Castra Rubra, Pendar, 2008.

Cijena: 49,98 kn (11.11.2011.)

Ne sumnjam da su prisutne brojne predrasude prema Bugarskim vinima, pa čak i autorskim uratcima poput ovog „Pendara“, kupaže autohtone sorte Rubin (55%) i Merlota (45%), vina inspiriranog istoimenim novčićem iz vremena Bizanta, kulture sa snažnim utjecajem na to područje.

Pendar u čaši ima boju ozbiljno odležala vina, granitnu, s „patinom“, premda je samo godište berbe vrlo blisko.

Nos je dubok i kompleksan… snage crnjaka s 14% alkohola ne manjka, ali uz koncentraciju pokazuje zavidan aromatski sklop, tamno voće, ne prezrelo… pomalo „garrigue“, ali zapravo Mediteranski zemljani karakter.

U ustima živo, suhe strukture isprepletenih tanina i kiseline u srednje punom tijelu koje ostavlja dug utisak… duži od završetka u kojem unatoč taničnosti nema stezanja…

Vrlo diskretan rustikalni šarm tek je naznaka u aromatskom doživljaju i volio bi da je uz kupine i borovnice taj identitet još izraženiji.

I ovako, specifična struktura i prezencija stvaraju dovoljnu distinkciju da Bugarski „Pendar“ ima itekako smisla. Njegova svježina i voće, a opet teška struktura, nosile su se idealno u kombinaciji s dimljenim tvrdim kozjim sirom. Jako, jako dobro vino za 50 kn!!! Minus 4.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s