Plančić, Parč, 2006.

Cijena: 36.98 kn (srpanj 2011.)

Parč, ponegdje i Prč 😉 To „ponegdje“ vjerojatno uključuje ograničene lokalitete Hvarskih vinogorja, u ovom slučaju Grebišće, Kruševje i Vrboska. Smatra se autohtonim muškatnim !? kultivarom.

Vino isijava zlatnožutom bojom u čaši… zrelost na nosu prožeta je nečim vragolastim, nemirnim, mineralnim mirisom kiše? Zrelo žuto voće, već u predivnim smolastim mirisima… dubok nos, fenomenalan. Definitivno vino za mirisanje. Zagonetno, mistično… izvjesno takvo i zbog sazrelog godišta.

Srk, žvak, gut… vrlo suho, tvrde strukture u kojoj ništa ne strši i sve je podređeno ekstraktu i ekspresiji specifične aromatičnosti. Još nevjerojatno svježe i živo, puno suzdržane energije. Plus stanoviti „vieilles vignes“ dojam, ne pitajte me zašto…

Zahvalno za meditaciju, ali i uživanje u hrani pa makar jeli patišon s hrenovkama, ne pitajte ni za to također 😉 Ono najvažnije, bijelo vino Dalmacije od autentične i rijetke sorte koje se toliko dobro drži 5 godina nakon berbe da bi ga najradije ostavio još 5 godina… za 36,98 ?!? Moj novi QPR favorit. Otkriće! Samo da su čepovi izdržali…

4 za jedno prekrasno vino.

8 thoughts on “Plančić, Parč, 2006.

 1. Patti 04/08/2011 / 14:55

  Now you’ve come to the ‘bright side’ 🙂

  Cudesno vino (sad Darnekusa ima cimera) ;-).

  • vinopija 04/08/2011 / 21:24

   Sad me već prč-ish lagano 😉
   Slažem se. Ovo vino mi je otkiće…

 2. Koshpa 14/08/2011 / 18:25

  Probao sam ga sinoc, imas moj review na fejsu. + 11+3 drugih vina 😀

  • vinopija 16/08/2011 / 16:09

   drago mi je da ti se svidjelo i da si ga shvatio… na svoj način doduše 🙂

 3. Klompa 16/08/2011 / 17:20

  Meni je isto ovo vino jako drago. Možda sad valjam gluposti, ali me podsjeća na Rokijev Muškardin. Naravno oba sam krenuo intenzivno “degustirati” preporukama i komentarima na ovom i BSovom blogu. Odnos cijene i kvalitete je predivan, čak i uz rizik da na dvije dobre ide i jedna pročepljena boca.
  Živili

  • vinopija 18/08/2011 / 09:47

   NIje da sam ih paralelno ikad kušao, ali sad kad si spomenuo usporedbu ima mi smisla s više osnova od kojih je možda najznačajniji način dozrijevanja u boci što je opet možda povezano s načinom vinificiranja!?! Naravno i cijena :)))))

 4. Filip 18/08/2011 / 15:35

  Evo baš uzeo predzadnju bocu u vrutku pa me zanima jel ta starija bijela vina treba dekantirati i kolko dugo cca? ..i guess da ih nije dobro ni previše rashladiti?! Fala:)

  • vinopija 18/08/2011 / 15:50

   Dobro pitanje. Ja osobno nisam iz razloga što želim doživjeti vino kako bi ga većina ljudi doživjela (bar se nadam) i pustio sam jedino da se iz frižidera zagrije do sobne temperature tijekom tih sat, sat i pol dok sam uživao u doživljaju.
   Mnogi će istaknuti kako 5 godina od datuma berbe i nije neki svjetski presedan pa makar govorili od bijelim vinima tako da ih teško uopće možemo zvati “starijima”. Međutim, u kontekstu Dalmatinskih bijelih vina generalizirajući pritom ponudu istih te stečenim navikama i očekivanjima konzumenata, tih 5 godina čini se uistinu “starije” godište.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s