Iuris, Muškatni Silvanac, 2008.

Cijena: 59,98 kn (11.11.2011.)

Već sam pisao o ovom vinu ranije (godište 2007) i s razlogom pišem opet. Između Aljmaša i Erduta na položaju Kraljevo Brdo uzgojena je sorta Sauvignon iz koje vinarija Iuris odgaja svoje možda najskuplje vino, „Muškatni Silvanac“, jedan od sinonima za Sauvignon.

Vinograd veličine jednog hektara je stariji od 60 godina, a prinosi su (barem službeno deklarirani) nevjerojatno niski za domaće standarde. Kasnija berba, blagi utjecaj drva i sur lie vinifikacije osjeti se u vinu kojeg se puni u ograničenu seriju od svega cca 3000 butelja.

Moja butelja ima rukom unesenu oznaku No 1253, dopadljiva intervencija na prekrasnoj butelji sa znalački oblikovanom etiketom. Majstorski riješen cjelokupni vizualni identitet.

Dakle, Sauvignon sa snažnim obilježjima Istočno-Slavonskog odgoja vina, osim u jednom „detalju“ 🙂 Alkohol je 12,5%.

Na nosu, skoro kremozna raskošnost prati sortne mirise travnatosti, a uz suhoću i voćnost, drvene arome vrlo su diskretne.

Srk, žvak i gut!?! Zapravo, „zagriz“ u tijelo aromatičnog Sauvignona, ogrozd i pokošena trava. Nepce vapi za strukturom životvornih kiselina koje ravnomjerno prenose užitak do razmjerno dugog finiša.

Zanemarivi ostatak šećera čini doživljaj mekšim i užitnijim i premda se definitivno radi o suhom vinu, taj dobrodošli slador samo „pojačava žeđ“. Sličan osjećaj kao i kod mladih Rizlinga… uistinu „muškatan“ doživljaj 😉

Ovo je winner za svaku priliku. Ne može da omane. A i meni se iznimno sviđa 😉
3do4, s plusom 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s