Josić, Ciconia Nigra cuvee, 2010.

Cijena: 71,72 kn (siječanj 2011.)

Josićeva Ciconia Nigra moguće je najpoznatija kupaža iz Baranje. Pinot Crni, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc u vrlo namjerno polusuhom stilu donose vrlo intenzivno voće na nosu, skoro prejaku aromatičnost slatkog crvenog voća (maline) i cvijeća, skoro do svježine mladog vina… da ne izbija pomalo topline 13,2% alkohola ne bih znao da je vino 🙂

Međutim, osim što posjeduje „šnjof“ koji će preobratiti one koji „ne piju vino“, na skali neopterećene užitnosti 😉 doživljaj Ciconie Nigre bit će vrlo visoko.

Polusuha struktura ipak je podržana vinskim kiselinama značajnije negoli u prethodnoj berbi koliko pamtim, a to je vrlo dobrodošao balans između neprovrela sladora, aromatičnosti i samog tijela. Tanini su opet potpuno nevidljivi i supernježni. Doživljaj je mekan, ali ne suviše kremaste teksture, više nalik dozrelom sočnom odresku koji se tek dodirnut vatrom izvana doslovno topi u ustima.

Aromatski skoro i preintenzivne voćne arome tako ipak nisu znak nezrelosti, već vina koje želi biti „zauvijek mlado“. Znam mnoge koje je ovo vino oduševilo. Neozbiljno. Novosvjetski zabavno. Apsolutni „crowd pleaser“ kojeg ću rado popiti i koji će u dobrom društvu poteći samo tako.

2 thoughts on “Josić, Ciconia Nigra cuvee, 2010.

  1. Ignus 29/01/2012 / 19:11

    Pozdrav Vinopijo! Volim čitatit tvoje dojmove, samo naprijed ( i sam vodim dnevnik ali za osobnu upotrebu ) Nego jedno pitanje, zbilja ti je Josićev Cuvee iz 2010 bolji od onog iz 2009? ili sma ja nešt krivo shvatio? kakvo je tvoje mišljenje o Josićevom Šileru 2009 i 2010?

    • vinopija 29/01/2012 / 20:19

      Lijepi pozdrav Ignuše 🙂 Vrlo si dobrodošao! Da bi odgovorio na pitanje moram napomenuti dva bitna momenta, predočekivanje i predrasude… Koliko god pokušavao biti imun na oboje, ponekad to i nema smisla, kao kad sam recimo krajem veljače 2010. primjetio godište 2009. na polici. Automatski to stvara predrasude jer sam Josić dožvljavao kao obiteljsku vinariju, a taj spoj sorti prekompleksnim da bi ga drugačije vinificirao. Zato sam bio pomalo razočaran, imeđu ostalog i jer sam neku stariju Ciconiu Nigru zapamtio nešto drugačiju. To “razočaranje” sada je stvorilo nisko predočekivanje i zato mi je 2010. stvarno bolje “sjela”. Inače, vrlo slična vina. Prethodna berba bila je dodatno nezrela i moštolika u trenutku puštanja na tržište i zato sad nešto bolji dojam. Šilere nisam još probao 😦

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s