CUJ Kraljević, Špekula, Muškat, 2010.

Cijena: 69,38 kn (siječanj 2011.)

Muškat. Jesam li beskrajno stereotipan kad odabirem polulitrene poluslatke Muškate u svakoj prilici kad darivam žensku osobu koju ne poznajem dovoljno da bi pogodio specifičan ukus?!? Ili samo igram na sigurno?

Kako bilo, niskoalkoholni poluslatki muškati su ipak stekli status vina koje prolazi i kod onih koji vino u startu odbacuju, a obzirom na pitkost predstavljaju zavodljivi argument pripremljenih zavodnika.

Skoro zelenkastožute apsolutne bistrine u čaši, na nosu arancini, floralne arome, ali osvježavajuće prirode i grožđe, grožđe tako tipično za muškat. Nježan nos, sofisticiran.

U ustima je izvrsno. Sok od naranče u aromatskom profilu i grožđane kiseline, dekstroza!

Predivno, nimalo sirupasto, a zbog žive strukture doima se više polusuho negoli poluslatko i skoro slano na sredini nepca, a još više u afteru… to je taj muškat osjećaj 🙂

Ekstatičan kraj večere uz ili umjesto deserta nakon kojeg bi poželio sve ispočetka 🙂 Istovremeno „čisti“ i „zaokružuje“ ritual za stolom. Rashlađeni Istarski Muškat u nepretencioznom izdanju koji oduševljava za “minus 4”.

2 misli o “CUJ Kraljević, Špekula, Muškat, 2010.

  1. audiofan 09/02/2012 / 11:00

    Vrlo, vrlo dobar Istarski Muškat. Što je najbolje dobar je i solo. Meni se ovaj lakši stil poluslatkog Muškata više sviđa od alkoholnijih polustatkih primjeraka(npr. Kabola). Jedno od uspjelijih Kraljvićevih vina.

  2. jurica 14/02/2012 / 11:07

    Danas je idealan dan za ovo vino. I savjet za one koji su skloni navalit ko muhe na med, polako…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s