Heinrich, Zweigelt, 2008.

Cijena: za 30,00 kn ifke kupio zadnje 🙂

 

 

 

 

 

Ifke zna i može, kad hoće 😉 Burgenlandski Zweigelt jednog od austrijskih vinskih superzvijezda inače košta cca 100,00 kn. Ali, ifke zna ekipu ispred Roto Dinamika 😉 i brzom dojavom je dignuo dvije zaostale butelje koje su se nekom trgovačkom stranputicom našle na polici i jednu uvalio meni.

Nije prvi Zweigelt niti prvi Austrijanac u Dojmovima, ali je prva butelja sa staklenim čepom!!! Mangupski stakleni čep ne viđa se baš svaki dan, premda ga preferiraju upravo u dijelovima Austrije i Slovenije koliko je meni poznato.

Šnjof, šnjof?!? Kremasta svježina na nosu. Svježina potpuno očekivana za sortu Zweigelt iz svoje postojbine, čak i za 3 godine „staro“ vino. Kremastost, odnosno koncentracija manje mi je očekivana senzacija, ali atribucija koja je ipak vrlina ovog vina već na nosu, uz doduše nešto drvenastosti odgoja u bačvi pretpostavljam. Međutim, specifičan spektar aroma ništa ne može spriječiti da već na nosu pokažu drsku voćnost Zweigelta (šumsko voće, sitne bobice…) Briljantan nos!

Srk, žvak, gut!?! Dakle, jedinstvena vinska kiselina karakteristična za mnoge Zweigelte koje sam probao, a koja čudesno utječe na tijelo, na jedinstvenu aromatsku signaturu, na cjelokupnu strukturu i doživljaj vina. Sjećam se da me ta senzacija isprva oduševila s jednom davnom berbom Enjingijevog Zweigelta kasne berbe uz jelovnik od divljači… nakon čega mi je sinulo da je iznimno glupo i nepromišljeno otvoriti ovo vino bez spremne klope… da su barem neke suhe domaće dimljene kobasice pri ruci to bi bio spektakl 🙂

Mesnatost tijela i mekoća teksture bez osjetnih tanina i s kiselinom na pravim mjestima zaziva da zariješ zube u kakav dobar komad začinjena mesa. Uz blagi truležasti after, rustikalnost je prirodni sastavni dio identiteta Zweigelta, ovdje ipak u internacionaliziranom izričaju, da ga i zadnji ignorant može piti i uživati 🙂

Pišem minus 4, pamtim cijenu 30 kuna što je prava krađa (hvala ifke lopino). A opet, 100 kn je previše i za te novce uzeo bi povoljnijeg Enjingija u 9 od 10 puta.

10 thoughts on “Heinrich, Zweigelt, 2008.

 1. ifke 30/01/2012 / 22:05

  Hahaha…..Vinopija, luzeru……kupil sam Hajnriha po 20 kn i prodal ti po 30. Pedeset posto u pađe, buaz…. 🙂

 2. ifke 30/01/2012 / 22:25

  Austrijski zweigelti su more. Zahvaljujući ranijoj zriobi od mame frankovke ima ga u dotijednom kutku svih AT vinogorja. Ovo je ozbiljniji primjerak, al moram reć da smo kroz godine nailazili na prekrasne zweigelte (uglavnom u Gradišću) od nou nejm vinara, izuzetno pitke i svježe i što je najvažnije – skladne u svojoj “neozbiljnosti”, uglavnom za 4 ili 5 eura butelja. E, za takvim vinima plačem ovdje doma. Ono što sam ziher totalno, al ono….ziher svih zihera….da klasičan, tipičan AT zweigelt ide jebeno uz našu plavu ribu: srdela, inčun, lokarda. Višestruki delirični orgazam!

 3. jurica 30/01/2012 / 22:44

  Ifke, ja imam takav zweigelt.

  • TheName 02/02/2012 / 00:56

   Hoće biti kakva degustacija? 🙂
   Nosimo vlastite (plastične) čaše

 4. jurica 02/02/2012 / 11:32

  Da, sljubljivat ćemo fiš od grdobine i cipla sa zweigeltom.

 5. jurica 02/02/2012 / 22:55

  Kuha masterchef Ifke.

 6. madiraza 18/11/2013 / 20:33

  bile su još dvije butelje 2008 i dvije 2010…ja sam uzeo 2010….
  čudi me da taj stakleni čep tak drži…lovi samo pri vrhu…
  divan miris…raskošan…..iako se brzo gubi..malo alkohol hlapi…
  u ustima suho..tanko…lagano grije…pitko vino …kiseline ne manjkaju… mislim da sam pio i bolje frankovke za manje novce…. nisam oduševljen..u dvoboju vina na akciji za 30 kn onaj a-mano ovoga šije u svakom pogledu… dakle vino za popit,dobro,nije za neko promišljanje… očekivao sam podosta više od vina..

 7. madiraza 18/11/2013 / 20:41

  kad kažem da sam pio bolje za manje novce onda mislim na ovu regularnu cijenu koja je oko 100kn kako kaže vinopija… po meni taj novac ne vrijedi…ali jedno 40 kn bi moglo proči….

  • vinopija 18/11/2013 / 22:31

   čim sam napisao da je “internacionalizirano” i da je alternativa Enjingijeva kasna berba kad bi poželio ovakav Zweigelt onda ti je prilično jasno kakvo je vino… styling nauštrb autentičnosti. Ima Heinrich i boljih stvari, premda ni ovo nije “loše”-

 8. madiraza 18/11/2013 / 22:43

  da ali 100kn? baš sam se iskreno ponadao da će biti više od ok…btw….a-mano mi sve bolji….danas sam ga opet probao..stvarno solidno i jako dobro suho vino…nemam nekog prigovora… ne znam kak stoje s drugim sortama.tipa rizling ili ti graševina….

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s