Senjković line up

Moram priznati da mi je nakon toliko godina već pomalo muka od Plavaca. Paradoksalno je da iznimno cijenim vrhunsko vino od Plavca Malog ili čak najuobičajeniji nepretenciozni Plavac ukoliko je dobar. Međutim, nekako mi je postalo naporno piti Plavac. Zato iznimno cijenim kad netko napravi nešto što od Plavca Malog još nisam doživio.

Senjković, Bročko rič, 2009.

Cijena: 72,90 kn (kolovoz 2011.)

Probao spletom okolnosti na predstavljanju Taste of Croatia i uz jedno drugo vino koje me oduševilo, zapazio sam i „Bročku rič“. U tom trenu nisam zabilježio zašto me se dojmilo, ali sada jesam.

Stvarno, boja sreće u čaši koja najavljuje Plavac Mali priprema Plavcoljupca u meni 🙂

Šnjof, šnjof?!? Sanjam kiselu višnju u borbi sa slatkim rogačem. Dobar znamen 🙂 Škakljanje na nosu ne mogu pripisati (pre)visokim alkoholima (13,5%). Kao da mi sama svježina višnje škaklja nos. Osjećaj da bi te vino „grijalo“ iznutra i da si ga ohladio na 4 stupnja, ali ne zbog alkohola već „topline tijela“… no, bolje da se zaustavim dok se netko ne sjeti da je takvo što nemoguće doživjeti na nosu hihi 😉

Srk, žvak, gut!?! Dobra kiselina… dobar „sok“, koncentriran, ali pitak. Jedino što bi više volio da u strukturi ta kiselina čini „kičmu“. Umjesto toga, kao da tu ulogu nosi slador, a to je zahtjevna uloga za slador 🙂 Da se ne bi krivo izrazio – vino je suho, tanini brojni i uklopljeni vrhunski, a taj detalj može biti tek moja potreba za senzacijom. Dakle, vinske kiseline kao da su dio „tkiva“ vina u ustima.

Bročka rič poprilično je harmonična, obzirom na aromatski doživljaj i vrlo smjerno ustraje od prvog šnjofanja do zadnjeg gutljaja s dominacijom višnje uz stanoviti „bitter“ aspekt. Tijelo dovoljno puno, usklađeno. S druge strane, vino nije osobito kompleksno. Još. Nije da mi nedostaje u ovom ipak vrlo iskrenom izričaju Plavca Malog koji mi se jako svidio. Uistinu, sreća u čaši! Također, gastronomski daleko zahvalniji Plavac od mnogih. Odlična vrijednost za novac u svojoj kategoriji. 3do4 prema 4.

Senjković, Bosso, 2009.

Cijena: 79,90 kn (kolovoz 2011.)

Koncentrirani „udarac“ u nos, nepogrešivo miris rasnog Plavca Malog… rogač i ljekovite trave… svjež nos, bez vrućine 14,5% alkohola i bez neželjenog utjecaja drva.

Srk, žvak, gut!?! Već nakon prvog gutljaja htio sam baciti olovku i prepustiti se vinu. Napokon Plavac koji ne želi zaslijepiti svojom snagom i punoćom već i karakterom. Međutim, daleko od toga da nema „snagu“. Mišićav i nimalo uglađen, dakle niti „preispoliran“, ali zaobljen i autentično profinjen Brački Plavac Mali…

Način na koji se raširi po nepcu povezuje prezentnost najsnažnijih Plavaca ekstremne aromatičnosti s pitkim i ugodnim, ne pretjerano trpkim, „svježim“ vinom.

Opet radne kiseline nisu u kičmi već nastupaju kao neodvojiv dio ekstrakta i aromatičnosti u smjeru višnje i nezrela voća. Još jednom ću naglasiti kako se ne radi o tome da tu išta „strši“, naprotiv, toliko je homogeno da imam dojam da se konkretno kiseline nalaze i tamo gdje inače nisu prisutne u datosti vrhunskog vinarenja s Plavcem Malim. To mi se svidjelo.

Unatoč svemu, Bosso (14,5%) je više fokusirano negoli kompleksno vino. Realno je još mlado. Preintenzivno za svaki dan, vino za posebne prilike. Karakterno vino koje meni predstavlja vrh Plavca Malog. Ozbiljna četvorka.

Senjković, Spoža, Opolo, 2010.

