Veralda, Refošk, 2007.

Cijena: 44,98 kn (prosinac 2011.)

Negdje zaboravljena na polici našla se i ova Veraldina butelja sa starom etiketom i vrlo dobrodošla nekome poput mene koji je odlučio istražiti zanimljivu ponudu još zanimljivije vinarije.

Vrlo perzistentan, ustrajan miris nara (dalmatinski šipak), sitnih šumskih plodova i mirodija. Mirisi su svježi i fokusirani uz tek malo „ukuhanosti“ voća, tek naznaka pekmeza od šipka. Vrlo ugodno acid freaku poput mene 😉

Srk, žvak, gut!?! Neumoljive rigidne kiseline stavljaju mi osmijeh na lice. O da, vino je šampion svih „acid freakova“, himna nepokolebljivosti koja pravim pacijentima poput mene pruža pravi gušt 🙂

Da li je malolaktična fermentacija bila spontana i neprovedena ili je materijal stvarno bio tako nesmiljen ili nešto deseto manje me opterećuje, jer što god je… dobro je 🙂 Suho ko barut, s još zelenim taninima, poprilično snage i punoće, a svega 12% alkohola!!! Kiseline dakle jake i koncentrirane, ali ne strše, potpuno prirodno prezentiraju aromatsku cjelinu. Imaš taj osjećaj kao da si popio nešto zdravo 🙂 Za dijabetičare 🙂

Domaće vino bez mana domaće radinosti i sa svojevrsnom plemenitosti. Da sam gazda u nekoj oštariji ovakvo bi mi bilo „kućno vino“. Nakon nekog vremena nađeš se kako zamišljeno cuclaš kiselu trešnju… a zapravo je to još jedan gutljaj Refoška. Verlada stvarno ima ogroman raspon vrlo različitih vina. Za acid frekove koji vinom ispiru zalogaje za stolom, nazdravlje 😉 3 plus!

8 thoughts on “Veralda, Refošk, 2007.

 1. jurica 08/02/2012 / 11:14

  Gospon Acid Freak niste još probali acid championa. Na prvoj liniji obrane limeta i crveni ribiz a u pozadini ogrozd i reska jabuka.

  • vinopija 08/02/2012 / 11:37

   toj prilici se neobično veselim, ribizli nikad dosta…

 2. jurica 08/02/2012 / 20:38

  Vinopijo, tvoji neotkriveni dalmatinci nikako da otkriju lopatu.

  • vinopija 08/02/2012 / 21:19

   Tak se oni tebi smiju kad ideš u boroletama na Biokovo… ista služba spašava jedne i druge. Priznajem da mi je drago da nisam na burom pojačanoj snježnoj mećavi.
   Naravno, spektakularni novinski naslovi upropaste i “ono malo životne dramatike” koja je stvarna i nimalo za zafrkanciju.

   • jurica 09/02/2012 / 14:17

    Ne ismijavam stare ljude koji su zarobljeni snijegom nego one koji su trebali osigurati čišćenje puteva. Međutim kad napišem što mislim o takvim čelnicima ili o vinogradarstvu i trošenju državnih novaca ti to izbrišeš uz izliku da ne želiš politiku u svojoj butigi.

    • vinopija 09/02/2012 / 14:29

     “Rijesio da se branim, da objasnim svoj grijeh
     darovali mi robiju, a nadu ni za tren”

     🙂

     • jurica 09/02/2012 / 16:08

      Ne razumiješ tito, druže sudija

 3. madiraza 08/02/2012 / 22:22

  jel bila skoro kakva ledena berba na velebitu?imam informaciju da je s položaja vaganski vrh ove godine bobica ostala taman posušena kak treba…. samo treba netko po nju 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s