da rad i trud vinogradara zaslužuju više poštovanja, jer ipak se bez kvalitetnog grožđa ne može dobiti vino. Naravno da cijjenim i umijeće vinara. Nadam se da rasprava neće postati negativna. Meni je tvoja ocjena vina relevantnija od cijene. Nisam probao ni jedno od ovdje navedenih vina, ali bi se na temelju tvojih dojmova , ocjene i cijene( i komentara jednog tipa čije ime neću spominjati) odlučio za vino Babica Stafileo. Ocjena 4,cijena 46,98kn.

  • vinopija 06/01/2011 / 10:54

   Matematički, potpuno logičan odabir. Međutim to je moj dojam, osobni doživljaj, a nikako preporuka za kupnju. Nisam siguran da je Babica “crowd pleasing” vino. Npr. nekome je doktor preporučio deci crnjaka nakon ručka uz sugestiju da Venus u tetrapaku ne smatra vinom. S druge strane može biti netko tko je popio pola Svijeta posljednjih 40 godina i kušao desetke tisuća vina. Stoga preporuku mogu dati isključivo osobnu i to nekome koga dostatno poznajem (osim ukoliko nije neki precizan upit unutar specifične kategorije pa obzirom da znam dostupne etikete mogu sugerirati i obrazložiti zašto jednu smatram boljim odabirom od druge)

 8. jurica 08/01/2011 / 15:35

  Svatko iole razuman poželio bi čovjeka poput tebe za prijatelja pa se nadam da mladi vinogradar i vinar Bruno zna to cijeniti. Matematički je točno da vina o kojima pišeš ne bi smjela koštati u vinotekama manje od tih 29.99kn,jer to ne otvara nikakve perspektive za vinara(s obzirom na sve elemente koji utječu na proizvodnu cijenu). Ali 50kn za 0,75litara je cijena koja svakome vinaru koji ima 5 hektara vinograda pod uvjetom da uspije prodati svoje vino garantira zaradu od minimum milijun kuna godišnje. A to bi bila i cijena koja bi omogućila i ljudima s prosječnim primanjima da si priušte čašu vrhunskog vina. A što se tiće proizvodnje vina, znao bi ti i od 2kg vrhunskog grožđa napraviti butelju ne samo dobrog nego vrhunskog vina.

  • vinopija 10/01/2011 / 23:23

   Ne znam baš koliko mi laska ta primjedba o “prijateljevanju”. Ja si ne bi bio tako dobar prijatelj svakako 😉 Nekako sam se nadao da će ti neki vinar odgovoriti jer puno je tu “ako” u tim kalkulacijama. Što se mene tiče, riječi ti se pozlatile…

 9. Bruno Trapan 01/02/2011 / 09:57

  Evo mene, malo “kasnim”. Prvo, grožđe iz nadina za 6kn/kg je dobro za svako kvalitetno vino, u to ne sumnjam. Uzevši u obzir da na mojim lozama prinos ne prelazi 1kg po trsu, to ti je već barem 12-15kn po boci samo grožđe. Pa onda barrique bačvice, u toj berbi sve nove, recimo oko 750 Eur bačvica, znači 3 Eur/litri. Onda godinu dana u njima, nadoljevanje i ostale stvarčice. Tu smo već blizu 50ak kuna po boci…. E sad, da se malo hvalim… To je jedan od rijetkih syraha iz hrvatske, čime mu se osim kvalitetom i cijena diže. Onda je prvi syrah sađen u istri, na lokaciji koja je sama zahtjevna pa da ne dužim više puno, cijena od 95 kn + 23% PDV-a državi je opravdana. Bar ja to mislim, a budući da secijelokupna količina vina već prodala, opravdava cijenu!
  Nadam se da sam barem malo pojasnio cijenovni razred ovog vina!
  @Jurica, 5 ha i 50 kn po boci, milijun zarade godišnje! Pozlatile ti se riječi, volio bih ja to, jako puno…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s