Cijena: NA (kolovoz 2011.)

Ali vino koje bi sigurno kupio u čim većim količinama ukoliko bude pristojne cijene je Spoža, rose nastao odtokom Plavca Malog iz kojeg će nastati Bosso, prvo vino vinarije Senjković te do 15% Cabernet Sauvignona.

Pink opol ljulja se u čaši, pravi frajer se rosea ne plaši 🙂

Rashlađeni voćni čaj na nosu prezentira se nježno i delikatno. Nestrpljivo uzimam prvi gutljaj i stvaram ovisnost. Kakva navlakuša. Rose je suh i vrlo konkretan, zatim se „raspada“ tik prije finiša ostavljjaući kušača u iščekivanju i napetosti, a ja nisam od onih koji će oklijevati uzeti još jedan gutljaj 😉

Zapravo je toliko zarazan gušt, kao da nije od Plavca Malog 😉 13,5% alkohola? Gdje? Možda na etiketi? Nije da nema tijela, ali ne bi mu dao ni blizu toliko.

Adiktivno. Lubenica bubble gum ruku pod ruku s ružom bez trnja. Nadam se da ove godine neće napraviti tek eksperimentalne količine 🙂 Love it! 4

7 thoughts on “Senjković line up

 1. Vino 12/09/2011 / 19:06

  Zanimljiva vina korektnih cijena.Zahvaljujući Vinolabu, sve više vinara radi rosee, a ovaj pokušaj je za mene najuspješniji.Sve skupa ovaj proizvođać ima perspektivu.Palac gore
  Pozdrav

 2. jurica 12/09/2011 / 21:48

  Igrom slučaja sam upoznao Senjkoviće i vidio na kakvom su mjestu vlastitim rukama pripremili teren za vinograd.
  Malo tko bi to napravio. Želim im od sveg srca da uspiju u vinarstvu kako njihov ogromni trud ne bi bio uzaludan.

 3. davor 13/09/2011 / 09:20

  prvi put se susreo s ovim vinima na opskurnoj vinoviti i njihov štand je bio jedini vrijedan spomena. osobno mi je više legao Bročka rič, činio mi se pristupačniji a i imao je neku rustikalnu notu. U svakom slučaju oba su vina izvrsna vrijednost za novac, i samo se nadam da za godinu dvije neće cijene otići u nebo. rose nisam imao priliku kušati ali bidem prvom prilikom

 4. vinopija 13/09/2011 / 16:24

  Vinoviti? Zanimljivo 🙂 Ne bi nikad rekao… Moje prvo iskustvo bilo je na Makarska wine expou, ali drugi dan, uoči povratka, dekoncentirano sam odustao od donošenja zaključaka… vjerojatno ću se sjetiti baš Bossa kad sljedeći put poželim piti školovani Plavac Mali.

 5. bornaija 14/09/2011 / 11:12

  Moj skromni osvrt na Bosso koji sam pio prije par mjeseci, a bio je i barique. Još tada sam htio skrenuti pažnju na njega, ali nikako da svojim laičkim pristupom vinu nađem način da to ovdje učinim. Zato se sad smješim ocjeni i osjećam donekle ponosnim što sam rekao da jedva čekam ponovo piti to vino. I da, trave u njemu su mi baš legle. 🙂

  • vinopija 14/09/2011 / 11:36

   Prije svega ti želim dobrodošlicu jer ti je ovo prvi komentar na Dnevniku Vinopije. Moj pristup je isto laički, samo sam djelomično usvojio terminologiju i prihvaćene obrasce deskripcije u mjeri u kojoj mi odgovara kako bi se čim prikladnije izrazio o svojem doživljaju, a s ciljem da se jednog dana mogu prisjetiti dojma. Ako usput nekog činim ponosnim, drago mi je čuti. Uzdravlje!

 6. gurwoman 14/09/2011 / 19:47

  “U tom trenu nisam zabilježio zašto me se dojmilo…” Znam i zašto, he he, bio si prilično veseo i raspojasan te legendarne večeri.
  Senjkovići su zajedničko otkriće iz Makarske i otad ih sektaški štujem. A onaj rose, koji nisam pila flaširan nego tad na sajmu, bio je vjerojatno najbolji rose koji sam dotad suknula u se. Rado bih ponovila gradivo, a palčevi gore i za odličnu etiketu. Di si ga ubo? E, da nam je više Senjkovića!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s