Meneghetti, bijelo, 2008.

Cijena: cca 160 kn (kolovoz 2011.)

Moram još jednom zahvaliti audiofanu na butelji. Nisi trebao, ali neka si 🙂

Jedna od većih enigmi dočekala me već na nosu. Kiselkasto gorkasto voće, pomalo u smjeru Sauvignonskog ogrozda, međutim više mirodija nego voće… Šnjof neodoljivo podjeća na nešto, tako poznat miris, ali neuhvatljiv… pomalo vanilije, ali… paradajz? Tako je, list rajčice 🙂 i to u zaslađenom soku od limete s ružmarinom 😉 No, onda sam napokon shvatio da se opterećujem nebitnim, barem kod ozbiljnih vina ili onih koje tome statusu pretendiraju.

Srk, žvak, gut!?! Neočekivano pitko klizne preko nepca u izvanredno dug aftertaste, ostaje u grlu poput ljepila, kao da neće prestati isijavati gušt dok ne izađe kroz mjehur drugo jutro.

Prilično harmonično, čvrsto, intenzivne specifične aromatičnosti… uistinu pomalo aristokratski. Jedini problem – košta. Ovo nije prosječni uradak, ali najniža MPC koju sam našao konkurira ozbiljnim svjetskim vinima, a dvije butelje u restoranu će po svojoj prilici izaći bitno skuplje od cijele večere.

Ignorirajući taj moment, vino ću pamtiti po najužitnijoj „gorčini“ koju pamtim da sam kušao uz par rijetkih stvarno iznimnih vina… stoga zaslužuje „I love it“ status (4). Samo da ne sjedne na krivi dan ili uz krivo jelo 😉

7 thoughts on “Meneghetti, bijelo, 2008.

 1. audiofan 29/08/2011 / 19:27

  Nema na ćemu! I opet se ponavljam-zaista mi je drago da ti se svidjelo. Novi bijeli Meneghetti 2009 je drugačije vino(kupaža 60% Chardonnay+40% bijeli Pinot u odnosu na 2008-Chardonnay 85%+15% sivi Pinot), no možda čak i bolje nego 2008. Po mom osobnom sudu Matoševićeva Grimalda i bijeli Menghetti predstavljaju sam vrh HR bijelih kupaža(tu bih još dodao Claijev Ottocento).
  Odlično si detektirao da ovaj Menghetti nije baš najfriendly vino u gastronomskom smislu(to smo i komentirali direktno u razgovoru).
  Meneghttijev enolog Walter Filiputti je napravio odlična vina i kapa dole dvojcu Plišo/Hanžek na tome.
  Cijena? Visoka, možda i previsoka… Za iste novce se vani može kupiti i bolje vino. Kod nas konkurencija nudi dosta po nižoj cijeni(Grimalda!)… Ipak, zaista dobro vino.

 2. Vino 30/08/2011 / 10:44

  Najskuplje je vino koje je loše napravljeno..Ovo spada u kategoriju, donesi najbolje šta imaš.Takvi gosti koji piju jako dobra vina, ovom vinu daju same pohvale.

  • vinopija 30/08/2011 / 12:31

   Meni se čini da ovo vino ne drže baš u tako puno restorana i ne može biti “najbolje” tamo gdje ga nema, a tamo gdje drže ovo vino po svojoj prilici imaju i “boljih”…

 3. Vino 05/09/2011 / 11:48

  Probao sam jučer Meneghetti Crno 2007, je skupo, ali je i vino

  • audiofan 05/09/2011 / 12:25

   Zanimljivo, jučer sam također pio Mengehetti Crno 2007 kod punca na ručku. Definitivno veliko HR vino.

   • vinopija 05/09/2011 / 13:02

    Tek mali hint s moje strane… da niste bili na istom ručku?
    :-)))))))
    Nisam još sebi spreman priznati da mi se jako sviđa tako skupo vino niti bi ga možda još smjeli nazivati velikim, ali je “vino”… kao što kaže Vino 😉

    • davor 05/09/2011 / 13:30

     MC 2007 je svakako vrlo dobro vino, po meni uspješniji uradak nego MB 2008 ali će cijena “okrenuti” mnoge ka pristupačinijm primjercima. Drugo je pitanje da li je cijena opravdana. Velik dio cijene odlazi na ekskluzivu, kojoj teže pa je tako i proizvodnja vrlo ograničenih količina – mislim 5 – 6 tis. butelja crnog (ako griješim molim da me se ispravi)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s